En Sıcak Konular

Bakan Şimşek: Bu sene hedefleri çok rahat aşacağız

17 Mart 2010 12:40 tsi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin 2010'a çok iyi başlangıç yaptığını belirterek, ''Bu sene de hedefleri çok rahat aşacağımızı düşünüyorum'' dedi.

CEO Club Toplantısında konuşan Bakan Şimşek, Türkiye'nin sağlam bankacılık yapısına değindi, Türkiye'nin ileri ki görünümüne ilişkin bu boyutun göz önüne alınması gerektiğini, bu konuda Türkiye ile yarışacak çok az ülke olduğunu belirtti.

İcraatları da konuklarla paylaşan Şimşek, kamu sektörünün döviz riskinin, kamu borç stokunun önemli ölçüde aşağı çekildiğini, yatırımları teşvikte krize özel teşvik sistemini uygulamaya aldıklarını, orta vadeli çıkış stratejisini ilk açıklayan ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, faizlerin daha da aşağı çekilmesi için mali disiplinde kararlı olunduğunun piyasalara gösterilmesi gerektiğini, bunu yaptıkları için de Türkiye'nin notunun artırıldığını ifade etti.

Şimşek,''Bugün Türkiye'de faizler yüksek de olsa tek hanelidir'' dedi.

Türkiye'nin 2010 yılına çok iyi başlangıç yaptığını, alınan tedbirlerle ve dünyadaki toparlanma sayesinde gelir artışı yaşandığını, harcamaların reel bazda kontrol altında olduğunu belirten Şimşek, ''Bu sene de hedefleri çok rahat aşacağımızı düşünüyorum'' dedi.

Türkiye'nin geçmişte yaşadığı ekonomik sıkıntıların arkasında siyasi istikrar unsurunun olduğunu, o günlerin geride kaldığını ve Türkiye'de güçlü bir hükümet olduğunu belirten Şimşek, Türkiye'nin kabuğunu kırdığını, çok önemli reformların gerçekleştirildiğini, artık üçüncü nesil reformlara sıra geldiğini, mikro, makro boyutta önemli reformları uygulamaya devam ettiklerini belirterek, yeni reform çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Maliye Bakanlığı olarak yüklerinin ağır olduğunu, reformların uygulamaya alındığını ancak kalıcı sonuç Türkiye'ye kazandırılması için mutlaka atılması gereken adımlar olduğunu dile getirerek, bakanlık olarak vergi tabanının genişletilmesi kararlar aldıklarını, çalışmalar yaptıklarını, bunların bazılarının basına yansıdığını anlatan Mehmet Şimşek, geçen e-faturaya geçildiğini anımsattı.

Mukteza sistemini reforme ettiklerini, kayıt dışılık konusunda sonuç alma oranının yükseldiğini, mükellef hakları, denetim, çapraz denetim çalışmaları yaptıklarını belirten Şimşek, kayıt dışılık konusunda yasal düzenlemeyi ağırlaştıracaklarını, özellikle denetim konusunda bir takım düzenlemelerde kararlı olduklarını, bakanlık olarak gündemlerinde ''epeyi'' konu olduğunu kaydetti.

Konukların sorularını da yanıtlayan Şimşek, tüketici finans şirketleri adına vergisel kolaylık yapılıp yapılamayacağına ilişkin soruyu, sektörel bazda uygulamada bazı sıkıntıların varlığının farkında olduklarını ancak, sektörel talepleri karşılama yönünde tavırları olduğunu anımsattı.

Şimşek, ''Vergi oranları aslında düşük ama bir kaç sektörde bunu söyleyemeyiz. Bütçe imkanlarını oluşturmak lazım. Zamanlama önemli. 2003'te, bolluk dönemlerinde bir çok düzenleme yaptık şimdi onları almakta zorlanıyoruz. Bazı doğru adımlar atıldı ama bazıları doğru değildi'' dedi.

KDV iadeleri konusunda bir soru üzerine ise Şimşek, iade sistemini iyileştirdiklerini, sistemin oturması, işlemesini zaman alabileceğini ancak bu kararlı olduklarını, sonuçlarının görüleceğini söyledi.

Bakan Şimşek, devletin zaten toplam KDV gelirinin yüzde 22'sini iade olarak verdiği belirtti.

Türkiye'yi öne çıkaracak hangi stratejik adımların atıldığın sorulması üzerine Bakan Şimşek, tarım ve ulaşımda yapılan çalışmalardan örnekler verdi, ''Türkiye hava, deniz, kara yollarında, demiryollarında atılım içinde... Bu stratejik bir karardır. Türkiye geleceğe iyi bir şekilde hazırlanıyor'' dedi.

İşsizliğe de değinen Bakan Şimşek, ''En önemli sorun işsizlik. Kolay kolay gündemden kalkmayacak çok ciddi bir yapısal problemdir. Adımlar atılıyor ama çok çetrefilli bir sorundur bu...'' dedi.

-ŞUBELERE HARÇ ZORUNLULUĞU-

DenizBank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş'in, Anadolu'da hizmet vermek için kurdukları 4-5 personelli şubeyle, İstanbul Nişantaşı'ndaki şubenin aynı harcı ödeyeceğini, banka şubelerinden alınan harçlarla ilgili nüfus kademelendirmesinin yeniden ele alınması talebine Şimşek, şu yanıtı verdi:

''Makul karşılamak lazım. O konuyu fazla irdelememekte yarar var. Aşırı bir yük değil. Başka alternatifler düşünülse çok farklı olabilirdi. Krizden çıkışta dolaylı vergilerde bir artış oldu ama önemli ölçüde krizi vatandaşa ve iş dünyasına yansıtmamaya çalıştık'' dedi.

Şimşek, toplantı çıkışında gazetecilerin stopaj konusundaki sorusuna ''Stopajla ilgili olarak sadece şunu söyleyeceğim. Düzenlemelerimizde makro ekonomik istikrarı, finansal istikrarı ön planda tutacağız. O şekilde bir düzenleme yapacağız. Bir kaç hafta içinde belli olur'' yanıtı verdi.
 
Bakan Şimşek'ten önce kürsüye gelen Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz da dünyada uluslararası yatırımın seyri ve akışının uzun soluklu bir yarış olduğunu, Türkiye'nin de bu yarışa yapısal olarak girdiğini anlattı.

Toplantıda Capital ve Ekonomist Dergileri Yayın Direktörü Rauf Ateş, CEO Club Başkanı Akın Öngör, ana sponsor Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, sponsor Garanti Factoring Genel Müdürü Cengiz Üçbaşaran da birer konuşma yaptı.

aa



Bu haber 553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,065 µs