En Sıcak Konular

'Önlem alınmazsa pamuk Hatay için nostalji olacak'

18 Mart 2010 12:24 tsi
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Antakya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Kuseyri, 2007 yılında pamukta başlayan rekolte düşüşünün hızla devam etmesinden ötürü tedirgin olduklarını söyledi.

Kuseyri, 2007 yılında Amik Ovası, İzmir Ovası ve Çukurova'da pamuk üretim alanlarının çok hızlı bir şekilde azaldığını ve yaklaşık 1 milyon hektarlık ortalama ekim alanının o tarihlerde 600 bin hektara düştüğünü hatırlatarak, "Bu düşüş trendinin devam edeceği açıktı o yıllarda. Önlem alınmaması halinde bunun 500 bin hektarın altına düşeceğini ve böyle bir gelişmenin de çok önemli sonuçlara yol açacağını açıklıyordu uzmanlar. Aradan üç yıl geçti ve Türkiye'deki son ekim alanlarının 400 bin hektar olduğu açıklanmıştır" dedi.

Rekoltedeki düşüşünün Türkiye ile sınırlı olmadığına ve ancak düşük rakamların beklendiği gibi pamuk fiyatlarının yükselmesine yol açtığına vurgu yapan Kuseyri, "Şimdilik yüzde 50 olan, son bir yıllık artışın çok daha yukarılara çıkması endişe vericidir. Bu gelişmelerin sadece Türkiye'deki rekolte düşüşüyle ilgisi yok tur tabii ki. Dünyanın en büyük pamuk üreticisi olan Çin ve Hindistan'da pamuk rekoltesindeki düşüşün fazla olması, Hindistan ve Pakistan'ın ihracatını düşürmesinin de artan fiyatlarda etkili olduğunu söylemek gerekiyor. Çin 7.5 milyon ton pamuk üretip, 9 milyon ton pamuk tüketmektedir. ABD'nin ürettiği 3.5 milyon tona yakın pamuğun 2.5 milyon tonunu ihraç etmesi ve ABD üreticisinin arzda bu yıl düşük oranlar tercih etmesi, pamuk fiyatlarının artmasına ve bu durumun direkt olarak Türkiye'ye yansımasına neden olmuştur" ifadelerine yer verdi.

Olumsuz iklimin pamuğu etkilediğini dile getiren Kuseyri, "Genel olarak tüm dünyada pamuk rekoltesinde yüzde 20-30'luk bir düşüşten ve fiyat artışından bahsedebiliriz. Mevsim koşullarının elverişsizliği, en büyük pamuk üreticileri olan Çin, Hindistan ve ABD'de de hissedilmektedir. Bu da hem rekoltede bir azalmaya hem de pamuk fiyatlarının hissedilir derecede artışına neden olmuştur" dedi. Kuseyri ayrıca dünya genelinde yüzde 30-35 lik bir fiyat artışının hakim olduğunu söyledi.

Türkiye'nin pamuk üretiminin son beş yılda 1 milyon tondan 400 bin tona düştüğünü de hatırlatan Kuseyri, "Türkiye bu durumdan direkt olarak etkilenmiştir. Fakat son 30 yılın en düşük pamuk fiyat artışının bir diğer nedeni ise devlet kontrolünde pamuk ticareti yapan Hindistan'da pamuk lobisinin, devlet destekleme fiyatlarını arkasına almasıdır. Benzer şekilde devlet desteğini Türkmenistan ve Suriye Devletleri de uygulamıştır. Türkmenistan ve Suriye'nin yeni mahsul pamukları piyasaya az sürmesi de fiyatları artırmıştır. Preseli pamuk fiyatları son bir yılda 1.60 liradan 3 liraya, dış piyasada ise pamuğun kilosu 2 dolara kadar yükselmiştir. Sadece pamukla sınırlı kalmayan fiyat artışı diğer ara mamullere de sirayet etmiş bulunmaktadır. Petroldeki artışla beraber viskon ve elyaftaki artışa da dikkat çeken üreticiler, pamukla birlikte iplikteki artıştan da şikayetçi olduklarını dile getirmişlerdir. Türkiye bir tekstil memleketidir. Ama maalesef son dönemde girdi maliyetlerinin pahalı olması dolayısıyla da pamuk üretimi çok azalmıştır. Pamuk üreticisi artık darboğazın içine girmiştir" şeklinde konuştu.

"Pamuk ihracatımız düşüyor" diyerek İhracatın geçen ekim ayında başladığını anımsatan Kuseyri, "Ekim ayında yüzde 29, Kasım ayında yüzde 9 seviyelerindeki ihracatın, aralık ayında yüzde 0.6 düşmüştür. Tekstilde de iç piyasada ise durum ithalatla ilgilidir. Pamuk ihracatında giderek düşen bir ivme göze çarparken, giyim ithalatı ise artan seviyelerde seyretmektedir. Yıllardır önerilen ve beklenen kalıcı ulusal pamuk politikaları ile çiftçilerin tekrar pamuk ekimine özendirilmesi gerekmektedir. Global pazarlarda her geçen gün artan talep doğrultusunda organik pamuk üretiminin özellikle desteklenmesi şart olmuştur. Yaşanan kriz de ancak bu şekilde aşılabilecektir. Türkiye'nin en güçlü sektör olduğu tekstil ve hazır giyim tedarik zincirinin ilk halkasını oluşturan pamuğun, durdurulabilir politikalar ve stratejilerle desteklenmesi gerekmektedir." ifadelerini kullandı.
 
cihan



Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,992 µs