En Sıcak Konular

TİB raporu tamamlandı

23 Mart 2010 08:24 tsi
TİB raporu tamamlandı 
Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Devlet Denetleme Kurulu, dinleme tartışmaları sebebiyle kamuoyunun gündemine oturan TİB'e ilişkin çalışmasını tamamladı.

Raporda, mahkeme kararıyla suçu önleme amaçlı olarak yapılan dinlemelerin önünde yasal bir engel olmadığı belirtilirken, TİB'e yapılan itirazlarla kurumun meşgul edildiği kaydedildi.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK), Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) ilişkin denetlemesini tamamladı. DDK'nın raporunda önemli tespitler yer alıyor. Suçu önleme amaçlı dinlemelerde, herhangi bir 'şüphe seviyesi' ve 'yoğunluğun aranmadığı'na işaret edilen raporda, "Toplumun bir kısmının veya tamamının, mahkeme kararıyla önleme amaçlı olarak iletişiminin tespit edilmesinin önünde engel bir kriter bulunmuyor." deniliyor. Raporda TİB'in birçok hukuka aykırı işlemin denetlenmesi talebine itiraz ederek 'iyi bir sorumluluk örneği' sergilediği de belirtildi. Bu konuda şu görüş dile getirildi: "Önleme amaçlı iletişimin denetlenmesine ilişkin taleplere TİB'in itiraz yetkisi mevzuatta açıkça düzenlenmemiş olmasına rağmen, TİB tarafından eksik taleplere karşı anayasal hak ve hürriyetlerin korunması bağlamında itiraz ediliyor. Bu itirazlar ve uygulanma imkânı olmayan kararlar sebebiyle başkan ve daire başkanları hakkında adli görevi ihmalden birçok defa soruşturma açıldı ve bu durum kurumda yürütülen işlemlerin sürekliliğini ve verimliliğini engelliyor."

Terör örgütü faaliyetlerine yönelik dinlemelerin defalarca uzatılabilme ihtimalinin bulunduğu ve bunun 'keyfiliği önleyici güvenceler' bakımından sınırlandırılmadığı belirtilen DDK raporunda, adli amaçlı iletişimin denetlenmesindeki "kuvvetli şüphe" tabirinin ne olduğunun netleştirilmediği kaydedildi.

TİB Başkanının atanma usulü mevzuatta açıkça yer almalı

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu, 350 sayfalık raporunda TİB'e ilişkin bir dizi öneride bulundu. DDK, kurum başkanının atanması ve kurumun denetlenmesi hususunun gereken hassasiyet ve öneme istinaden yeniden değerlendirilmesini istedi. Raporda, TİB'e ilişkin önerilerin bir bölümü şunlar:

İletişim başkanının atanması, başkanlığın denetlenmesi ve üst kurul başkanına bağlılığın niteliği, mevzuatla açıkça düzenlenmeli.

Kurulun üyelerinin bağımsızlığının sağlanabilmesi amacıyla görev süresi ve görevden alınma koşulları ile ilgili düzenleme yapılması gerekir.

Ülke genelinde kaç vatandaşın iletişimlerinin denetlendiğine ilişkin sağlıklı istatistikler, kamuoyu ile paylaşılmalı.

zaman



Bu haber 333 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,023 µs