En Sıcak Konular

Roman açılımı İnsan Hakları raporunda

18 Mart 2010 11:32 tsi
İngiltere Dışişleri Bakanlığı, 2009 yılı İnsan Hakları Raporu'nu Dışişleri Bakanı David Miliband'ın katıldığı bir toplantıyla açıkladı.

Her yıl yayımlanan İnsan Hakları Raporu'nun Türkiye ile ilgili kısmında olumlu gelişmelere yer veriliyor. Türkiye'de insan hakları alanında iyileşmelerin olduğuna dikkat çekilen raporda, "2005 yılından bu yana ilk kez Türkiye'de insan hakları ihlalinde düşüş gözlendi." denildi.

Türkiye'de azınlık haklarıyla ilgili somut bir gelişmenin olmadığı öne sürülen raporda, demokratik açılımların Kürtler ve Romanların da aralarında olduğu grupların problemlerine yönelik reformları kapsadığı belirtildi. İnsan Hakları Raporu'nda "Hükümet geçtiğimiz Ağustos ayında Türkiye'deki Kürt ve Roman halkı başta olmak üzere azınlıklara bazı haklar tanımak için harekete geçti. TRT de zaten Kürtçe yayına başlamıştı. Bunun dışında bazı yeni haklar getirilmesi söz konusu." ifadelerine yer verildi.

Türkiye'de dini özgürlüklere saygı duyulmaya devam ettiği ifade edilen raporda, "2008 yılında çıkarılan Vakıflar Kanunu konusunda olumlu gelişmeler görüldü. Farklı dine mensup kişilerin devlet dairelerine atanmalarında da olumlu adımlar atılmıştır. Buna örnek olarak yakın zaman önce bir Ermeni vatandaşı hükümet tarafından bir pozisyona atandı. Ruhban okulunun kapalı kalması hala sorun ancak bu okulun yeniden açılması gündemde."

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Konvansiyonu Engelli Vatandaşlar Hakkı Protokolü'nü tanımasının memnuniyet verici olduğu belirtilen raporda, 'ordunun ve kolluk kuvvetlerinin dokunulmazlığı' sorunun devam ettiği, işkencenin ve keyfi tutuklamalara karşı ivedi, bağımsız ve tarafsız soruşturma imkanının olmadığı öne sürüldü.

İnsan Hakları Raporu'nda ayrıca ifade özgürlüğü konusunda gözaltına almalarda 'büyük' düşüşler yaşandığı ancak Doğan Medya Grubu'na kesilen vergi cezası ile ilgili bazı kaygıların olduğu da hatırlatıldı.

cihan



Bu haber 492 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,595 µs