En Sıcak Konular

Gül'ün ayağı Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne uğurlu geldi

18 Mart 2010 17:33 tsi
Londra merkezli SOCO International firması, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) önümüzdeki Temmuz ayında karadan petrol çıkarmaya başlayacaklarını duyurdu. SOCO, DKC'nin, 40 yıllık uğraşından sonra karadaki ilk sondajlı petrol çıkarma projesini hayat

Son birkaç yıldır özellikle Doğu Afrika'da bulunan gaz ve petrol rezervlerinin dev yatırımcıları bölgeye çektiğini belirten uzmanlar, Bas-Kongo bölgesinde çıkarılacak petrolün, çok uzun yıllardır iç savaşlar ve yolsuzluklarla ekonomileri altüst olan Orta Afrika ülkeleri için madenlerini değerlendirmek adına umut verici bir adım olacağını ifade ediyor.

SOCO'nun üst yöneticisi Roger Cagle, "Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde sahilden petrol çıkarmak için 40 yıldır mücadele veriliyor. Biz sona yaklaştık. Petrol çıkarma şansımız çok yüksek." dedi

Firmadan yapılan açıklamada, SOCO sadece Nganzi bloku için 25 milyon dolar harcadı. Açacağı 3 kuyunun maliyeti de yaklaşık 60 milyon dolar.

Cagle ayrıca, çıkarılacak petrolün pazarlanması için de hazırlıklarının tamamlandığını, limana sadece 60 kilometrelik boru hattıyla akışın sağlanacağını söyledi.

İngiliz petrol firmasının ülkesinde inşa ettiği uçak pistini ve yeni yolları inceleyen Kongo Demokratik Cumhuriyeti Petrol Bakanı Celestin Mbuyu, KDC'de çıkarılacak petrolün kendilerini çok mutlu ettiğini, ayrıca firmanın bölgede rafineri kurmasını arzu ettiklerini dile getirdi.

Kongo'nun Uganda sınırında yer alan Lake Albert bölgesinde geçen ay keşfedilen zengin petrol rezervleri dev petrol şirketlerinin ülkeye olan ilgisini artırdı. Total, Eni gibi şirketler de Kongo'ya yatırım yapmak için hazır olduklarını açıkladılar.

Çok zengin petrol rezervlerine rağmen DKC'de hâlihazırda sadece Fransız Perenco firması günde ancak 25 bin varil petrol çıkarabiliyor.

Geçtiğimiz günlerde Afrika'yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Kamerun'da temaslarda bulunmuştu.

(CİHAN)



Bu haber 678 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,596 µs