'zehir' gibi rapor | " /> 'zehir' gibi rapor | "/>

En Sıcak Konular

Emniyet'ten 'zehir' gibi rapor

21 Mart 2010 09:58 tsi
Emniyet'ten 'zehir' gibi rapor

Zehir pazarı 120 ülkeye bedel...

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 2009 yılı verilerine göre küresel uyuşturucu pazarının büyüklüğü tam 320 milyar dolar. Bu oran, 120 ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasından büyük.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı'nın '2009 Yılı Değerlendirme Raporu'nda, küresel uyuşturucu pazarına ilişkin çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. İşte şaşırtıcı rakamlarla zehir pazarı:Küresel uyuşturucu pazarının büyüklüğü 2009'da 320 milyar doları aştı. Bu rakam, dünya üzerindeki 120 ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasından daha büyük. 320 milyar dolarlık pazarın, yüzde 20'si yani 65 milyar dolarlık kısmı, afyon ve türevi maddelerden ulaşıyor.

AFGANİSTAN'IN ZULASINDA 120 BİN TON AFYON
340 tonluk eroin pazarının yüzde 90'u Afganistan'da üretilen haşhaştan sağlanıyor. Afganistan'da 2005 yılından sonra hızla artan afyon üretiminden dolayı, 12 bin ton afyon, bilinmeyen bir yerde depolanmış bulunmakta. Bunun sadece yüzde 10'unun Afgan çiftçiler tarafından muhafaza edildiği düşünülüyor. Geriye kalan miktar ise kaçakçılar ve isyancı gruplar tarafından kontrol ediliyor.

EN ÇOK RUSYA VE AVRUPA KULLANIYOR
Avrupa ve Rusya, dünyanın en büyük eroin pazarına sahip. Rusya ve Avrupa'da yılda 160 ton eroin tüketiliyor ve bu rakam dünya eroin pazarının yüzde 47'sini oluşturuyor. Sadece Rusya'da yıllık tüketim 70 ton. Bu rakam dünyada eroin tüketiminin yüzde 21'ine denk geliyor. Rusya'yı yüzde 13 (45 ton) tüketim oranıyla Çin, yüzde 6 (21 ton) tüketim oranıyla ABD izliyor.

SINIRI GEÇİNCE FİYATI KATLANIYOR
Raporda, uyuşturucunun sınır geçtikte fiyatını nasıl katladığı da şöyle anlatıldı: Örneğin, İran-Afganistan ya da İran-Pakistan sınırındaki bir kilo yüksek kalite eroin 5 bin dolardır. Aynı eroin içerisine çeşitli maddeler katılarak ve ağırlığı artırılmış biçimde Türkiye'ye ulaştığında fiyatı 8 bin dolara çıkmaktadır. Eroin, hedef noktaya yaklaştıkça kar seviyesi de aynı oranda artmaktadır. Örneğin, Türkiye'nin Bulgaristan ve Yunanistan sınırında toptan fiyatı 20 bin dolar olan iyi kalite eroin fiyatı, İspanya sınırına geldiğinde 45 bin dolara kadar yükselmektedir.'

İRAN, TÜRKİYE, ÇİN YAKALIYOR
Dünyadaki eroin yakalamalarının yarısı İran, Türkiye ve Çin tarafından gerçekleştiriliyor. İran bu ülkeler arasında uyuşturucu bağımlılarının en çok olduğu ülke. İran Uyuşturucu Kontrol Merkezi'nin verilerine göre, İran'da 1,2 milyon uyuşturucu bağımlısı bulunuyor.

RAKAMLARLA NARKO-TERÖR
Emnİyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan 2009 faaliyet raporuna ilk kez 'Narko-Terör' başlıklı bir bölüm de konuldu. Bu bölümünde, terör örgütü PKK'nın para kaynaklarının büyük bir bölümünü uyuşturucudan temin ettiği belirtiliyor. Terör örgütlerinin uyuşturucu faaliyetini, tepki çekmemek için örgüt adına değil, 'vergi' adı altında yürüttüğü vurgulanıyor. Uyuşturucudan en büyük kazancı PKK'nın sağladığı belirtilen raporda, 1984 ila 2009 arasında terör örgütüne ait 4 ton 111 kilo eroin, 22 bin 739 kilo esrar, 4 bin 305 kilo bazmorfin, 26 bin 190 litre asetik anhidrit, 710 kilo kokain, 8 kilo afyon sakızı, 337 bin 412 adet sentetik hap ve bin 80 kilo sodyum karbonat ele geçirildiği belirtildi. Raporda 25 yılda PKK'nın 2 imalathanesinin basıldığı da belirtildi.

SEÇİLMİŞ KAÇAKÇILAR
Raporda,  PKK'nın uyuşturucu kaçakçılığı yaptığının diğer ülkeler tarafından tespit edildiği belirtilirken Murat Karayılan, Ali Rıza Altun ve Zübeyir Aydar'ın ABD'deki mal varlıklarına el konulduğu kaydedildi. Raporda şu ifadeler yer aldı: 'PKK/KONGRA-GEL terör örgütünün üç üyesinin, ABD Hazine Bakanlığı bünyesindeki Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi tarafından 'Özel Olarak Belirlenmiş Uyuşturucu Kaçakçısı' olarak ilan edildiği bildirilmiştir.' Narko-Terörizm bağlamında, günümüze kadar yapılan toplam 359 operasyonda 807 şahıs yakalandığı kaydedildi.

akşam



Bu haber 718 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,303 µs