En Sıcak Konular

Türkiye okumamak için direniyor!

18 Mart 2010 10:59 tsi
Kültür Bakanlığı "Eve Teslim Kitap" Projesi başlattı. 20 ilde uygulanan projede alınan kitap sayısı çok düşündürücü.

Eve bağımlı yaşayan hasta, yaşlı ve engellilerin halk kütüphanelerinden faydalanmalarını sağlamak için başlatılan proje, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı hayal kırıklığına uğrattı.

20 ili kapsayan Eve Teslim Kitap Projesi'nden 1 yılda 4 ilden sadece 4 kişi yararlandı. Proje kapsamında 4 yıl içinde verilen kitap sayısı ise sadece 85'te kaldı.

Bartın Halk Gazetesi'nin haberine göre Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Doç. Dr. Ahmet Arı, valiliklere gönderdiği yazıda ilgisizliğin sebeplerinin araştırılmasını istedi. Büyük bir heyecanla 2006 yılı sonunda başlatılan proje için il valilikleri ile engelli derneklerine tanıtıcı bilgi ve afişler gönderilmişti. Kısa sürede duyurular tamamlanmış, kitapların ulaştırılması için Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü ile PTT Genel Müdürlüğü arasında protokol imzalanmıştı. Tüm altyapı hazırlanarak kitaba ulaşmak kolay ve ücretsiz hale getirilmişti.

Ödünç kitap almak isteyen eve bağımlı okuyucunun, okumak istediği kitabı (kütüphanede bulunsun bulunmasın) telefon, elektronik posta ya da bir yakını aracılığıyla kütüphaneye bildirmesi yeterli oluyordu. Halk kütüphanesi yetkilileri, istenilen kitabı kütüphanede mevcutsa hemen, mevcut değilse en kısa zamanda temin ediyor, PTT görevlisine özel poşet içerisinde vererek okuyucuya ulaştırıyordu. 15 gün sonra ya da istenilen zamanda PTT görevlisi yeniden eve giderek kitabın iadesini alıyordu. Bu hizmet için kişilerden hiçbir şekilde ulaşım gideri alınmıyordu. Fiziksel engeli olan, doğrudan kütüphaneyi kullanamayan okuyuculara da hizmet verilmesini düşünerek projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Doç. Dr. Ahmet Arı, "Pilot bölge seçilen 20 ilde 1 yılda sadece 4 vatandaşımızın projeden yararlanması düşündürücü." diyor.

Sosyal hizmet uzmanı Nalan Memiş ise öğretmenlerinin dahi okumadığı bir toplumda yaşadığımızı hatırlatarak projeye ilgi gösterilmemesine çok şaşırmadığını söylüyor. 100 bin engellinin bulunduğu Sakarya İl Halk Kütüphanesi Müdürü Reşat Özçayır da, 1 yılda Sakarya'dan tek bir kişinin bile kitap talebinde bulunmadığına dikkati çekiyor.

16 İLDE HİÇ KİTAP TALEBİ OLMADI
Projeye pilot bölge seçilen iller şunlar: Aksaray, Amasya, Balıkesir, Bartın, Batman, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Elazığ, Erzincan, Gaziantep, Isparta, Kırıkkale, Kırşehir, Muğla, Nevşehir, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Uşak. Verilen bilgiye göre 1 yıl içerisinde Çanakkale, Çorum, Uşak ve Elazığ'dan birer kişi olmak üzere toplam 4 kişi kitap talebinde bulundu. 16 ilden ise bu süre içerisinde bir adet bile kitap istenmedi.

 



Bu haber 554 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,855 µs