En Sıcak Konular

Diyanet, 1950'lerin Kur'an ses kayıtlarını CD'de topluyor

17 Mart 2010 10:57 tsi
Diyanet İşleri Başkanlığı, aralarında Abdurrahman Gürses, Esad Gerede, Halil İbrahim Çanakkaleli gibi isimlerin de bulunduğu, Türkiye'nin önde gelen hafız va karilerinin okuduğu Kur'an-ı Kerim ses kayıtlarını bir CD'de topluyor.

Özel ve resmi arşivleri taramaya başlayan Diyanet, bir Kur'an baskıları koleksiyonu oluşturmak için de harekete geçti. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Özafşar, amaçlarının bir Kur'an müzesi kurmak olduğunu söyledi.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada Kur'an'ın nüzulünün 1400. yılının yaşandığına dikkat çekerek, bu nedenle 2010'un Kur'an Yılı ilan edildiğini hatırlattı. Yıl boyunca bir dizi etkinliklik gerçekleştirileceğini belirten Özafşar, bu çerçevede Türkiye'nin yetiştirdiği önde gelen hafızların ve karilerin okuduğu Kur'an-ı Kerim ses kayıtlarının CD ortamına aktarılacağını söyledi. Özafşar, "1950'lerden, 1960'lardan kalmış, millete mal olmuş, radyolarda Kur'an-ı Kerim okumuş, mevlit günlerinde Kur'an-ı Kerim okumuş, milletimizin teveccühünü kazanmış hocaefendilerin seslerini gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz. Amacımız, bugünkü kuşaklara hatırlatmak, gelecek kuşaklara da hediye olarak bırakmak." dedi.

Kur'an-ı Kerim ses kayıtları ile ilgili özel koleksiyon ve resmi kayıtlar bulunduğuna işaret eden Özafşar, "Yayın dairemiz, bunları değerlendiriyor. TRT'nin kayıtları var, özel kayıtlar da var. Bunların içinden bir seçki yaparak, temsil kabiliyeti yüksek olanları CD'lere toplayacağız. Ayrıca Kur'an ile ilgili kasideler ve ilahiler CD'si de olacak." diye konuştu.

Geçmişte yazılmış, yazı ve sanat değeri çok yüksek bir el yazma Kur'an-ı Kerim'in prestij baskısının da yapılacağını ifade eden Özafşar, "Kur'an-ı Kerim yazmalarının en zengin örnekleri İstanbul ve Anadolu kütüphanelerinde mevcuttur. Bunların içerisinden, en güzellerinden bir tanesi basılacak." dedi. Buna paralel olarak günümüz hattatlarına Kur'an-ı Kerim yazdırılacağını da dile getiren Özafşar, "Geçmişte yazılmış Kur'an-ı Kerimler, bugün nasıl bizim için kıymetli ve değerli ise onları gözümüz gibi koruyorsak; gelecek kuşaklara da bugünkü hattatların yazdığı Kur'an-ı Kerimleri hediye olarak bırakmak istiyoruz." şeklinde konuştu.

"HEDEF KUR'AN MÜZESİ KURMAK"

Kur-an baskıları koleksiyonu da oluşturmak için çalışmalara başladıklarını dile getiren Özafşar, şöyle devam etti: "Bu koleksiyon, hem ülkemizde basılmış Kur'an-ı Kerim'ler hem de İslam dünyasında basılmış Kur'an-ı Kerim'lerden oluşacak. İslam dünyası ile irtibata geçtik. Çünkü her ülkenin bir yazı stili var, kendine göre bir tasarımı var. Biz onu toplumumuza tanıtmak istiyoruz. Müslüman dünya, Kur'an-ı Kerim'i nasıl basıyor ve nasıl toplumuna sunuyor? Bunun için bir koleksiyon oluşturuyoruz. Bunu da ileride, bir Kur'an müzesi oluşturulduğunda burada sergilenecek. Hedefimizde bir Kur'an müzesi, Kur'an yazmaları, baskıları müzesi kurmak var. Bu sene sembolik olarak bunu başlatacağız, ilerde de bir Kur'an müzesine dönüşmüş olacak."

Özafşar, bu çerçevede Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile işbirliği yapılacağını belirterek, "Taşrada müftülüklerimizde ve Başkanlığımız kütüphanesinde çok güzel yazma eserler var. Çok zengin bir arşivin ortaya çıkacağını düşünüyorum." diye sözlerini tamamladı.



Bu haber 678 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,905 µs