En Sıcak Konular

Aydınlık Dergisi'ne yazar oldu

18 Mart 2010 10:19 tsi
Genel Başkanı Doğu Perinçek dahil birçok yöneticisi Ergenekon'dan tutuklu bulunan İşçi Partisi'nin yayın organı Aydınlık Dergisi, yazar kadrosuna yeni bir isim daha kattı.

Cumhuriyet gazetesinde makale yazan Yargıtay 8. Dairesi Üyesi Hamdi Yaver Aktan, Aydınlık'ta da yazı yazmaya başladı. Aktan, İşçi Partisi yayın organı Aydınlık'ta yayınlanan yazısında “Gizli tanık ifadeleriyle mahkûmiyet verilemez” dedi. Aralarında üst düzey bürokratların da bulunduğu Erzincan Ergenekon davası ‘gizli tanıkları'nın şok eden itiraflarından sonra böyle bir açıklamanın yapılması manidar bulundu. Konuyla ilgili görüşmek istediğimiz Yargıtay 8. Ceza Dairesi Üyesi Hamdi Yaver Aktan telefonlarımıza çıkmadı. Sekreteri ise “Yaver bey gazetecilerle konuşmak istemiyor” dedi. Aktan'ın sekreteri, muhabirimizin “Gazetecilerle görüşmek istemiyor ama Aydınlık'la Cumhuriyet'e makale yazıyor” şeklindeki sorusuna “Bilemem, o kendi bileceği iş” dedi.

Gizli tanıkların neredeyse tamamının İşçi Partililer tarafından deşifre edildiği ve ölüm korkusu ile yaşadıklarını görmezden gelen Aktan, AİHM'in gizli tanıkların kimliklerinin bilinmediği için verdiği bazı istisna kararları savundu. Aydınlık'taki yazısında “Gizli tanık ifadeleriyle mahkûmiyet verilemez ve Gizli tanığın güvenirliği” başlıklarını kullanan Aktan “Gizli tanık anlatımına dayanılarak mahkûmiyet kararı verilemeyeceği göz önüne alındığında AİHM'ye göre ceza yargılamasında gizli tanık ifadeleri “beyan delili” olmaktan çıkmaktadır. Mahkûmiyette başka delillerin yanında kullanılabilecek yan delil olabileceği nazara alındığında ise bu delilin “belirti delil” olarak nitelendirilmesi yanlış olmayacaktır...

GİZLİ TANIĞIN GÜVENİLİRLİĞİ

Gizli tanıkların ifadelerinin başvurucu ve müdafiinin yokluğunda alınması sonucu savunma tarafı, kimliklerinden habersiz olduğu için, önyargılı ve düşmanca davranan veya güvenilmez özelliklere sahip olduklarını gösterebilme imkanından yoksun kalmıştır. Sanığı suçlandıran beyanlar, kasten uydurulmuş veya sadece hatalı ifadeler olabilir. Bu olasılıkta savunma tarafının, ifade verenin güvenilirliğini test edebilmesine veya söylediklerinin inandırıcılığı üzerine kuşku çekebilmesine imkan verecek bilgiye sahip olamayacağı için durumu aydınlatabilmesi de güç olacaktır. Mahkeme, soruşturma yargıcı tarafından dinlenilmiş fakat kimliği gizli tutulmuş olduğu ve dolayısıyla yargıcın da kimliğini bilmediği için gizli tanığın güvenilirliğinin test edilebilmesinin güç hale geldiğine işaret etmektedir.

Windisch kararında da AİHM, gizli tanık ifadelerine karşı savunma tarafının, tanıkların kimliklerini bilmediği için aşılamaz bir güçlükle karşılaştığını belirterek ifadelerin inandırıcılığının kuşkulu olduğuna imkan verecek bilgiden yoksun kaldığını açıklamıştır.... Kimliği açıklanmayan gizli tanık anlatımlarına dayanılarak mahkûmiyet kararı verilmesi, savunma hakkını öylesine kısıtlamıştır ki, bu halde sanığın adil yargılanmadığı açıktır” dedi.

ERGENEKON EKLERİNDE DE İSMİ GEÇTİ

Yargıtay 8. Ceza Dairesi Üyesi Aktan'ın adı Ergenekon iddianamesi eklerinde bulunan ve İşçi Partisi'nde ele geçirildiği belirtilen CD vesilesiyle de gündeme geldi. ‘Yargı-Nusret Senem'den' isimli klasörde yer alan ‘Yargıtay ile ilgili notlarım' isimli belgede, ‘Yarg. 8 Hamdi Yaver Aktan'a teşekkür edelim. (TV için Danıştay'daki çabalarına)' ifadesi yer alıyor. Önüne gelebilecek davalarla ilgili makale yazmaktan çekinmeyen Aktan, konuyla ilgili sessiz kalmayı tercih ediyor.

vakit



Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,828 µs