En Sıcak Konular

Besi çiftliklerinde inceleme başladı

23 Mart 2010 08:32 tsi
Türkiye'de son bir yılda dana etinin fiyatı yüzde 40, koyun eti ise yüzde 50 pahalanınca Maliye Bakanlığı, besi çiftliklerinde inceleme başlattı.

Besicilik yapılan bütün illerden envanter sayımı isteyen Bakanlık, ürünlerin ne kadar süreyle depolarda bekletildiğini araştırıyor. Vergi denetmenleri, sayım sırasında stokçuluk yapılıp yapılmadığını da kontrol edecek.

Et ve süt fiyatlarındaki artışın ardından Maliye Bakanlığı, hayvancılık sektörünü mercek altına aldı. Tarım Bakanlığı'nın kaçak ete yönelik denetimlerini artırmasının ardından Gelir İdaresi Başkanlığı da (GİB) stokçu avına çıktı. İdare son dönemde fiyatlardaki aşırı artışın ardından işletmelerin vergisini doğru olarak ödeyip ödemediğini araştırıyor. Vergi dairesi başkanlıkları ve defterdarlıklara konuya ilişkin yazı gönderen GİB, faaliyet alanı besicilik, canlı hayvan ticareti, et entegre tesisi işletmeciliği ve benzeri olan sektörlere yönelik inceleme başlattı. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Konya gibi büyükşehirlerin yanı sıra Türkiye genelinde besicilik yapılan bütün şehirlerde fiili envanter sayımı yapıldı.

Maliye'ye bağlı denetim birimleri tarafından geçen hafta biten stok sayımlarının ardından firmaların vergisini düzenli ödeyip ödemediği kontrol edilecek. Mal alım ve satımlarında belge düzenlemeyenler hakkında cezai işlem yapılacak. Fiili envanter sayımı sonrasında ana depolardaki ürünler ile düzenlenen faturalar karşılaştırılacak. Hangi firmanın elinde ne kadar et ve et ürünü olduğunun envanteri çıkarılacak. Bu ürünlerin ne kadar süreyle depolarda beklediğinin tespiti yapılırken stokçuluk yapılıp yapılmadığı da kontrol edilecek. Türkiye'de son bir yıl içerisinde dana etinin fiyatları yüzde 40, koyun etinin fiyatları ise yüzde 50'nin üzerinde bir artış gösterdi. Dana etinin fiyatı 25 lira civarında seyrederken koyun etinin kilogram satış fiyatı 30 TL'nin üzerine çıktı.

Denetimler hakkında bilgi veren Maliye'den üst düzey bir yetkili, son üç dört aydır et ve et ürünleri fiyatlarındaki artışın vatandaşı mağdur ettiğini belirterek, fiili envanter sayımı ile her işletmenin elinde ne kadar ürün olduğunun tespit edileceğini aktardı. Sektörde faaliyet gösteren her firmaya eşit yaklaştıklarının altını çizen aynı yetkili, sayım işlemini 19 Mart itibarıyla tamamladıklarını belirtti.

zaman



Bu haber 550 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,929 µs