Enigmatik lider: Kaç Erdoğan var? | " /> Enigmatik lider: Kaç Erdoğan var? | "/>

En Sıcak Konular

Enigmatik lider: Kaç Erdoğan var?

21 Mart 2010 12:11 tsi
Enigmatik lider: Kaç Erdoğan var? Onu bir gün Romanlardan özür dilerken, bir gün 'kaçak Ermenileri ülkelerine gönderebiliriz' derken görebilirsiniz. Çanakkale’de 'Emperyalistler üzerimize gelirken' nutkunu dinleyebilir, Ankara’da 'dünyaya kapalı 1939 zihniyeti' eleştiris

Geçtiğimiz hafta Roman açılımında Kibariye’nin boynuna sarılarak “çok yakışıklı adamsın. Büyük adamsın. Üstüne tanımam anacağım” dediği Başbakan Tayyip Erdoğan, attığı her adım, söylediği her sözle Türkiye’nin gündemini bir yandan ötekine çevirmesini biliyor.

Bu kimi zaman kendisine puan getiren bir dönüşüm oluyor. Tıpkı Roman açılımında olduğu gibi. Kimi zaman da Erdoğan kendisini zor durumda bırakıyor. Örneğin Taraf gazetesi “Allah Promterdan ayırmasın” başlığı atabiliyor. Ya da Erdoğan, liberal köşe yazarlarıyla karşı karşıya gelebiliyor.

Erdoğan’ı bu kez tartışma konusu yapan Türkiye’de yaşayan kaçak Ermenilerle ilgili sözleri. 1915 iddialarıyla ilgili ABD Temsilciler Meclisi Dışilişkiler Komitesi ve İsveç parlamentosu’ndan çıkan kararlar sonrası Ankara tutumunu sertleştiriyor. Erdoğan İsveç’e gerçekleştireceği ziyareti iptal ederken, her iki ülkeden elçiler istişare için Ankara’ya çağrılıyor, Türkiye tansiyonu yükseltiyor. Bu arada Erdoğan, Ermenistan’ı da uyarmak için daha önce sık sık gündeme getirdiği kaçak Ermeniler konusunu açıyor ve şunları söylüyor: “Bakın benim ülkemde, 170 bin Ermeni var; bunların 70 bini benim vatandaşımdır. Ama 100 binini biz ülkemizde şu anda idare ediyoruz. Ee ne yapacağım ben yarın, gerekirse bu 100 binine 'hadi siz de memleketinize' diyeceğim.”

Burada sorun sadece Erdoğan’ın kendisine sığınan Ermenileri geri gönderme kartını açması değil. Bu bir sorun. Çünkü Türk devlet geleneğinde aman dileyene kucak açılır. Bir sorun da Erdoğan’ın kendi vatandaşlarıyla farklı bir ülkenin vatandaşlarını aynı cümle içerisinde anması. Erdoğan bu yüzden de hedef tahtasına oturtuluyor. Kendisini pek çok konuda desteklemiş Cengiz Çandar’dan Ahmet Altan’a liberal yazarların eleştiri oklarını üzerine çekebiliyor.

Herkes “Erdoğan neden çok kimlikli” diye soruyor. “Neden muamma?”

Evet, Erdoğan “enigmatik” yani muamma bir lider. Aslına bakılırsa, bu onun Türk siyasetini doğru okuduğunu gösteriyor. Özellikle seçimler yaklaşırken Erdoğan’ın Türkiye’nin hassas konularında birbiriyle çelişen sert çıkışlar yapması kaçınılmaz. Çünkü Erdoğan, pragmatik bir siyasetçi.

Örneğin Türkiye’nin ABD’ye ermeni kararı ile ilgili sert tepki vermesinin altında, yaklaşan seçimlerin ağırlığı yatıyor. Demokratik açılımda her ne kadar kara göründüyse de bunun AK Parti’ye getirdiği bir yıpranma payı var ve bu yıpranma payı MHP’nin lehine işliyor (inişli-çıkışlı yüzde 3-4 puan oy). Bu yüzden Erdoğan, bir yandan Kürt hakları ağırlıklı, siyasi riski yüksek, demokratik açılımı gerçekleştirirken, bir yandan da Roman açılımıyla süreci “magazinleştiriyor”, aynı zamanda Türkiye’de milliyetçi damarın hassas olduğu Ermeni iddiaları konusunda sert tepki ortaya koyarak MHP’nin elindeki etkin kozu almaya çalışıyor. Erdoğan tüm bu adımları aynı anda atarak kafa karışıklığı yaratıyor. Bir nevi siyaset sahnesine sis bombası atıyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,245 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,696 µs