En Sıcak Konular

İsrail'in "Kudüs Kartı" ve o ürkütücü ihtimal..

18 Mart 2010 10:10 tsi
İsrail'in Önümüzdeki aylarda şaşırtıcı gelişmelere tanık olabiliriz. Belki Gazze'den, belki Lübnan'dan yayılacak bir İsrail krizi!

...

Uzunca zamandır şu tezi öne sürüyoruz: İsrail, boyutları bütün bölgeyi aşacak bir krize hazırlanıyor? Üç ihtimal çıkıyor öne: Gazze'ye yeni bir saldırı. Güney Lübnan'a saldırı. Kudüs kartını kullanmak. Kriz için üçü de muhtemel görünüyor ama Kudüs daha öne çıkıyor gibi. 6 Eylül 2009 tarihli, "İsrail Mescid-i Aksa kartına mı sarıldı" başlığı altında, bu ihtimale dikkat çekerken aslında bugünlerde iyice hissettiğimiz endişeyi paylaşmaya çalıştım.

Son yıllarda İran'a odaklanan, bu yönde uluslararası kampanya yürüten ancak bir taraftan da giderek yalnızlaşan İsrail, dar bir alana sıkıştı. İran'dan çok kendisi tecrit oldu. Lübnan'daki yenilgi, Gazze'deki çirkinlik, İsrail'in karizmasını çizen çok önemli gelişmeler olarak ortada duruyor. Bu iki olay daralmanın sebebi değil sonucu sadece.

Böyle bir durum, çatışmayla, krizle, sorunla güç devşiren bir ülke olan İsrail'i başka arayışlara itiyor. "Bu daralma nasıl aşılabilir" sorusuna bakarak yeni durumları, ihtimalleri görebilmek için zihinlerimizi zorlamak, ihtimalleri ortaya koymak zorundayız.

İsrail için daralma; sadece Müslüman dünya ile arasındaki sorunların daha da artmasıyla sınırlı bir durdum değil. İsrail'in artık tartışmasız koruyucusu olan ABD ile bile sorunlarından söz ediliyor. Nükleer gücünün denetlenmesi kırk yıl sonra ilk kez Batı kamuoyu tarafından da dile getirilir oldu. Ancak asıl sorun, Türkiye ve bölge ülkelerinin kendi aralarındaki yakınlaşma, bölgede yeni bir merkezin oluşmaya yüz tutması, barış çabalarını reddeden İsrail'in hızla tecrit olması. Bu yeni süreç, İsrail için belki İran kadar belki da daha fazla tehlike arzediyor.

"İşte tam bu sırada Kudüs'e ve Mescid-i Aksa'ya dikkat etmek gerekiyor" demiştik o günlerde. Binlerce Ortodoks Yahudi'nin Mescid-i Aksa'yı basmak için hazırlık yapması, "Bir milyon Yahudi Mescid-i Aksa'yı basacak" kampanyaları buradan çıktı. Dünyanın şiddetli tepkisine rağmen, son günlerdeki yeni yerleşim kararı da aynı şekilde, bir krizi tırmandırma amacına yönelik gibi.

Dünyanın en hassas olduğu konulardan biri olan, hem İslam dünyasının hem de Batı kamuoyunun üzerinde dikkatle durduğu Kudüs ve Mescid-i Aksa üzerinden bir provokasyon tertip ediliyor olabilir mi? Ben bu ihtimali son derece ciddi görüyorum.

Mescid-i Aksa'nın yakılması üzerine İslam Konferansı Örgütü kurulmuştu. Benzer provokasyonlar yüzünden İntifada başladı. Bu seferki provokasyon Filistinlilerle sınırlı kalmayabilir. Bütün bölgeyi etkileyebilir ve bugünkü görüntü bir anda değişebilir.

İsrail, İran'ı mı tahrik etmek istiyor yoksa bütün Müslümanları mı? Amacı ne olursa olsun bu çok tehlikeli bir oyun. Elindeki kozları zayıflayan, en caydırıcı gücü olan nükleer silahları bile tartışmaya açılan İsrail, Kudüs ve Mescid-i Aksa kartına sarılmış gibi. Kudüs'teki son olaylardan sonra "Üçüncü İntidafa" çağrılarını bu açıdan ciddiye almak gerekiyor.

Kudüs merkezli yeni bölgesel kriz hesaplarının iki amacı olabilir: Türkiye'nin öncülüğünde, ekonomik, siyasal ve güvenlik içerikli bölgesel yakınlaşmanın sabote edilmesi ya da İran'ın Kudüs hassasiyetinin tahrik edilip bir provokasyona zemin hazırlanması. Ardından da nükleer çalışmalarıyla hedef olan İran'a yönelik bir müdahale... Neden olmasın?

...

Ancak şu an için acil olan konu şu: Önümüzdeki aylarda şaşırtıcı gelişmelere tanık olabiliriz. Belki Gazze'den, belki Lübnan'dan yayılacak bir İsrail krizi. Bunların içinde en büyük ihtimal ve endişe verici olanı, İsrail'in "Kudüs Kartı"nı kullanması, Kudüs üzerinden bölgesel çatışma hesapları yapması ya da İran'ı provoke edip Batı'yı ve dünyayı oldu bittiye getirmesi.

İbrahim Karagül / Yeni Şafak'taki köşesinden ilgili kısım



Bu haber 511 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,963 µs