En Sıcak Konular

Erdoğan'ın sözlerine açıklık getirdi

17 Mart 2010 12:02 tsi
AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Suat Kınıklıoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'deki Ermenilere yönelik sözleriyle ilgili açıklama yaptı.

Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'de yaşayan kaçak Ermeni vatandaşlarına gösterilen toleransa vurgu yaptığını belirten Kınıklıoğlu, "Bilindiği üzere yıllardır Türkiye'de yaşayan ve çeşitli alanlarda çalışan Ermeni yurttaşlarına 2005 yılından bu yana sürdürdüğümüz iyi niyet ve normalleşme çabalarının bir yansıması olarak pek de dokunulmamaktadır. Bu insanların içinde bulundukları zor durumu da göz önüne alarak onları tolere etmekteyiz." ifadelerini kullandı.

Özellikle son 1 yıldır ivme kazanan Türk-Ermeni normalleşmesi süreci çerçevesinde bu insanların konum ve statülerine herhangi bir müdahalede bulunmadığını ifade eden Kınıklıoğlu, şöyle devam etti: "Sayın Başbakan konunun - özellikle bugünlerde Türk-Ermeni normalleşmesine zarar veren karar tasarılarının alındığı bir dönemde - kamuoyuna hatırlatma gereğini duymuştur. Kanımca Türkiye göstermiş olduğu alicenaplığının takdir edilmesi bir yana bir de 1915 olaylarına ilişkin tek yanlı ve adil bir hafızadan yoksun tasarılara maruz kalmaktadır. Sayın Başbakan'ın sözlerinin bu çerçevede değerlendirilmesinin doğru olacağı, bazı yayın organlarında olduğu gibi konunun farklı bir mecraya çekilmesi çabalarının doğru olmadığını ifade etmek isterim."

"UMARIM ERMENİLER TARİHİ FIRSATI DEĞERLENDİRİR VE DOĞRU OLANI YAPAR"

Türkiye'nin geçmişte olduğu gibi bugün de Güney Kafkasya'da bölgesel ve kalıcı istikrar ve barış çabalarına destek vermeye devam edeceğini vurgulayan Suat Kınıklıoğlu, "Ülkemizde bulunan Ermenistan vatandaşlarına ilişkin değerlendirmelerin bu istikamette yapılmasının ve yanlış anlamalara mahal verilmemesinin önemine işaret etmek isterim." Kınıklıoğlu, Erdoğan'ın konuya ilişkin bugünden yarına yapılacak bir şeyden bahsetmediğini belirtti.

Ermenistan elitlerinde normalleşme için yeteri kadar olgunluk ve hazırlığın olmadığını öne süren Kınıklıoğlu, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Bunun aksine Ermeni halkını ise normalleşme ve sınırın açılması hususunda oldukça istekli gördüm. Bizleri pek de iyi tanımadıklarını, on yıllardır süregelen tarihsel bir anlatımın içerisinde tıkandıklarını ve buradan çıkamadıklarını gördüm. Türkler de Ermeniler de Azeriler de bölgede barış istiyor. Artık ön şart mön şart çıkmazlarından çıkıp öncelikle Karabağ'da barışa gidecek bir yol haritasının ilanına ve akabinde protokollerin onaylanması ile birlikte kalıcı ve adil bir barışa yönelmek lazım. Bölge insanları bunu hak etmektedir."

Normalleşmeyi istediğini fakat Türkiye'nin normalleşme olmadan da yoluna devam edeceğini belirten Kınıklıoğlu, "Ayni şeyi Ermenistan için söylemek pek de mümkün değil. Bunu Ermenilere Erivan'da anlattım. Bugünkü Türkiye'nin siyasi ve ekonomik olarak bölgesel bir dev olduğunu ve çevresine refah ve güvenlik yaydığını ifade ettim. Umarım bu tarihsel fırsatı değerlendirir ve doğru olanı yaparlar." dedi.

(CİHAN) 



Bu haber 531 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,810 µs