En Sıcak Konular

Baykal bunu hep yapıyor

17 Mart 2010 08:16 tsi
Baykal bunu hep yapıyor CHP'de her kurultay öncesi 'değişim' vaadinde bulunan Deniz Baykal, yaklaşık 10 yıldır aynı isimlerle çalışıyor.

1999 yılında baraj altında kaldıktan sonra bir süre parti liderliğini bırakan Baykal, 2000 yılında birlikte göreve geldiği kadroyu büyük oranda korudu. Bu süre zarfında 8 ayrı kurultay yaptı ve her seferinde genel sekreterlik makamına Önder Sav'ı oturttu. CHP kurmaylarının büyük bölümü de bu süre zarfında Baykal'ın en yakın çalışma arkadaşı oldu.

Türkiye genelinde il kongrelerini yapan CHP, mayıs ayında 'değişim' sloganıyla olağan kurultayını toplayacak. CHP lideri Deniz Baykal, katıldığı kongrelerde delegeye "Çok anlamlı bir değişim, önemli bir yenilenme yaşayacağız." sözü veriyor. Ancak bu vaat, CHP için yeni bir şey değil. Baykal, hemen her kurultaydan önce benzer mesajlar verdi. Örneğin Aralık 2008'de yapılan olağanüstü kurultayın adı da 'değişim kurultayı' idi. Son 10 yılda 8 ayrı kurultay gören CHP'liler, henüz anlamlı bir değişime ve önemli bir yenilenmeye şahit olmadı. 1992 yılında yeniden kurulan CHP, toplam 16 yıldır Deniz Baykal liderliğinde yönetiliyor.

1999'da baraj altında kaldıktan sonra istifa etmek zorunda kalan Deniz Baykal, 2000 yılında yeniden partinin başına geçmişti. O gün birlikte hareket ettiği arkadaşlarının büyük bölümü hâlâ partinin en etkili isimleri. Bunların başında Genel Sekreter Önder Sav geliyor. 73 yaşındaki Sav, parti tabanından gelen büyük tepkiler ve zaman zaman partisini zor durumda bırakan gaflarına rağmen vazgeçilmez isim olarak duruyor. Baykal'ın vazgeçemediği bir diğer isim Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi. 67 yaşındaki Selvi, 10 yıldır aynı koltukta oturuyor. Baykal'ın vazgeçemediği bir diğer isim olan Mehmet Sevigen, hakkındaki usulsüzlük iddiaları nedeniyle bir süre önce genel sekreter yardımcılığı görevini bırakmak zorunda kalmıştı. Sevigen'in mayıs ayındaki kurultayda yeniden yönetime girmesi bekleniyor. CHP'de Yılmaz Ateş, Onur Öymen, Algan Hacaloğlu, Mustafa Özyürek ve Kemal Anadol gibi isimler de yaklaşık 10 yıldır Baykal'ın kurmayları arasında yer alıyor.

CHP'de yaşanan kısmi değişim ise ağırlıklı olarak parti içindeki hesaplaşmalardan ve yöneticilerin Baykal'la arasının bozulmasından kaynaklanıyor. 2002 seçimlerinde CHP vitrininin en önemli ismi olan Kemal Derviş, kısa süre sonra yönetim tarafından dışlanmış ve genel başkan yardımcılığı görevini bırakmıştı. Vitrinin diğer önemli isimleri Yaşar Nuri Öztürk ve Zülfü Livaneli de kısa süre sonra Baykal'a ağır eleştiriler yönelterek yollarını ayırdı. CHP'de parti içindeki muhalif kanatlara yönelen veya yönetim içindeki kutuplaşmalara kurban giden isimler kurultaylarda Baykal tarafından eleniyor. Bu isimlerin yerine getirilen yeni yöneticiler ise partide 'değişim' olarak sunuluyor.
 
zaman

 



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,586 µs