En Sıcak Konular

Baykal: Yanlış söylüyormuşuz

16 Mart 2010 15:58 tsi
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, TSK'nın siyasetin içine çekilmeye çalışıldığını iddia etti.

Bunun çok tehlikeli bir durum olduğunu ifade eden Baykal, "Bu konuda yönlendirme arayışına girersek çok büyük sıkıntı yaşarız. Mesafeli anayasa hukuka uygun, ama mesafeli bir ilişkiye ihtiyacımız var." dedi. CHP'nin darbeleri karşı olduğunu da kaydeden Baykal, 12 Mart ve 12 Eylül'den en fazla kendilerinin zarar gördüğünü iddia etti.

TBMM'de partisinin grup toplantısında konuşan Baykal, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Baykal, anayasa değişikliği tartışmalarına değinirken, "Meclis'te 550 milletvekili, 608 dosya var. Bu dosyaların gereği yapılmamış. Şimdi bunlara 'sen hakim seç' diyeceğiz. Kime diyeceğiz, belki de kendisini yargılayacak Yüce Divanı, Anayasa Mahkemesi'ne üye atayacak milletvekillerine. Bu yanlıştır diyorduk. İktidardan şöyle bir cevap çıktı: 608 değil 576 dosya var. O nedenle biz yanlış söylüyormuşuz. Baktım gerçekten yanlış söylüyormuşuz. 550 milletvekili ile isnat edilen suç adedi 664. İsnat edilen 608 değil, 664 suç varmış." dedi.

TSK'NIN DURUMU

Baykal, son dönemlerde siyasete göre TSK'nın yönlendirme arayışı olduğunu ileri sürdü. Bu durumun devam etmesi halinde büyük sıkıntıların yaşanacağını savunan CHP lideri, şunları söyledi: "Mesafeli anayasa hukuka uygun ama mesafeli bir ilişkiye ihtiyacımız var. Elinizi kışlaya sokarsanız arkasından çok kötü şeyler olur. Bu konuda son zamanlarda maalesef sıkıntılı günler yaşıyoruz. Türkiye'de ordu-siyaset ilişkisinin sorunlu bir geçmişi var, ama bunlar Türkiye'yi yeni sorunlarla karşı karşıya bırakmamalıdır. 12 Mart 71 ve 12 Eylül 1980 iki askeri müdahale. Parlamento'ya yönelik sonuçlar doğuran müdahaleler bunlar. CHP olarak 12 Mart'a da, 12 Eylül'e de ve bütün askeri müdahalelere de lafta değil somut olarak tavır takınmışızdır. Silahlı kuvvetlerin sakınılması, korunması gerektiğini en iyi biz biliyoruz, ama biz diyoruz ki 'herkes kendi işini yapacaktır'. Bu ilke etrafında tavır takındık. Çok sıkıntılı dönemler yaşadık, ama bir gün bile TSK ve demokrasiye karşı bir hareket içine girmedik."

"FUTBOL ETNİK KAVGAYA DÖNÜŞMEMELİ"

CHP lideri Deniz Baykal, Diyarbakırspor ile ilgili olarak ise "Maalesef Türkiye'de spor müsabakaları zaman zaman çığırından çıkıyor. Olay Türkiye'de sıradan bir olayın ötesine geçme haline gelmiştir. Herkesin kendi kimliği vardır. Ama futbol maçlarını etnik kavga olayına dönüştürmemek bizim temel sorumluluğumuz olmalıdır. Bu oyuna sporcular, seyirciler hiçbirimiz düşmemelidir. Umarım üzüntü verici kırılganlıklara yol açacak olaylar yaşanmaz. Türkiye olarak kendi aramızda futbol maçı yapamaz hale düşmemeliyiz. Bu oyunu hep beraber bozmalıyız." ifadelerini kullandı. (CİHAN) 



Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,815 µs