En Sıcak Konular

'IMF ile Anlaşmayı Tarih Affetmez'

21 Mart 2010 15:07 tsi
'IMF ile Anlaşmayı Tarih Affetmez' "IMF'yi Türkiye'de iç siyaset tartışması yapmaktan mümkün olduğunca uzak tutuyoruz..."

Devlet Bakanı Babacan, ''IMF ile anlaşma ekonomiyi daha büyütecekse, işsizlikte azalma getirecekse, biz sırf bunun üzerinden bir kahramanlık yapalım, bunun üzerinden bir siyasi malzeme oluşturalım derken, Türkiye'de bir kaç yüz bin vatandaşımızın daha işsiz kalmasına sebep oluyorsak tarih affetmez'' dedi.

Babacan, Kanal 7 televizyonunda katıldığı bir programda ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi. Türkiye'de nüfusun arttığını, her yıl 500 bin ile 800 bin kişinin iş gücüne katıldığını anlatan Babacan, işsizlik oranının ilk defa geçen yıl aralık ayında düşmeye başladığını, beklentilerinin bu düşüş trendinin 2010 yılı içerisinde devam etmesi yönünde olduğunu belirtti.

''2010 yılında, 2009'a göre daha fazla iş imkanı olacak'' diyen Babacan, gazetelerin insan kaynakları eklerinin geçen yıl bir kaç sayfaya kadar düştüğünü, ancak son bir kaç ayda bu eklerin arttığına dikkati çekti.

IMF GÖRÜŞMELERİ

Hazırladıkları Orta Vadeli Program konusunda tüm dünya genelinde en küçük bir kuşku bulunmadığını ifade eden Babacan, bu programın güven oluşturmasının Türkiye'deki büyüme oranlarını da artırmaya başladığını söyledi.

IMF'yi Türkiye'de iç siyaset tartışması yapmaktan mümkün olduğunca uzak tuttuklarını belirten Babacan, şöyle devam etti:

''Kendi dönemimizde iki tane birinci stand-by anlaşmasını tamamladık, ikincisini başlattık ve tamamladık. Bu kadar IMF ile beraber çalışan bir iktidar, çıkıp da IMF ile çok da olumsuz şeyler söylemesi tutarlı olmaz. Dün o zaman niye çalıştın bunlarla diye sorarlar o zaman. Dolayısıyla biz buna rasyonel bir çerçeveden bakıyoruz. Türkiye ekonomisi için en iyi nedir? Çünkü bugün eğer IMF ile bir anlaşma yapmak Türkiye ekonomisini daha hızlı büyütecekse, işsizlikteki azalmayı beraberinde getirecekse ve biz sırf bunun üzerinden bir kahramanlık yapalım, bunun üzerinden bir siyasi malzeme oluşturalım oluşturalım derken eğer Türkiye'de bir kaç yüz bin vatandaşımızın daha işsiz kalmasına sebep oluyorsak bunu tarih affetmez. Böyle şey yapamayız. Türkiye için bugün en doğru politika neyse onu uygulayacağız. Çünkü önemli olan halkımızın refahıdır. ''

Ali Babacan, siyasi istikrarın, ekonomik istikrarın olmazsa olmaz koşulu olduğunu belirterek, ''Bir ülkede ilk önce siyasi istikrar olacak ki ekonomik program kararlılıkla uygulanabilsin'' dedi.

Siyasi istikrarın Türkiye'de uzun vadeli devamlılığın ancak demokrasinin derinleşmesiyle, Türkiye'nin gerçek anlamda demokratik bir ülke olmasıyla mümkün olacağını ifade eden Babacan, Türkiye'yi kendilerinin birinci sınıf demokrasi yapmak istediklerini, bütün çabalarının bu yönde olduğunu kaydetti.

ANAYASA PAKETİ

Gazetecilerin hazırlanan Anayasa paketinin özünde yargı reformunun olduğunu hatırlatmaları üzerine Babacan, tartışmaları ideolojilerden arındırılıp yapılmasının önemine değinerek, şöyle devam etti:

''İdeolojik yapılanmaların hakim olduğu kurumlarda bu değerlendirmeler bazen çok sıhhatli olmuyor. Yargının bağımsızlığı tabii ki önemli. Ancak siyaset ile yargının kesiştiği, birbirine dokunduğu yerin çok iyi dizayn edilmesi gerekiyor. Bunu ekonomideki karşılığında bir örnek verelim. Bugün Merkez Bankası, BDDK bağımsız bir kurumdur. Ama bağımsız olması başka bir ülkenin merkez bankası gibi çalışmasını beraberinde getirmiyor. BDDK cumhuriyeti değil. Türkiye Cumhuriyetinin BDDK'sı.''

aa



Bu haber 595 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,478 µs