Azerbaycan ve Türkiye Azerbaycan ve Türkiye

En Sıcak Konular

Avrupa'nın umudu Azerbaycan ve Türkiye 21 Mart 2010 11:55 tsi
Avrupa'nın umudu Azerbaycan ve Türkiye Independent'tan çarpıcı yorum: Petrol ve doğalgaz ülkesi Azerbaycan, Türkiye ile Avrupa'nın umudu olabilir...

Doğal kaynaklarına yaptığı yatırımla zenginliğini her geçen gün artıran Azerbaycan, Türkiye’den geçecek Nabucco doğalgaz hattına sağlayacağı kaynak ile Avrupa’nın Rusya’ya olan enerji bağımlılığını ciddi biçimde azaltabilir.

Geçtiğimiz yıl GSYİH’sı yüzde 9’dan daha fazla büyüme gösteren Azerbaycan’ın başkenti Bakü, petrol ve doğalgaz zenginliğini şehrin dört bir yanından yükselen ticari yapılarıyla ortaya koymaya başladı.

Öte yandan, komşusu Türkiye ile sahip olduğu önemli jeopolitik konum, Azerbaycan’ın Avrupa Birliği’nin (AB) enerji kaynaklarını garantiye alan iki ülkeden biri olmasını sağlayabilir. Bu amaç altında, İngiliz petrol devi British Petroleum’un (BP) öncülüğünü yaptığı Şahdeniz 2 doğalgaz yatağı projesi, Avrupa’nın Rusya’ya olan doğalgaz bağımlılığını ortadan kaldıracak Nabucco boru hattının en büyük kaynağı olması olacak.

Azerbaycan doğal gazının, Türkiye üzerinden geçecek Nabucco hattıyla Avrupa’ya ulaştırılması, doğalgaz ihtiyacının yarısından fazlasını Rusya, Norveç ve Cezayir’den karşılayan Avrupa’nın Rusya gaz devi Gazprom’un etkisinden çıkması için çok önemli.

Azerbaycan Enerji Bakanı Natik Aliyev, Avrupa’nın Kuzey Deniz’indeki rezervlerinin azaldığını, gelecek 10 ila 20 yıl içinde kıtanın önemli kaynaklarını tamamen kurutabileceğini belirtti.

Aliyev, yılda 31 milyar metre küp doğalgaz aktaracak olan Nabucco hattına yapılacak katkının önemine değindi: “Birkaç yıl içinde Irak ve İran’daki politik düzenin güçlenmesiyle bu ülkelerin Nabucco projesine katkıda bulunmasını bekleyebiliriz. Ayrıca Türkmenistan gibi Orta Asya ülkelerinin ileride projeye dâhil olması da büyük atılımlar sağlayabilir” dedi.

hurriyet



Bu haber 793 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,958 µs