En Sıcak Konular

İşte yolcu taşıma tavan ücretleri

16 Mart 2010 14:08 tsi
Ulaştırma Bakanlığı, karayolu yolcu terminali tavan ücret tarifeleriyle, karayolu yolcu terminali otopark tavan ücretlerini belirledi. İşte yeni fiyatlar:

100 km'den uzun mesafede uluslararası ve şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüslerin terminalden çıkış ücreti koltuk sayısına göre değişmek üzere 15 TL ile 60 TL arasında belirlendi. 100 km ve bundan az mesafede uluslararası ve şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüsler için çıkış tarifesi 7 TL ile 30 TL arasında değişecek.

Karayolu Yolcu Taşımacılığında Kullanılan Terminallere İlişkin Tavan Ücret Tarifeleri Hakkında Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre karayolu yolcu terminal işletmeciliği yapmaya yetkili olan T1 ve T2 yetki belgesi sahibi işletmecilerin, terminallerden çıkış yapan taşıtlar ile terminal alanı içerisinde bulunan otoparklarını kullanan taşıtlardan alacakları ücretlere esas teşkil eden tavan ücret tarifeleri 10 ay süreyle uygulanmak üzere Bakanlıkça belirlendi. Söz konusu tavan ücret tarifeleri terminalin bulunduğu yerleşim yerinin nüfusu esas alınarak uygulanacak. Buna göre terminal işletmecileri merkez nüfusu 50 bin ve altında olan yerlerde tavan ücretlerinin yüzde 40’ını, 50 bin 1 ve 150 bin arasında olan yerlerde tavan ücretlerinin yüzde 50’sini, 150 bin 1 ve 300 bin arasında olan yerlerde tavan ücretlerinin yüzde 60’ını, merkez nüfusu 300 bin 1 ve 500 bin arasında olan yerlerde tavan ücretlerinin yüzde 65’ini, 500 bin 1 ile 1 milyon arasında olan yerlerde tavan ücretlerinin yüzde 70’ini, 1 milyon ile 3 milyon arasında olan yerlerde tavan ücretlerinin yüzde 85’ini, 3 milyon 1 ve yukarı olan yerlerde tavan ücretlerini aşmamak kaydıyla kendi ücret tarifelerini belirleyecek. Bu oranlar esas alınarak belirlenecek ücret tarifesinin, uygulanmakta olan ücret tarifelerinin üzerinde olması halinde işletmeciler, mevcut ücret tarifelerini uygulayabileyecek.

-EN GEÇ 20 GÜN İÇİNDE BAŞVURULAR YAPILACAK-

Uyguladıkları ücret tarifeleri bu Tebliğe uymayan terminal işletmecileri, bu Tebliğin yayımından itibaren Bakanlığa başvurarak en geç yirmi gün içerisinde her türlü iş ve işlemlerini tamamlayarak bu Tebliğe uygun ücret tarifelerini alacak ve uygulayacak. Bu Tebliğ ile belirlenen tavan ücret tarifelerine Katma Değer Vergisi (KDV) dahil olacak. Terminal işletmecileri, bu ücret tarifelerini, herkesin kolayca görebileceği şekilde terminal ve otopark girişlerine asmak suretiyle ilan edecek. Bu Tebliğ’de yer almayan hususlarda Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin; “Ücret Tarifeleri”ne ilişkin hükümleri uygulanacak.

-YOLCU TERMİNALLERİNDEN OTOMOBİL ÇIKIŞLARI 8 TL-

A, B, D yetki belgesi olan terminallerden Uluslararası ve Şehirlerarası Yolcu Taşıması Yapanlardan (100 Km Üstü Mesafeler İçin) 8 koltuk ve altı otomobil çıkışında 8 TL olarak belirlenirken, otobüs çıkış ücretleri koltuk sayısına göre 15 TL ile 60 TL arasında değişecek. A, B, D, Y yetki belgesi olan Uluslararası ve Şehirlerarası Yolcu Taşıması Yapanlardan (100 Km ve Altı Mesafeler İçin) otomobil çıkış ücreti 5 TL olurken, otobüs çıkış ücretleri koltuk sayısına göre 7 TL ile 30 TL aralığında belirlendi. D,Y belgeli terminallerden il içi yolcu taşımacılığı yapan otomobillerin çıkışı 4 TL, transit geçenlerin 2 TL olarak belirlendi. Her iki grupta yolcu taşımacılığı yapan otobüslerin çıkış ücreti 5-20 TL arasında değişecek.

-OTOBÜSLERİN 1 SAATLİK OTOPARK ÜCRETİ 12 TL-

Otoparka giriş çıkış yapan otobüsler için 1 saate kadar 12 TL, 1 saatten sonra 12 saate kadar her saat için ilave 2 TL, 12 saatten 24 saate kadar her saat için 1 TL, 24 saatten sonra her saat için ilave 0.25 TL, aylık abonman ücreti 150 TL olarak belirlendi. Otoparka giriş çıkış yapan taksiler (ticari otomobiller) için 1 saate kadar 3 TL, 1 saatten sonra 12 saate kadar her saat için ilave 1 TL, 12 saatten sonra 24 saate kadar her saat için 0.50 TL, 24 saatten sonra her saat için ilave 0.25 TL oldu. Resmi olan özel otomobiller dahil olmak üzere 25 dakika 50 dakika arası ücretsizken, 1 saate kadar 6 TL, 1 saatten sonra 12 saate kadar her saat için ilave 1 TL, 12 saatten sonra 24 saate kadar her saat için 0.50 TL, 24 saatten sonra her saat için ilave 0.25 TL olarak belirlendi. Aylık abonman ücreti taksiler ve resmi-özel otomobiller için 150 TL olarak öngörüldü.



Bu haber 1,040 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,404 µs