En Sıcak Konular

Orgeneral, NATO'ya veryansın etti

16 Mart 2010 19:16 tsi
Orgeneral, NATO'ya veryansın etti Org. Güner'den NATO ülkelerine istihbarat sitemi!

GENELKURMAY İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, küreselleşen terörde istihbaratın zamanında paylaşılmasının önemini belirtirken, “NATO üyesi ülkelerin elde ettikleri istihbaratı paylaşmada biraz titiz, biraz cimri davranmak durumunda kalıyorlar. Bu da ortak hareketi zorlaştırıyor” dedi.

NATO’ya bağlı Terörle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi tarafından düzenlenen ve Bilkent Otel’de 2 gün süren ‘Küresel Terörizm ve Uluslar arası İş Birliği Sempozyumu-3’ün kapanış konuşmasını Orgeneral Aslan Güner yaptı. Orgeneral Güner, sempozyum süresince küreselleşen terörizm ve buna karşı mücadelede uluslararası hukukun, uluslararası kuruluşların, istihbarat paylaşımının, teknolojik gelişmelerin ve stratejik iletişimin rolünün tartışıldığı birçok farklı yaklaşımın ortaya konulduğunu söyledi.

Günümüzde terör tehdidinin karakterinin değiştiği ve tüm dünyayı etkileyen gerçek bir tehdit halini aldığının teyit edildiğini belirten Orgeneral Güner, “Terörün etkilerinin, faliyet gösterilen ülke topraklarıyla sınırlı kalmadığı ve o ülkenin komşuları üzerinde de etkiler yaptığı hususu vurgulanmıştır” dedi. Orgeneral Güner sözlerini şöyle sürdürdü:
“Varılan sonuç şudur ki, terör sadece hedef aldığı ülke için değil, aynı zamanda bölgesel barış, refah, huzur ve ekonomi için de tehdit oluşturmaktadır. Terör önlenemezse süratle yayılarak etki alanını genişletmektedir. Terörle günümüzde hiçbir devlet tek başına mücadele etmek ve vatandaşlarını koruma şansına sahip değildir. Bu durum, terörle mücadele işbirliğini zorunlu hale getirmiştir. Hedef, söylemler ile eylemlerin birbiriyle uyumluğunun sağlanmasıdır. Terörün her türüne ortak tavır sergilenmesi, insan yaşamına ve güvenliğine yönelik ortak anlayış geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Her ara verildiğinde çıktığımız yandaki lobide, Atatürk’ün güzel bir sözü var; ‘İnsanlığın hepsini bir vücut kabul etmek gerekir. Dünyanın her hangi bir yerinde bir rahatsızlık varsa ‘Bana ne’ dememeliyiz.’ Atatürk, bu tür mücadelelerin uluslararası işbirliği gerektirdiğini bu sözleriyle çok güzel ifade etmiştir.”

İSTİHBARATIN ÖNEMİ

Sempozyumda yapılan konuşmalarda, terörizmle mücadelede uluslararası işbirliğinin öneminin dile getirildiğini belirten Orgeneral Güner, “İşbirliği gerektiren en öncelikli alan istihbarattır. Özellikle doğru istihbaratın zamanlıca paylaşılması konusunda doğru çalışılması ve düşünülmesi gerekmektedir. NATO üyesi ülkelerin elde ettikleri istihbaratı paylaşmada biraz titiz, biraz cimri davranmak durumunda kalıyorlar. Bu da ortak hareketi zorlaştırıyor” diye konuştu. Güner, küreselleşen işbirliğinin sağlanmasında, gerek milli, gerekse uluslararası istihbarat kuruluşları arasında istihbaratın paylaşılmasının öneminin de büyük olduğunu vurguladı.

TERÖRİZİMDE TEKNOLOJİNİN ÖNEMİ

Teknolojik araçların farklı amaçlarla kullanımının bir takım sorunları beraberinde getirdiğinin bilindiğini söyleyen Orgeneral Güner, “Son yıllarda hızlı gelişen teknolojik cihazları kullanan teröristler, birbirleriyle daha rahat iletişim kurabilmekte, kaynak tesis edebilmektedir. Planladıkları eylemleri için bilgi toplamakta, elemanlarının eğitim ihtiyaçlarını karşılamakta, mali destek temin edebilmektedir. Terör örgütleri, iletişim araçlarını özellikle internet ortamını kendi amaçları doğrultusunda kullanarak, planladıkları eylemler için bilgi toplamakta, elamanların eğitim ihtiyaçlarını karşılamakta, hedef toplumlarda korku ve panik oluşturarak propaganda yapabilmekte, bilgi kirliliği yaratmakta ve bu suretle komuoyunu etkileyebilmektedir” dedi.

30 YILDIR BÖLÜCÜ TERÖRLE MÜCADELE

Yaklaşık 30 yıla yakın bölücü terörle mücadele eden bir ülke olarak Türkiye’nin bu konuda neler yaptığını da paylaşmak istediğini belirten Orgeneral Güner, “Türkiye, terörle mücadele kazanımlarını BM ile paylaşmayı, öncelikli faaliyetlerinden biri haline getirmiştir. Türkiye, insan haklarıyla uluslararası barış ve güvenliğe yönelik en büyük tehlikenin terörizm olduğuna inanmakta, terör faaliyetlerinin dinsel, etnik bölgesel gibi hiçbir ayrıma tabi tutmadan her türlüsünü reddetmektedir” diye konuştu.

KATILIMCI ÜLKELERE ADADI

Orgeneral Aslan Güner, konuşmasının devamında, “En azından benim ülkem, benim ordum, bölücü terör örgütüyle mücadele ederken 5 binden fazla şehit asker, bir o kadar da daha fazlasıyla yaralı verdi. Sempozyumda konuştuğumuz konularda pek çok ülkenin meslektaş olduğumuz değerli güvenlik güçleri, askerleri, ordu mensupları aynı trajediyi, aynı sonu yaşadılar. Burada elde ettiğimiz bir fayda varsa, bu onların acılarını bir damla dindirebilecekse, ya da halen mücadele edenlere bir katkımız olacaksa, buradan elde edilecek sonucu onlara adamak istiyorum” diye konuştu.

Orgeneral Aslan Güner, sempozyum boyunca olağanüstü güvenlik önlemlerini en iyi şekilde aldığını belirttiği polislere de teşekkür ederken, sempozyum anı ve belgelerini katılımcılara verdi.



Bu haber 942 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,907 µs