En Sıcak Konular

'Yunanistan, Türkiye'nin iyi niyetine inanmalı'

21 Mart 2010 14:08 tsi
ABD'nin Atina Büyükelçisi Daniel Speckhard, "Yunanistan'ın Türkiye'nin komşularıyla olan sorunları çözme konusundaki iyi niyetine inanması gerektiğini" söyledi.

Speckhard, Atina'da yayımlanan Proto Thema gazetesine verdiği demeçte, Türk-Yunan ilişkilerine de değindi.

"İki ülke arasındaki ilişkilerde son zamanda önemli ilerlemeler kaydedildiğini ve Ege'deki durumun geçen yıla oranla daha iyi olduğunu" ifade eden Speckhard, "Bunda Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'nun büyük rolü olduğunu" belirtti.

Speckhard, Papandreu'nun Türkiye ziyaretinin hemen ardından Başbakan Erdoğan'ın iki ülke arasındaki sorunların çözümüne yönelik Papandreu'ya gönderdiği mektuba dikkati çekerek, "Bende Sayın Erdoğan'ın Yunanistan'ın iyi bir ortağı olduğu izlenimi var. Bugüne kadar gördüklerimiz de Yunanistan'ın inisiyatiflerine yanıt olarak Türkiye tarafından atılan son derece olumlu bir adımdır. Erdoğan ile Papandreu'nun bu konudaki girişimlerini de olumlu karşılayarak, hepimizin cesaretlendirilip desteklemesi ve daha çok ilerleme beklememiz gerekir" dedi.

"Türkiye'nin uluslararası beklentiler ve bölgedeki sorunların çözümü konusunda daha yapıcı bir rol oynama arzusunu açıkça ifade ettiğini" kaydeden Speckhard, "Yunanistan'ın bu konuda Türkiye'ye inanması gerektiğini" söyledi.

Speckhard, "Gördüğüm kadarıyla Türkiye Başbakanı, dış politikanın bölgedeki istikrarın inşa edilmesine katkı sağlayacak bir şekilde belirlenmesinde son derece kararlı oldu. Onlara inanmanız gerektiğini düşünüyorum. Komşularıyla olan engellerin ve tahriklerin ortadan kaldırılmasına yönelik arzularına ve önceliklerine inanmalısınız" diye konuştu.

"Türkiye ve Yunanistan'ın, ilişkilerini kendilerine karşılıklı olarak daha çok güven duygusu vererek, savunma ihtiyaçlarını azaltacak şekilde nasıl güçlendirebileceklerini incelemeleri gerektiğini" belirten Speckhard, "ABD'nin bu konuda yardımcı olabileceğini ve iki ülkenin de üyesi bulunduğu NATO'nun aranılan güvenliği sağlayabilecek önemli bir kurum olduğunu" kaydetti.

Speckhard, ABD Başkanı Barack Obama'nın yakın zamanda Yunanistan'ı ziyaret edip etmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine, "Obama'nın kısa vadede Yunanistan'ı ziyaret etmeyi planlamadığını ve böyle bir ziyaretle ilgili belirlenmiş bir tarih bulunmadığını" ifade etti.
 
aa

 



Bu haber 673 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,858 µs