En Sıcak Konular

Davutoğlu'ndan 'Yeni Osmanlı' açıklaması

18 Mart 2010 20:47 tsi
Davutoğlu'ndan 'Yeni Osmanlı' açıklaması Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, kendisi için yapılan "Yeni Osmanlı" nitelemesinin Türkiye dışında üretilen bir kavram olduğunu belirterek, "Biz 'Yeni Osmanlı' tabirini hiçbir zaman kullanmadık ve kullanmayacağız" dedi.

Resmi bir ziyaret için Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da bulunan Ahmet Davutoğlu, Bulgaristan Dışişleri Bakanı Nikolay Mladenov ile bir araya geldi. İki ülke arasındaki ilişkilerin ve bölgedeki son gelişmelerin değerlendirildiği görüşmenin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

-"YENİ OSMANLI" TABİRİ-

Ahmet Davutoğlu bir Bulgar gazetecinin, "Siz 'Yeni Osmanlı' olarak nitelendiriliyorsunuz. Bu kavrama açıklık getirir misiniz?" sorusu üzerine, "Ne ben ne de hükümetimizin herhangi bir temsilcisi hiçbir zaman bu tabiri kullanmadık ve kullanmayacağız" dedi.

Davutoğlu, "Bu tabir genellikle Türkiye'nin son dönemdeki aktif dış politikasını tanımlamak üzere Türkiye dışında üretilmiş bir kavramdır. Biz geçmişe değil, geleceğe bakıyoruz. Tüm komşu ülkelerle tamamen, eşitliğe, karşılıklı iyi niyete ve işbirliğini geliştirmeye dayalı bir politika izliyoruz" diye konuştu.

-NABUCCO-

Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ilişkilerin birçok ülkeye örnek teşkil edecek düzeyde olduğunu vurgulayan Davutoğlu, Türkiye'nin Bulgaristan'daki yatırımının 1 milyar doları aştığını belirterek, bu miktarın daha da yükseltilebileceğini söyledi. Davutoğlu, "İki ülke arasında başta enerji alanında çok büyük bir işbirliği potansiyeli mevcut. Bunu ortak projelerle değerlendirmeliyiz" dedi.

NABUCCO projesini örnek gösteren Davutoğlu, bu projenin Türkiye için öncelikli ve stratejik bir proje olduğunu belirterek, "Nabucco'nun yanı sıra enerji alanında başka birçok projede de Bulgaristan ile birlikte çalışmaya hazırız" diye konuştu.

-KÜLTÜREL İŞBİRLİĞİ-

Türkiye ile Bulgaristan arasında kültür alanındaki işbirliğine de büyük önem verdiklerini kaydeden Davutoğlu şunları söyledi:

"Ortak kültür mirasımızı dostluk köprüsü olarak görmeliyiz. Türk kökenli Bulgaristan vatandaşları da bu dostluk köprüsünün nişaneleridir. Biz bu kültürel ilişkilerin daha da gelişmesini istiyoruz. Sayın Mladenov Türkiye'ye geldiğinde Bulgar kilisesini birlikte ziyaret etmekten büyük mutluluk duyacağım."

Davutoğlu, AB üyeliği sürecinde Bulgaristan'ın Türkiye'ye vermekte olduğu desteğe de teşekkür ederek, "NATO ve AB konularında bundan sonra da birlikte çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

-"HUKUK İŞLİYOR"-

Bakan Davutoğlu bir gazetecinin, Türkiye'deki son gelişmelerle ilgili sorusunu yanıtlarken de Türkiye'nin köklü bir demokrasi geleneğine sahip olduğunu vurgulayarak, "Dolayısıyla son dönemde Türkiye içindeki gelişmeler tamamen hukuk sistemi içinde normal bir işleyiştir. Hiç kimsenin farklı yorum yapmasına zemin teşkil edecek bir gelişme söz konusu değildir. Hukuk işlemektedir" diye konuştu.

Davutoğlu Trakya bölgesinden göç eden Bulgarların mal varlıkların iadesi konusunda sorulan bir soruya ise şu yanıtı verdi:

"Bu mesele Türkiye ile Bulgaristan arasında geçmişte birçok anlaşma ile görüşülmüş ve neticeye bağlanmış bir konudur. Yeni gelişmeler olursa Türkiye ve Bulgaristan bunu oturur, karşılıklı konuşur. Bildiğiniz gibi geçmişte çok büyük göç hareketleri olmuştur. Bu göçlerin doğal olarak doğurduğu emlak sorunları da olmuştur. Ancak göç hareketi tek taraflı değil karşılıklıdır. Biz bunları tamamen iyi komşuluk ilişkileri içerisinde değerlendiriyor ve bir problem olarak görmüyoruz."

-MLADENOV-

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Mladenov da konuşmasında, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ilişkilerin iki bağımsız ülke arasındaki ilişkiler olduğunu belirterek, her iki ülkenin de kendi tarihlerine ve farklılıklarına saygı duyduğunu söyledi.

Mladenov, "Biz Avrupa değerlerini göz önünde bulundurarak birbirimizi ayıran değil, birleştiren olaylara öncelik ve değer veriyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu basın toplantısının ardından Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov tarafından da kabul edildi. Yaklaşık yarım saat süren ve basına kapalı olarak yapılan görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin son durumu değerlendirdi.

Davutoğlu yarın da Bulgaristan Meclis Başkanı Tzetska Tzaçeva, Başbakan Boyko Borisov ve Bulgaristan Başmüftüsü Mustafa Aliş Hacı ile bir araya gelecek.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun, resmi görüşmelerini tamamlamasının ardından Filibe kentine geçerek, restorasyonu geçen yıl tamamlanan Ulu Cami'yi ziyaret edecek. Davutoğlu ve beraberindeki heyet Filibe'deki Krumovo havaalanından özel uçakla Türkiye'ye hareket edecek.



Bu haber 580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,146 µs