Almanya-Yunanistan gerilimi tırmanıyor | " /> Almanya-Yunanistan gerilimi tırmanıyor | "/>

En Sıcak Konular

Almanya-Yunanistan gerilimi tırmanıyor

23 Mart 2010 09:09 tsi
Almanya-Yunanistan gerilimi tırmanıyor
Borç içinde kıvranan Yunanistan'ın AB tarafından kurtarılmasına soğuk bakan Almanya'nın 'Yunanistan bu duruma hile yaparak düştü' açıklamasına Yunanistan'dan cevap geldi.

 "YUNANİSTAN BU DURUMA DOĞAL FELAKETLE DEĞİL HİLELİ RAKAMLARLA DÜŞTÜ"

Almanya Başbakanı Angela Merkel'e, koalisyon ortağından destek geldi.

Brüksel'de AB'li meslektaşlarıyla buluşan Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, basına yaptığı açıklamada, "Şu anda (Yunanistan'ı kurtarma paketi konusunda) hiçbir nihai karara gerek yok" dedi.

Westerwelle, "Yunanistan'ın bu duruma doğal felaketler nedeniyle değil, hileli rakamlar (istatistikler) açıklayarak düştüğünün unutulmamasını" istedi.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun "Avro Bölgesi'nin Yunanistan'ın acilen kurtarması" önerisine tepki gösteren Westerwelle, bu ülkenin kemer sıkma önlemlerini ciddiyetle uygulayarak kendi yarattığı sorunu çözmesi gerektiğini vurguladı.

Merkel, dün yaptığı açıklamada, yatırımcıları, 25-26 Martta toplanacak AB zirvesinde Yunanistan'a kurtarma paketi beklememeleri konusunda uyarmıştı. İkazı alan piyasalarda 10 yıl vadeli Yunan tahvillerinin faizi hızla yükselişe geçerek yüzde 6,46 ile son haftaların en yüksek düzeyine ulaştı.

Alman radyosuna konuşan Merkel, "Yunanistan iflas etmiş değil ve bizim şimdi yardımı konuşuyor olmamamız lazım" diyerek piyasalara yanlış sinyal verilmemesi ve illizyon yaratılmaması gereği üzerinde durmuştu.

2 ay içinde 20 milyar avro borçlanmak zorunda olan Yunanistan, 10 yıllık tahvillerde Avro Bölgesi'nde en ucuz borçlanan Almanya'ya göre en az yüzde 3 daha fazla faiz ödüyor. Ekonomistler, Yunanistan'ın faiz oranını kısa sürede Avro Bölgesi ortalamalarına çekememesi halinde ülkenin içinde bulunduğu borç sarmalının hızla kontrolden çıkacağı konusunda birleşiyor.

Bu arada geçen ay Almanya'yı Nazi döneminde Merkez Bankasındaki altınlarını çalmakla suçlayan Yunanistan Başbakan Yardımcısı Theodoros Pangalos, Atina'da bugün yaptığı açıklamada, Almanya'ya yeni suçlamalar yöneltti.

Pangalos, Berlin yönetimini, finans kurumlarının Yunanistan üzerinde oyun oynayarak para kazanmalarına izin vermekle itham ederken, Yunanistan'ın borç krizi nedeniyle avronun değer kaybetmesinin, Almanya'ya, ihracat artışı olarak geri döndüğünü savundu.

YUNANİSTAN SAVUNMA BAKANI YARDIMCISI BEGLİTİS:

Yunanistan Savunma Bakanı Yardımcısı Panos Beglitis, Yunanistan'ın bütçe açığının kapatılması çalışmalarında Almanya'nın yaklaşımı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Özel ''Kanali 1'' Radyosu'nda yayımlanan bir programa katılan Beglitis, Yunan ekonomisindeki gelişmeler ve Yunan Savunma Bakanlığı'nın geçit törenleri için yapılan harcamaların kısıtlanmasını öngören kararına değindi.

Yunanistan'ın ekonomik krizden çıkma çalışmalarında Almanya'nın sergilediği tutum hakkında konuşan Bakan Yardımcısı, ''Korkarım ki Almanya'daki siyasi sistemin yeni stratejisine, iç sorunlar, zayıflıklar ve dengelerine, olduklarından daha az değer vermişiz'' ifadesini kullandı.

''Almanya'nın kendi çıkarları doğrultusunda avro kuşağında stratejik role ve konuma sahip olmak istediğini, Avro kuşağının, tüm üye ülkelerin çıkarına olan şekilde Avrupalı değil, Alman olmasını istediğini''  savunan Beglitis, bu stratejinin  hergün açık ve sert bir biçimde görüldüğünü, Almanya'nın bu politikasının Avro kuşağının istikrar ve dengelerini sabote ettiğini söyledi.

Beglitis, Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'nun izlediği politikayla AB yapısındaki büyük ve kritik sorunların gündeme geldiğini belirtti.

Bu noktada gelecek için, yükümlülükler alınması gerektiğini kaydeden Bakan Yardımcısı, ''Papandreu, Avrupa sorununu gündeme getirdi. Bugün Avro kuşağının çoğu üyesinin tutum ve davranışlarından da bunu görüyoruz. Yunanistan'ın sorunu vesilesiyle AB'nin büyük stratejik sorunu önümüze geliyor'' dedi.

Beglitis, sorunun giderilmemesi ve ekonomi ile para birliğinde yeni dengelerin bulunmaması halinde Avro kuşağının çok çabuk yara alacağını, hatta istikrarsızlık yaşanacağını belirtti.

Almanya'nın Avro kuşağının şu anki biçiminden çıkarı olan tek ülke olduğunu ve eksiklikleri değerlendirdiğini kaydeden Beglitis, ''Almanya'nın bolluğu olması için hepimiz ödüyoruz'' ifadesini kullandı.

Yunanistan'ın bütçe açığının kapatılması yolunda borçlanması konusuna da değinen Beglitis, içinde bulunulan haftanın 25-26 Mart günlerinde yapılacak AB Zirve Toplantısı ve alınacak kararlar nedeniyle kritik olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Sorular üzerine, Savunma Bakanlığı'nın, Yunanistan'ın milli bayramlarında yapılan geçit törenlerine silahlı kuvvetlere ait zırhlı araçların katılmaması kararına da değinen Beglitis, bundan kazanılacak olan meblağın 5 milyon avro tutarında olacağını belirtti.

aa



Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,501 µs