En Sıcak Konular

Selde ölüm raporu: Yarısı ihmal, yarısı afet

18 Mart 2010 09:52 tsi
İkitelli'de geçtiğimiz eylülde yaşanan sel baskını sırasında servis minibüsünde 8 işçinin ölümüyle ilgili bilirkişi raporu tamamlandı. Raporda, olayın bir iş kazası olduğu, ölümlerin yüzde elli afet, yüzde elli ihmalden kaynaklandığı belirtildi.

Marmara'da Eylül ayında meydana gelen sel felaketinde servis aracındaki 8 kadın işçinin ölümüyle ilgili görülen davada bilirkişi raporunda iş kazası denilen olayda ölümlerin yüzde 50 oranında afetten kaynaklandığı belirtildi. Raporda, şoför kusurlu bulunmadı. Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen davada, geçtiğimiz yıl eylül ayında İkitelli'de yaşanan sel baskınında kapalı kasa bir minibüsteki fabrika işçilerinin ölümüyle ilgili bilirkişilerin hazırladığı rapor tamamlanarak dosyaya kondu. Bilirkişi raporunda, Pameks Tekstil firmasına ait kapalı kasa kamyonetin çalışır vaziyetteki kilidinin, hızla akan sel sularının basıncıyla içeriden açılamadığı belirtildi.

İNMEK İSTEMEDİLER

Raporda işçilerin minibüsten inmemelerinin sebebi ise "görüntülerden izlendiği kadarıyla lastik seviyesinin biraz aşağısındaki sudan etkilenmemek için olduğunu düşünüldü" şeklinde açıklandı. Su seviyesinin yükseldiğini, çalışanların aracın camları olmaması nedeniyle göremedikleri anlatılan bilirkişi raporunda, aracın personel servisi taşıma işleminde sıklıkla kullanıldığı kaydediliyor. Sel baskının öngörülmesinin zor bir durum olduğunun belirtildiği raporda, "Sel baskınında yapılabilecek işler büyük oranda refleksif hareketler olmaktan öteye gidememektedir. Servis taşımacılığına uygun olmayan, içinde koltuk yada oturmaya elverişli bir donanım bulunmayan hava sirkülasyonunun yeterince sağlanmadığı bir araçla çalışanların taşınması, sel baskını gibi bir durumla üst üste gelmesi durumunda felakete davatiye çıkarmaya eşdeğerdir" denildi.

OLAY BİR İŞ KAZASI

Bilirkişi raporunda sonuç olarak servis sürücüsü Mehmet Oğur'un aldığı talimatları yerine getirdiği ve kazada kusursuz olduğu kaydedildi. Olayın bir iş kazası olduğu belirtildiği raporda, 8 işçinin ölümünde afetin 4/8 oranında, sanıklardan fabrika sahibi Mehmet Cevdet Karahasanoğlu'nun 3/8 oranında, idare amiri olan Ferit Göncü'nün ise 1/8 oranında kusurlu olduğu belirtildi. 31 Mayıs'a ertelenen duruşmada, tutuksuz sanık Karahasanoğlu'nun yurtdışına çıkış yasağının kaldırılması talebi de reddedildi.

sabah



Bu haber 436 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,455 µs