En Sıcak Konular

CHP kendisiyle çelişiyor

23 Mart 2010 08:38 tsi
CHP  kendisiyle çelişiyor 
Anayasa değişikliklerinin büyük bir kısmının, paketi desteklemeyeceğini açıklayan CHP'nin programında ve raporlarında yer aldığı ortaya çıktı.

HSYK ve YAŞ kararlarına yargı yolunun açılmasından Anayasa Mahkemesi'ne başvurunun kolaylaştırılmasına kadar pek çok düzenleme ilk kez CHP tarafından gündeme getirildi. Parti kapatmanın zorlaştırılmasıyla ilgili ilk adımı 1978'de atan CHP, 1993'te askerî mahkemelerin yetki alanının daraltılmasını, 2001'de HSYK ve YAŞ kararlarına yargı yolunun açılmasını istedi.

CHP lideri Deniz Baykal, toplam 26 maddeden oluşan anayasa değişikliği taslağına en sert tepkiyi veren isim oldu. Baykal, taslak için, "AKP, bağımsız yargıyı, bağımsız yargının güvencesi olan HSYK'yı hedef almaktadır. Anayasa'nın bu zihniyetle değiştirilmesi kabul edilemez." dedi. Fakat ortaya ilginç bir çelişki çıktı. Örneğin, siyasi partilerin kapatılmasının zorlaştırılmasına ilişkin ilk girişim 1978 yılında CHP tarafından gerçekleştirilmişti. Askerî mahkemelerin yetki alanının daraltılması, 1993 yılında bizzat Baykal tarafından gündeme getirilmişti. Baykal o dönem bu değişiklik için bir kanun teklifi bile hazırlamıştı. CHP, HSYK ve YAŞ kararlarına yargı yolunun açılmasını ise 2001 yılında istemişti.

Anayasa taslak paketindeki önemli düzenlemelerden biri, parti kapatmaların zorlaştırılması. Buna göre, kapatma davası açılabilmesi için TBMM'de grubu bulunan tüm partilerin 5'er üyeyle temsil edildiği bir komisyondan izin alınması gerekecek. CHP, 1978 yılında Siyasi Partiler Kanunu'na eklediği madde ile kapatma davaları için suç isnatlarının kesinleşmiş mahkeme kararlarından oluşması şartını getirmişti. Ancak 1982 Anayasası'nda parti kapatmak yeniden kolaylaştırıldı.

CHP'nin pakette en çok tepki gösterdiği konuların başında YAŞ ve HSYK'ya ilişkin düzenlemeler geliyor. Taslak, HSYK ve YAŞ'ın ihraç kararlarının yargı denetimine tabi tutulmasını öngörüyor. CHP'nin 2001 tarihli Demokratikleşme Raporu'nda ise bu konuda şu görüşler yer alıyor: "Anayasa'nın 125. maddesinde, YAŞ kararlarının yargısal denetim dışında bırakıldığı görülmektedir. 159. maddesinde de, HSYK'nın kararlarına karşı, yargı mercilerine başvurulamayacağı bildirilmiştir. Hukuk devleti ilkesini tam anlamıyla yaşama geçirebilmek için, bu tür istisnaları ortadan kaldırmak ve tüm yürütme işlem ve eylemlerini yargısal denetime tabi tutmak gerekmektedir."

Anayasa değişikliği taslağında, askerî mahkemelere ilişkin de yenilik var. Askerî mahkemelerin asker kişilerin sadece askerlik hizmet ve görevleriyle ilgili işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli olduklarına işaret ediliyor. Bu yöndeki düzenleme de ilk kez 1993 yılında Baykal tarafından gündeme getirilmişti. Baykal, teklifinde askerî idare mahkemelerinin tamamen kaldırılmasını talep etmişti. Reform paketindeki düzenlemelerle CHP politikaları arasındaki bir başka benzerlik, 148. maddede yapılan değişiklik. Buna göre, herkese, kanun yollarının tükenmesi şartıyla Yüksek Mahkeme'ye başvurma hakkı getiriliyor. CHP de 2001 tarihli raporunda benzer taleplerde bulunuyor ve Anayasa Mahkemesi'ne başvurma hakkının anamuhalefet partisi ile sınırlandırılmaması gerektiğini vurguluyor.

Taslaktaki önemli düzenlemelerden biri de 12 Eylül darbecilerini koruyan Anayasa'nın geçici 15. maddesinin kaldırılması. CHP'nin en güncel ve ısrarlı talebini içeren bu madde ile darbecilere yargı yolu açılıyor. Her fırsatta bu madde ile ilgili bir düzenlemeye destek olacaklarını vurgulayan CHP, geçici 15. maddeyi kapsamasına rağmen pakete destek verilmeyeceğini vurguluyor. 

zaman

 

 



Bu haber 377 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,203 µs