En Sıcak Konular

Savcılar Ergenekon'a inanmıyormuş

17 Mart 2010 12:34 tsi
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 18 Nisan'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine odaklanırken, meclis Ergenekon İddialarını Araştırma Komisyonu'nun çalışmaları da tamamen durdu.

Cihan'a konuşan Komisyon üyeleri, seçim sonrasına kalan komisyon raporunun birçok iddiaya ışık tutabileceğini belirtti. Komisyon üyelerinden Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Ahmet Çaluda ise ilginç bir iddia ortaya attı. Ergenekon sanığı Mustafa Özbek'e yakın bir isim olan Çaluda, "Ergenekon iddialarının ciddi iddialar olmadığı konusunda savcılarla hemfikiriz." dedi.

Ada'daki birçok karanlık olayı araştırmak ve Türkiye bağlantılarını ortaya çıkarmayı amaçlayan KKTC meclisi Ergenekon komisyonu, bugüne kadar dört toplantı yaptı. Henüz somut bir şey ortaya koyamayan komisyonda UBP'den Genel Sekreter İrsen Küçük, Ahmet Çaluda ve Nejdet Numan görev alırken, muhalefetteki Cumhuriyetçi Türk Partisi'nden (CTP) Sonay Adem ve Arif Albayrak, Demokrat Parti'den (DP) Serdar Denktaş ve Toplumcu Demokrasi Partisi'nden (TDP) gözlemci olarak Mustafa Emiroğluları katılıyor. Komisyon başkanlığını UBP Genel Sekreteri İrsen Küçük yapıyor. CTP önderliğindeki muhalefet, cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi komisyon çalışmalarının durdurulmasına tepki gösteriyor.

EMNİYET'TEN GELEN BİLGİLERE GÖRE HAREKET EDECEĞİZ

Komisyon çalışmaları durmadan önce görüştüğümüz Komisyon Başkanı UBP Genel Sekreteri İrsen Küçük, dördüncü ve son toplantıdan çıkan sonuçla emniyetten ve bazı resmi makamlardan bilgi ve belge talebinde bulunduklarını belirtti. Küçük, "Kurumlardan alacağımız raporla bir sonraki toplantımızı bu belgeler doğrultusunda şekillendireceğiz." dedi. Şu durumda ellerinde somut bir belge ve bilgi olmadığına dikkat çeken Küçük, komisyonun medyada çıkan haberleri incelediğini bildirdi.

KKTC'nin Ergenekon tarafından kullanıldığı iddiası hakkında da görüşünü açıklayan Küçük, "Doğrudur veya yanlıştır diyemem; ama elimize şu ana kadar somut bir bilgi geçmedi, araştırmalarımızı devam ettiriyoruz. Dolayısıyla bu konuların takipçisi olacağız. Komitemiz sonuçlanmadan Kıbrıs'ta Ergenekon vardır veya yoktur diyemeyiz, çalışmalarımızı tamamladıktan sonra çıkan sonuca göre gereken yapılacaktır. Gündemdeki bu iddiaların yalan olması bizi sevindirecektir aksi takdirde, Kıbrıs halkı tırnaklarıyla kazıyarak kurduğu devletini kirli planlara alet etmeyecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Geçtiğimiz yılki genel seçimlerde CTP hükümetinin seçimlere çok kısa süre kala Ergenekon iddiaları ile seçmenleri yönlendirmeyi amaçladığını savunan Küçük, "CTP vatandaşları yönlendirmeyi amaçlıyordu; ama vatandaşımız bu oyuna gelmedi. CTP'nin elinde hiçbir somut bilgi yoktu, bu tamamen siyaseti yönlendirme amaçlı yapılmış bir girişimdi. Dönemin iktidarı Türkiye'nin rüzgârından etkilendi." iddiasında bulundu. Küçük, CTP'nin 6 yıllık iktidarı boyunca bu konuda herhangi bir girişimde bulunmamasının, "somut delil eksikliğinden" kaynaklandığını ileri sürdü.

ÇALUDA: ERGENEKON İDDİALARI BOŞ

Türk Metal-İş Sendikası eski Başkanı ve Ergenekon tutuklu sanığı Mustafa Özbek'le yakın ilişkisi olduğu bilinen UBP milletvekili Ahmet Çaluda da komisyonun işleyişi hakkında bilgi verdi. Komisyon üyelerinden Çaluda, CTP'nin içi boş iddialarla Başbakan Derviş Eroğlu'nu ve Rauf Denktaş'ı zan altında bıraktığını iddia etti. KKTC'de böyle bir yapılanmanın olamayacağını iddia eden Çaluda, "Komitemize gelen savcıların da görüşleri bu yöndedir, KKTC'de böyle bir yapılanma söz konusu olamaz. Ergenekon iddialarının ciddi iddialar olmadığı konusunda savcılarla hemfikiriz." ifadelerini kullandı. 17 yıllık bir sendikacılık geçmişinin olduğuna dikkat çeken Çaluda, bu dönemde Mustafa Özbek ile irtibatının bulunduğunu; ancak bunun dostluktan öteye gitmediğini belirtti.

KKTC'deki Ergenekon dedikodusu ve söylentilerin önünü almak için Komisyonun hızlıca işleyip sonuca gitmesinin gerektiğini belirten Çaluda, "Amacımız bir an önce halkımızı aydınlatmaktır." şeklinde konuştu. Mustafa Özbek'i Silivri cezaevinde ziyaret eden Çaluda, KKTC'de Kamu-İş sendikasında başkanlık yapmıştı. Çaluda yeni hükümette meclis kâtipliği de yapmakta.

DENKTAŞ: SUÇLULARIN CEZALANDIRILMASI VE ZAN ALTINDAKİ İSİMLERİN AKLANMASI İÇİN BİR AN ÖNCE SONUCA GİTMEK İSTİYORUZ

Komisyon üyelerinden Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş ise Cihan'a yaptığı açıklamada, komisyonun hızlı bir şekilde çalışıp sonuca gitmesi gerektiğini söyledi. Denktaş, "Komisyon olarak şu ana kadar ulaşabileceğimiz her yere ve her bilgiye ulaşmak için gerekeni yapıyoruz. Amacımız bir an önce sonuca gitmektir, birçok kişi haksız yere bu iddialardan dolayı zan altında kaldı. Halkımızın merak ettiği bilgileri kamuoyuna açıklamak istiyoruz. Suç işleyenlerin suçlarının cezasını çekmesini ve haksız yere zan altında kalanların da aklanması için bu komisyonun hızlı bir şekilde sonuca gitmesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

(CİHAN) 



Bu haber 620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,376 µs