katsayı açıklaması | " /> katsayı açıklaması | "/>

En Sıcak Konular

YÖK'ten katsayı açıklaması

17 Mart 2010 18:25 tsi
YÖK'ten katsayı açıklaması Yükseköğretim Kurulu(YÖK) yeni katsayı oranlarını belirledi.

YÖK Genel Kurulu, yeni katsayıların kendi alanlarını tercih eden öğrencileri için 0.15, alan dışı tercih yapacak öğrenciler için 0.12 olarak belirledi.

YÖK Genel Kurulu toplantısının ardından katsayıyla ilgili yeni düzenleme konusunda yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, YÖK için en önemli önceliğin öğrencilerin huzurunun sağlanması olduğu belirtilerek, ''Bunun yanı sıra isabetli bulup bulmamaya bağlı olmadan yargı kararına uygun davranmak da bütün kurumlar için kanuni bir yükümlülüktür. Bu kapsamda Danıştay kararının gerekçesi de önemli olduğundan yerleştirme puanlarının hesaplanmasına ilişkin yeni karar alınırken yargı kararlarının gerekçeleri esas alınmıştır'' denildi.

YÖK'ün 21 Temmuz 2009 tarihli kararıyla öngörülen yeni üniversiteye giriş sisteminde çoklu sınav ve çoklu soruyu esas alan bir ölçme yönteminin belirlendiği kaydedilen açıklamada, önceki sistemde yüzde 38 olan alan bilgisinin ağırlığının Lisans Yerleştirme Sınavı ile yüzde 60'a çıkarılmasıyla lise müfredatında alınan bilginin doğrudan ölçülmesi ve sonuca yansıtılmasının sağlandığı anlatıldı.

Açıklamada, buna göre, önceden sadece lise 1. sınıf bilgileri sınav sorularına dahil edilirken şimdi sınav müfredatına lise 1, 2, 3 ve 4. sınıflarda görülen derslerin de dahil edilerek öğrencilerin bilgi ve başarılarının sınavda ölçülebilir hale getirildiği ifade edildi.
Açıklamada, şöyle denildi:

''Öğrencilerin gerçek başarısını esas alan bir ölçme ve değerlendirme sınavı getirildiği için önceden öğrenci başarısını ölçmeyen sınav nedeniyle uygulanan katsayı farkının da Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun 18 Şubat 2010 tarihinde verdiği karar ile belirlenen hukuken kabul edilebilir ölçülere getirilmesi benimsenmiştir.  

Yeni kararın oluşturulmasında yargı kararının gereğinin yerine getirilme zorunluluğu ve sistemin bütünlüğünü koruma kaygısı bir arada değerlendirilmiş ve öğrencilerin yerleştirme puanlarının hesaplanmasına esas olacak oranlar, alan içi 0.15, alan dışı 0.12 olarak belirlenmiştir.'' 
 
aa



Bu haber 832 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,181 µs