En Sıcak Konular

Şardan'a tepkiler dinmek bilmiyor

23 Mart 2010 08:41 tsi
Radyo Televizyon Derneği Yayıncıları Başkanı Hidayet Karaca’dan, gazete tirajlarının denetlenmediğini iddia eden Yiğit Şardan’a büyük tepki geldi...

Türkiye’de yazılı ve görsel basın ile internet alanında toplam büyüklüğü 2 milyar dolar olan reklam pastasını dağıtacak tiraj ölçümleri konusundaki tartışma hız kesmeden devam ediyor.

Reklamcılar Derneği adına önceki hafta bir açıklama yapan Yiğit Şardan’ın gazete tirajlarının ABC Türkiye Tiraj Denetimi Platformu’nun lağvedilmesinden sonra denetlemediği iddiasına bir yanıt da Radyo Televizyon Derneği Yayıncıları Başkanı Hidayet Karaca’dan geldi.

Şardan’ın açıklamalarına tepki gösteren Hidayet Karaca “Bağımsız kuruluşlarca denetlenen gazetelere denetlenmiyor denilemez” dedi. Türkiye’deki toplam reklam pazarının ülkenin ekonomisi ile doğru orantılı olarak 8 milyar dolar olması gerekirken ancak 2 milyar dolara yaklaştığını ifade eden Karaca, yapılan her açıklama ile reklam verenlerin zihinlerinde ‘yeterince denetlenmeyen yerlere reklam vererek iyi sonuç alamıyor muyuz’ sorusunun yaratıldığını söyledi. Medya sektörünün giderek reklam almakta zorlandığını belirten Hidayet Karaca, şu tespitlerde bulundu: “Türkiye’deki reklam pastası Türkiye gibi bir ekonomiye sahip, önemli bir ekonomisi olan ülke için küçük bir pazar durumunda.

REKLAM PASTASI ÇOK KÜÇÜLDÜ

Yaklaşık 2 milyar dolar ile anlatılan bir reklam pastası var. Türkiye’de reklam pastası büyümüyorsa, bu reklam verenin kafa karşılığıdır. Reklam verenin kafa karışıklığını yaratan medya, ajanslar ve bu sektördeki insanların yönlendirmesidir. Reklam verenler ‘acaba yeterince sağlıklı ölçüm yapılmayan denetlenmeyen yere mi reklam veriyoruz’ diyerek reklam bütçelerini kısıyorlar. Sektörü yaralayacak açıklamalardan kaçınılmalı.”

Şirketler yeni bir yapı oluşturulabilir

“Gazeteler Birleşik Dağıtım’la ya da Yaysat’la dağıtılıyor ve bunun için dağıtıcıya ücret ödüyorlarsa, yeni denetim mekanizması kurma yerine, satılan gazeteleri denetlesinler” diyen Karaca, şunları söyledi: “Elbette şirketler bir araya gelip, rekabet kurallarına uygun yeni bir yapı oluşturabilirler, gazetelerin kaçının dağıtıldığını kontrol altına alabilirler. Herkes kendine uygun bir denetim mekanizması kurarak sektörü denetliyorum dediğinde sektör denetlenmiyor, daha da karışıyor. Herkes bir araya gelip, sağlıklı bir şekilde buluşacak. Aracı kurumlar, reklam ajansları bir sistem üzerinde anlaşmalılar. Yoksa gazeteler dünyanın en prestijli denetim mekanizmaları tarafından denetlenirken denetlenmiyor demek mümkün değil.”

Hidayet Karaca: Reklam verenler korkutuluyor

Türkiye’nin reklam oranının ihracatı ve gelişmişliği ile orantılı olmadını savunan Hidayet Karaca, şöyle konuştu: “Reklamın Türkiye’deki önemi anlatılamamış. Çünkü krizde ilk kesilen bütçe reklam oluyor. Avrupa ve dünyada ise tam tersi bir durum var. Reklama daha çok ağırlık veriliyor ki ekonomi canlanarak krizden daha kolay çıkılsın. Ama bu kısır tartışma le Türkiye’de reklam veren korkutuluyor.”

star



Bu haber 498 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,640 µs