En Sıcak Konular

Muhalefet yeni anayasada neler istiyor?

17 Mart 2010 19:36 tsi
Muhalefet yeni anayasada neler istiyor?

Başbakan Erdoğan’ın hukukçu kurmaylarıyla yaptığı toplantının ardından AKP’nin anayasa değişikliği trafiğini başlatması beklenirken muhalefetin ise anayasa değişikliği konusundaki kırmızı çizgileri çok net.

CHP, ‘laiklik karşıtı eylemlerin odağı’ olduğu Anayasa Mahkemesi’nce ‘tescilli’ AKP’yle anayasa değişikliğine yanaşmıyor. CHP’nin ‘kürsü dokunulmazlığı dışında milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması’ şartını öne sürüyor.

AKP, Anayasa değişikliği konusunda izleyeceği yol haritasını, değişiklik paketini önce siyasi parti gruplarına sunma ardından da Başbakan Erdoğan’ın siyasi parti genel başkanlarıyla yapmayı planladığı görüşme şeklinde belirlerken, muhalefetin yaklaşımının net olması, TBMM’de Anayasa değişikliği konusunda uzlaşma sağlanmasının zor olduğunu ortaya koyuyor.

-CHP SADECE DOKUNULMAZLIĞA VE DARBECİLERLE İLGİLİ GEÇİCİ 15’NCİ MADDEYE ‘DOKUNALIM’ DİYOR-

Anamuhalefet partisi CHP, AKP’nin uzun süredir gündemde tuttuğu Anayasa değişikliği konusunda sık sık ‘laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu Anayasa Mahkemesi’nce tescilli AKP’yle anayasa değişikliği konusunda uzlaşma sağlamayacağı” mesajı verdi. CHP ayrıca Meclis’in bir yıllık bir ömrünün kaldığını, yıpranmış bir parlamento yapısıyla Anayasa değişikliği yapılmasının mümkün olmadığı görüşünü de dile getiriyor. CHP’nin başından itibaren AKP’ye şart koştuğu Anayasa maddelerini ise milletvekili dokunulmazlığıyla ilgili 83’nci madde ve darbecilerle ilgili geçici 15’nci madde oluşturuyor.

CHP, Anayasa değişikliği sürecinin referandumla sonuçlanacağı ve bunun da hükümete karşı güvenoylamasına dönüşeceği öngörüsünde bulunuyor. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Anayasa paketiyle ilgili AKP’den olabilecek ziyaretler konusunda “Bu tür değişikliklerle ilgili ziyarete gelmek isterlerse nezaket ziyaretidir, randevu verilebilir. Ancak Anayasa değişikliğine ilişkin görüşlerimizde değişiklik olmaz" dedi.

-MHP ‘24’NCÜ DÖNEM PARLAMENTOSUNA BIRAKALIM’ DİYOR-

MHP de Anayasa değişikliği konusundaki görüşlerini daha önce dile getirdi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bu konuda partisinin duruşunu “Partimiz Anayasa’nın değişmesine bir ihtiyaç olduğuna hem fikirdir. Ancak gelişmeler karşısında bilinen görüşlerin tekraren ifadesinde yarar olacağı anlaşılmaktadır. Partimizin bu konudaki duruşu nettir. Öncelikle TBMM’de ki siyasi partilerden anayasa değişikliği uzlaşma komisyonu oluşturulmalıdır. Mutabakat kalınacak değişikliklerle ilgili olarak demokratik sözleşme yapılmalıdır. Anayasa değişikliği 24’ncü dönem parlamentosuna bırakılmalıdır” sözleriyle ortaya koydu.

MHP, Anayasa değişikliği konusunda Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin Uzlaşma Komisyonu’nda üzerinde uzlaştığı maddeleri kamuoyuna açıklaması ve değişikliklerin ise 24’ncü dönem parlamentosunda yapılması yönünde tavır ortaya koyuyor.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Anayasanın geniş bir uzlaşmayla değiştirilmesi ve yeni tartışmalara yol açılmaması gerektiğini belirterek, “Ortak bir irade ile belirlenmeli. Biz daha önce yöntemimizi belirledik, genel başkanımız da açıkladı. Sürekli Anayasanın tartışılması Türkiye’ye kaybettiriyor. Bir dönemin sonuna gelmiş derin çatışma ve gerilimin oluştuğu, uzlaşma arayışında olmayan bir siyasetin ortaya koyacağı hususlar bundan sonraki dönemde de tartışma kaynağı olur. Bu nedenle 24’ncü dönem parlamentosuna bırakılmalı" dedi. Vural, demokratik açılımın aksine Başbakan Erdoğan’a randevu verilip verilmeyeceği konusunda ise, “Randevu talebi geldiğinde değerlendiririz. Ancak o zeminde de anayasa değişikliği konusundaki bakış açımızı kendilerine söyleriz” dedi.

-BDP’NİN KIRMIZI ÇİZGİLERİ SEÇİM BARAJI VE HAZİNE YARDIMI-

BDP ise Anayasa değişikliği konusundaki tavrını yine Genel Başkan Selahattin Demirtaş’ın grup toplantısında dile getirdiği kırmızı çizgileriyle açıkladı. BDP’nin kırmızı çizgilerini ise ‘Seçim barajının düşürülmesi ve siyasi partilere Hazine yardımı’nın yeniden düzenlenmesi olarak ortaya koydu.

haber7



Bu haber 723 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,784 µs