En Sıcak Konular

'Olur böyle şeyler...'

23 Mart 2010 08:24 tsi
'Olur böyle şeyler...' "MİT bir gazeteye fotoğraf veriyor, istediğinden farklı kullanıldığında kendi haberini bir başka gazeteyle tekzip ediyor."

...

Dinç Bilgin, Taraf gazetesinden Neşe Düzel'e verdiği röportajda, istihbaratçı gazetecilerin varlığı sorulduğunda, patronların öyle tiplerin ilişkisini tahmin ettiğini söyledikten sonra ne demişti? Şunu: "O zamanlar böyle şeyleri görmezlikten gelmek işimize gelirdi. Çünkü ileride o kurumlarla ilişkide o gazeteci işine yarar diye düşünür patron."

...

Okur gazetede okuduğu haberin veya yorumun esin kaynağının istihbarat örgütü olduğunu nereden bilsin?

Medyada o tür ilişkiler içerisinde bulunanların bir bölümü, patronları ve gazetesinin yöneticileri kendisinin kimlerle içli dışlı olduğunu bilsin, ama mesai arkadaşları bunu asla bilmesin ister... Patron veya yöneticiye ilişkiyi sezdirmek kolaydır da, diğer habercilerden gerçeği saklamak hayli zordur.

Çoğu haber atlatma başarısını 'tesadüf' ile açıklar... Bazısı, haberdeki imzayı birkaç kişiyle birden paylaşırsa izini saklayacağını sanır... Bazısı ise hiç umursamaz, eline verilen haberi âmirine o şekliyle iletir...

Rahmetli Çetin Emeç'e hayatının en zor gününü böyle bir haber yaşatmıştır işte...

Hürriyet'e yeniden yayın yönetmeni olmuştur Emeç ve gazetesini uçurtmaya kararlıdır. Devir PKK'yla en şiddetli mücadele edildiği devirdir ve terörle mücadelede başarılar kaydedildiğini kamuoyunun da bilmesini ister devlet. Bunun için de devreye MİT girer...

Olay 1987 yılı temmuz ayında geçer. Hürriyet'in Diyarbakır Temsilcisine, mahallin MİT yetkilisi tarafından, son operasyonlardan birinde öldürülen bir PKK militanının üzerinde ele geçen bir fotoğraf verilir. Kalabalık bir militan fotoğrafıdır bu; fotoğraf üzerinde çalışan istihbaratçılar militanların herbirinin kim olduğunu da belirlemişlerdir.

Fotoğraf Çetin Emeç'in tercihiyle "Hürriyet hiç kimsenin giremediği PKK kampını fotoğrafladı" manşetiyle çıkar.

'PKK can çekişiyor' diye bilinmesi için verilmiş fotoğrafın büyük bir gazetecilik başarısı halinde takdim edilebilmesi için PKK'nın hâlâ kanlı-canlı olduğunun ispatına dönüştürülmesi MİT'in hoşuna gitmez.

Her sabah aynı masanın başında oturup Hürriyet'in birinci sayfasını hazırlayanlardan Mehmet Komşu sonrasını şöyle anlatıyor: "Hürriyet'in Diyarbakır Bürosu Şefi kendisine bu fotoğrafları veren bölgenin MİT yetkilileri tarafından sorgulanır. İşin aslı öğrenildiğinde olayın doğrusu bir başka rakip gazetede yayınlanır. Bu gazete Milliyet'tir. Milliyet'te yayınlanan haberde aynı fotoğraflar vardır. Üstelik bir grup militanın yer aldığı fotoğrafta üzerinde çarpı işareti olanların çatışma sırasında öldürüldüğü, daire içinde olanların ise halen tutuklu olarak cezaevinde bulunduğu belirtilir. Ayrıca söz konusu olan fotoğrafların Hürriyet gazetesi muhabirleri tarafından çekilmediği, vurulan bir PKK militanının üzerinden çıktığı açıklanır."

İşe bakın siz: MİT bir gazeteye fotoğraf veriyor, istediğinden farklı kullanıldığında kendi haberini bir başka gazeteyle tekzip ediyor.

MİT'in eski müsteşarı da, "Olur böyle şeyler" diyor...

O böyle diyor da, gazeteciler ve örgütleri ne diyor?

Taha Kıvanç / Yeni Şafak'daki köşesinden ilgili kısım



Bu haber 420 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,185 µs