En Sıcak Konular

Cumhurbaşkanı Gül, Nevruz ateşini yaktı

21 Mart 2010 14:55 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dünya Ormancılık Günü dolayısıyla Ankara Altınpark'ta düzenlenen törene katılarak Nevruz ateşini yaktı. Çevre ve iklim konularının önemine dikkat çeken Gül, orman yangınlarının 'ülke topraklarının kaybedilmesi' gibi algılanm

Dünya Ormancılık Günü sebebiyle Altınpark'ta düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Gül'ün yanı sıra Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Ankara Valisi Kemal Önal, Orman Genel Müdürü Osman Kahveci ile çok sayıda vatandaş katıldı. Programda, bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından çeşitli yörelere ait halk oyunları ekipleri gösteri yaptı.

Dünya Ormancılık Günü'nün 35'incisini kutladıklarını dile getiren Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, dünyada son 100 yılda ormanların yarısının yok olduğunu söyledi. Ormansızlaşmanın durdurulamadığını vurgulayan Kahveci, her yıl 13 milyar hektar ormanın yangınlarda yok olduğunu belirtti. Türkiye'nin yüzde 27'sinin ormanlarla kaplı olduğunu hatırlatan Kahveci, bu ormanların yüzde 49'unun bozuk olduğunu ifade etti.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ise ormanların insanların akciğerleri olduğunu vurguladı. Küresel iklimle mücadelede en önemli kaynağın ormanlar olduğuna dikkat çeken Eroğlu, 2009 yılında 501 bin hektarın ağaçlandırıldığını açıkladı. 'Bal Ormanları' kurulmaya başlandığını anlatan Eroğlu, bal üretimi için arıcılara en uygun çiçek ve ağaçların ekildiğini belirtti.

Orman yangınlarının en büyük sebebinin vatandaşların ihmali olduğunu vurgulayan Eroğlu, insanların akıllarında yanan ormanların işgal edildiği yönünde bir düşünce olduğunu, ancak bunun yanlış olduğunu söyledi. 2003 yılından bu yana bir santimetre dahi orman alanının işgal edilmediğini dile getiren Eroğlu, yanan orman alanlarının yeniden ağaçlandırıldığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de çevre konuları ile iklim değişikliğine olağanüstü bir önem verdiğini ifade etti. Çevre ve iklim meselesinin dünyanın en önemli meselesi olduğunu vurgulayan Gül, atalarımızın emanet ettiği çevrenin gelecek nesillere de en iyi şekilde bırakılması gerektiğinin altını çizdi.

Çevreyi korumanın en iyi yolunun ağaç dikmek olduğuna dikkat çeken Gül, bu meselenin kültür ve anlayış meselesi olduğunu söyledi. Türkiye'de uzun yıllar bu konunun ihmal edildiğini hatırlatan Gül, ancak son yıllarda bir seferberlik başlatıldığını ve bunun meyvelerinin alınmaya başlandığını kaydetti.

Dikilen bir ağacın yetişmesi için 50-100 yıl gerektiğini, insan ömrünün bunu görmeye yetmediğini anlatan Gül, eğitimin okulda, anne-babada ve doğumda başlaması gerektiğini vurguladı. Orman yangınlarının verdiği zararlara dikkat çeken Gül, 100 hektar orman yandı deyince sanki ülkenin toprağı küçülmüş, toprak kaybedilmiş gibi algılanması gerektiğini söyledi.

Konuşmasının ardından Gül, 'Sunu ve Slogan Yarışması'nda dereceye girenlere ödüllerini verdi. Orman Genel Müdürlüğü'nün helikopterlerinin geçiş töreninin ardından Cumhurbaşkanı Gül, Nevruz ateşini yaktı. Daha sonra Gül, stantları gezerek bilgi aldı.

cihan



Bu haber 639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,707 µs