En Sıcak Konular

Bedelli askerlik çıkar mı?

21 Mart 2010 13:30 tsi
Bedelli askerlik çıkar mı?

 
Bedelli askerlik tartışması yine gündemde. Daha önce Genelkurmay Başkanı ve Milli Savunma Bakanı bu konuda net açıklamalar yapmıştı. Bedelli askerliğe Bakan Babacan bakın ne dedi?

Bedelli askerlik bekleyenler IMF ile görüşmelerin dondurulmasından sonra bedelli askerlikten elde edilecek gelirin IMF'ye karşılık iyi bir koz olduğunu düşünüyorlardı.

Türkiye'de sayıları azımsanmayacak bir kitlenin çıkmasını beklediği bedelli askerlik için son yorum Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'dan geldi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker başbuğ'un şiddetle karşı çıktığı bedelli askerlik en son 1999 depreminden sonra kısa vadede para ihtiyacını gidermek için çıkarılmıştı.

Tüm dünyayı etkisi altına alan küresel ekonomik krizin Türkiye'deki etkilerinin azaltılması için bedelli askerlik tekrar gündeme getirilmişti.

"TSK İSTEMEYİNCE YAPAMAYIZ"

Zaman Gazetesine röportaj veren Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, "Genelkurmay'dan bu işin zamanı değil dendiği bir zamanda bu işi yapamayız. Sırf para gelsin diye yapamayız." şeklinde konuşarak adres olarak Genelkurmay Başkanlığı'nın gösterdi.

Babacan konuya ilişkin sorulara şöyle cevap verdi:

"İçeriden kaynak temininde 2B arazilerinin satışı ve bedelli askerlik gibi arayışlarınız var mı?

Bu dönemde bir defalık gelirle genel gidişatı düzeltmek mümkün değil. Bunlar bir defalıktır. Bir defalık gelirleri bir defalık giderlere kullanırsınız. Bununla ne ciddi bir maaş zammı verirsiniz ne de yıllara sari bir iş yaparsınız. Kalıcı kaynak kayıt dışılığın önlenmesi ve kazananların vergisini düzenli olarak ödemesidir. Bizim OVP'de ortaya koyduğumuz hedefler için bedelli askerlik ve 2B'ye ihtiyaç yok. Bunlar olursa bonus olacaktır. Olursa bir defalık projeler ve borcumuzu kapatmada kullanırız. Bize bu konuda Genelkurmay'dan gelen bir talep yok. Gereklilik ortaya çıktığında hem ilave gelir hem asker konusunda bir imkân oluşur deniyor. Genelkurmay şimdi gerek yok diyor.

Vatandaş deprem çıktı bedelli askerlik, kriz çıktı bedelli askerlik... Şimdi küresel kriz var bedelli askerlik diye bakıyor herhalde?

Genelkurmay'dan bu işin zamanı değil dendiği bir zamanda bu işi yapamayız. Sırf para gelsin diye yapamayız."

"İLERİKİ DÖNEMDE DE İHTİMAL YOK"

Bedelli askerlik isteyenler yasanın tekrar çıkarılması için ciddi girişimlerde bulunup, lobi faaliyetleri yürütse de Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, 2009'un Nisan ayında yaptığı açıklamada asker sayısının azaldığına dikkat çekmiş ve  “Terörle mücadele sürerken kimse bedelli askerlik bekleyemez. Gündemimizde değil, ileriki dönemde de gündeme gelme ihtimali yok” demişti.

"DAHA SAĞLAM KONUT İÇİN BEDELLİ ASKERLİK"

Bedelli askerlik isteyenler geçtiğimiz günlerde, örgütlenmelerini sürdürdükleri internet sitesinden yaptıkları açıklamada ekonomik kriz ve deprem gerçeğine dikkat çekerek şunları kaydetmişti: "Ekonomik krizin daha kolay atlatılması ve istihdamın artması mümkün olabilecektir. Milletimizin sorunlarını çözmek adına yine milletimizden destek talep etmekteyiz. Devletimiz, vatandaşlarını daha sağlam konutlarda huzurla yaşatabilmeli ve aynı zamanda askerlik vazifesinin profesyoneller tarafından yerine getirilmesinin önünü açmalıdır."

 



Bu haber 781 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,729 µs