En Sıcak Konular

Erdoğan'ın Ermenistan çıkışı dış basında

18 Mart 2010 11:00 tsi
Erdoğan'ın Ermenistan çıkışı dış basında Erdoğan'ın "gerekirse Türkiye'deki 100 bin Ermeni göçmenin sınırdışı edilebileceği"ni söylemesi İngiliz basınının da dikkatini çekti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Londra ziyareti sırasında verdiği röportajda "gerekirse Türkiye'deki 100 bin Ermeni göçmenin sınırdışı edilebileceği"ni söylemesi İngiliz basınının da dikkatini çekti.


The Times:
Sınırdışı etme girişimlerinin modern Avrupa tarihinde güçlü bir simge olduğunu belirten Times, Başbakan Erdoğan'ın bu sözleri, Amerikan Kongresi'nin bir komisyonu ile İsveç Parlamentosu'ndan geçen ve bağlayıcılığı olmayan tasarılar nedeniyle söylediğini yazdı.

1915 olaylarını "tarihi bir gerçek" olarak niteleyen gazete, modern Türkiye'nin hükümetinin buna direnmesinin olağandışı olduğunu savunarak, “Bugün hayatta olan hiç kimsenin geçmişteki barbarlıklardan sorumlu değil. Çünkü o olaylar çoktan tarihe karışmış bir emperyal güç tarafından gerçekleştirildi" diye yazdı.

Gazete, egemen devletlerin kendi vatandaşı olmayan kişilerin girişlerini ne şekilde sınırlayacağını belirleme hakkına sahip olduğunu hatırlattıktan sonra, “Fakat Türkiye'de bu kişiler bir felaketten kaçıp sığınacak yer arayan göçmenler. Bu kişiler arasında evleri ve geçim kaynakları 1988 yılındaki Ermenistan depreminde yıkılanlar da var" ifadesini kullandı.


Daily Telegraph:
Daily Telegraph ise, Başbakan'ın sözlerini, “Türkiye 100 bin Ermeni'yi sınırdışı etmekle tehdit etti" başlığıyla duyurdu.

Gazete, Başbakan Erdoğan'ın sözlerine karşılık, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Türkiye'deki Ermeni göçmenlerin sınırdışı edilmelerinin gündemde olmadığını söylediğini yazdı.

Daily Telegraph, Amerikan Kongresi ile ve İsveç Parlamentosu'nu 1915 yılı olaylarını “soykırım" olarak niteleyen tasarıları kabul etmeye ikna eden iyi örgütlenmiş uluslararası bir kampanyanın Ermenistan'la ilişkileri normalleştirmek isteyen Türkiye'yi hayal kırıklığına uğrattığını kaydetti.

Gazete, Ermeni göçmenlerin sınırdışı edilebileceği ifadesinin Ermenistan'da tepki yarattığını belirterek, Ermeni milletvekili Hrayr Karapetyan'ın Erdoğan'ın sözlerini “şantaj" olarak nitelediğini bildirdi.

Ermenistan'dan ilk tepki

Ermenistan Başbakanı Tigran Sarkisyan, "Bu tür siyasi açıklamalar, iki ülkenin ilişkilerinin iyileşmesine katkı sağlamaz" ifadesini kullandı.

Sarkisyan, parlamentodaki konuşmasında, "Türkiye Başbakanı, bu tür açıklamalarda bulunursa, bu bize hemen 1915 olaylarının hatıralarını hatırlatır" dedi.



Bu haber 781 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,788 µs