En Sıcak Konular

Cemil Çiçek: Kerpiç yapılarla ilgili çalışma yapıyoruz

17 Mart 2010 15:27 tsi
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Elazığ'daki depremde can ve mal kaybına yol açan kerpiç evlerle ilgili çalışma başlattıklarını belirterek, kerpiç yapıların kaldırılması, yerine modern evlerin yapılması gerektiğini söyledi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Güldal Mumcu başkanlığında toplandı. MHP Çanakkale Milletvekili Mustafa Kemal Cengiz, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi nedeniyle gündemdışı söz aldı. Cengiz, vatanın her köşesinden gelerek tek vücut olan Türk milletinin neler yapabileceğini Çanakkale'de gösterdiğini söyledi.

Cengiz, 95 yıl önce Çanakkale'yi geçemeyen Haçlı zihniyetinin, günümüzde bazı ülke parlamentolarında aldırdıkları kararla Türk milletinin tarihini katletmeye çalıştığını kaydetti.

CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin, TBMM Başkanlığının uygulamaları hakkında söz aldı. Son dönemlerde soru önergelerine bakanlar yerine bürokratlar tarafından cevap verildiğini ileri süren Ergin, 4 bakanın cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinin ise İçtüzüğe aykırı olduğu gerekçesiyle kendisine iade edildiğini anlattı.

Ergin, soru önergelerinin İçtüzüğe uygun olduğunu savunarak, sorularında kişisel veya özel hayata ilişkin bilgi istemediğini, yorumsuz ve kısa olacak şekilde soru sorduğunu söyledi. Ergin, bazı kanun tasarı ve tekliflerinin, ilgili Komisyonlarda görüşülmediğini de ileri sürdü.

AK Parti Elazığ Milletvekili Necati Çetinkaya da Elazığ'da meydana gelen depremde 10 bine yakın vatandaşın etkilendiğini, depremin zararlarının devlet tarafından kısa sürede giderileceğini söyledi.

-ELAZIĞ DEPREMİ...-

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Çiçek, Elazığ'da meydana gelen depremle ilgili Hükümet adına söz aldı. Türkiye'nin deprem gibi sıkıntılı bir durumu bulunduğuna dikkati çeken Çiçek, bu durumun herkesi üzdüğünü söyledi.

Depremden sonra enkaz çalışmaları ve yaraların sarılmasında emeği geçen Türk Silahlı Kuvvetleri, Kızılay, sivil toplum örgütleri ve yardımsever vatandaşlara teşekkür eden Çiçek, depremzedelerin acılarını paylaştıklarını vurguladı.

Depremden hemen sonra tüm ekiplerin bölgeye yönlendirildiğini ifade eden Çiçek, özverili çalışmalar sonucunda hizmetlerin eksiksiz olması için büyük çaba gösterildiğini anlattı.

Şu ana kadar yapılan tespitlerde, Elazığ'da ev, iş yeri ve hayvan barınaklarından 6 bin 979'unun hasarlı olduğunun tespit edildiğini kaydeden Çiçek, Elazığ depreminden etkilenen Bingöl ve Tunceli'deki bazı evlerin de hasar gördüğünü, bu illerdeki hasar tespit çalışmalarının ise devam ettiğini bildirdi.

TOKİ tarafından yıkılan konutların yerine yenisinin yapılacağını, bunun çalışmalarına başlandığını belirten Çiçek, konutların Ramazan bayramına kadar hak sahiplerine teslim edilmesinin planlandığını söyledi.

Depremde 2 bin 777 küçükbaş, 233 büyükbaş hayvanın telef olduğunu kaydeden Çiçek, telef olan hayvanların tamamının devlet tarafından karşılanacağını, TİGEM tarafından depremzedelere damızlık hayvan verileceğini açıkladı.

Depremin biraz daha büyük şiddette olması halinde diğer kerpiç evlerin de yıkılabileceğine dikkati çeken Çiçek, TOKİ'nin şimdiye kadar şehir merkezlerinde konut yaptığını, bundan sonra politikasında bir değişiklik yapılabileceğini ifade etti.

Cemil Çiçek, şöyle devam etti:

''İşin en üzücü yanı, depremin gece olması ve kullanılan yapı malzemeleri nedeniyle ölümlerin, zayiatın fazla oluşu. Artık, kerpiç yapılarla ilgili devlet olarak bir politika uygulamamız gerekiyor. Onunla ilgili çalışma yapıyoruz. Bingöl, Elazığ, Malatya ve Tunceli civarı fay hattıdır. Kapsamlı, geleceğe dönük bir çalışmayı başlattık. Hızlı bir şekilde bu kerpiç yapıların kaldırılması, modern evlerin yapılması gerekmektedir. Gidenleri maalesef geri getirme şansımız, imkanımız yok ama kayıpların telefi edilmesine çalışacağız. Deprem gerçeğini ve diğer afetleri bir vaka olarak kabul edip, hem devlette yeniden bir yapılanmaya, hem de politika değişikliğine ihtiyaç var. Bu konuda belki mevzuat değişikliğine de ihtiyaç var. İleride bu konuyu huzurlarınıza getireceğiz.''

TBMM'de kurulan Deprem Araştırma Komisyonunun çalışmalarından sonra hazırlayacağı rapora önem vereceklerini belirten Çiçek, raporda yer alan öneriler doğrultusunda yeni bir yasal düzenleme yapılacağını söyledi.

Genel Kurulda, Biyogüvenlik Kanunu Tasarısının görüşmelerine başlandı.

A.A.



Bu haber 645 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,396 µs