En Sıcak Konular

Eker: Taraftar için Diyarbakırspor yanmamalı

16 Mart 2010 13:52 tsi
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, ne Diyarbakırspor-Bursaspor maçında ne İstanbul B. Belediyespor maçında olan olayların tasvip edilemeyeceğini belirtti. Eker, kulübün cezalandırılmamasını istedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, ne Diyarbakırspor-Bursaspor maçında ne İstanbul Büyükşehir Belediyespor maçında olan olayların tasvip edilemeyeceğini belirterek, ''Eğer seyirciler yapmışsa, seyirciler nedeniyle veya bazı provokatörler nedeniyle bir kulübü, bir şehri cezalandırmak doğru değildir'' dedi.

Eker, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği'nin yeni hizmet binasının açılışında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Kırmızı et fiyatlarına ilişkin bir soru üzerine Eker, Türkiye'de kırmızı et fiyatlarının son haftalarda düşme eğilimine girdiğini belirterek, kırmızı etin gerçek anlamda üretimini uzun vadeli olarak sağlayacak tedbirler üzerinde çalıştıklarını anlattı.

Eker, Türkiye'de kırmızı etin fiyatını ucuzlatmanın yolunun daha çok üretim yapmayı sağlamak olduğunu dile getirerek, bu yapılmazsa başka tedbirlerin kırmızı et fiyatları üzerinde kısa vadeli etkisi olacağını, uzun vadede çok büyük bir katkısı olmayacağını vurguladı.

Türkiye'de 1980-90'lı yıllardaki yanlış karar politikasının hayvancılığı çok olumsuz bir duruma sürüklediğine dikkat çeken Eker, o günkü ithalat kararlarının doğru olmadığını, geçmişte yapılan yanlışları tekrarlama eğiliminde olmadıklarını kaydetti.

Bakan Eker, Türkiye'de hayvancılık yatırımlarının nasıl artırılacağı üzerinde çalıştıklarını ifade ederek, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesinde geçen hafta hayata geçirilen projelerin bunun göstergesi olduğunu belirtti.

Bu bölgelerde hayvancılık yatırımlarına yüzde 40 civarında hibe yatırımı yaptıklarına dikkat çeken Eker, şöyle devam etti:

''Şu anda bizim yaptığımız tespitlere göre 2 milyonun üzerinde büyükbaş hayvan beside. 2 milyon büyükbaş hayvanın beside olması demek 1 milyon ton et demektir. Yılda 2 dönem besi yapılır. Bir dönemde 500 bin ton et elde edilir. Küçük baş hayvanları saymıyorum. Ara sıra konjonktürden faydalanıp bunu suiistimal eden birileri çıkabilir. Bu her zaman olabilecek bir durumdur. Geçen haftaki gelişmeleri buna bağlıyorum. Gerek Rekabet Kurumu gerekse Maliye Bakanlığı gerekli çalışmaları yapıyor. Bunun da etkisini görmeye başladık.''

Bakan Eker, 2007-2008 döneminde Türkiye'de kuraklık yaşandığını hatırlatarak, bu durumdan tarım ve hayvancılığın olumsuz yönde etkilendiğini söyledi.

O dönem et fiyatlarının enflasyonun altında olduğuna dikkat çeken Eker, bugün 2002'den bu yana gelinen noktada artış olduğunu ancak, uzun vadede bakıldığında enflasyonun çok da üstünde olmadığını belirtti.

Eker, bunun çaresinin et ithal etmek olmadığını da kaydederek, hayvancılığa daha çok destek vermenin ve Türkiye'de üretimi artırmanın doğru olduğunu dile getirdi.

-CHP ARDAHAN MİLLETVEKİLİ ÖĞÜT'ÜN İDDİALARI-

Bakan Eker, bir gazetecinin kayıt dışı hayvanlara yönelik bir sorusuna, büyükbaş hayvanların hepsinin kayıt içi olduğunu belirterek, küçük baş hayvanların da kayıt altına alınmaya başladığını ifade etti.

Türkiye'de özellikle küçük yerlerdeki kombinalarda kayıt dışı kesimlerin yapıldığına işaret eden Eker, meselenin et üretiminde kayıt dışılıktan kaynaklandığını söyledi.

Bakan Eker, kombina ve mezbahaların daha sağlıklı, daha standart ve daha iyi kontrol edilebilmesinin o standartlarda kesimin yapılmasıyla mümkün olabileceğini anlatarak, bunun da tek bir kurumun değil, birden fazla kurumun koordinasyon halinde çalışmasını gerektirdiğini dile getirdi.

Bu konuda çalışmaların sürdüğünü ifade eden Eker, ''Besici biraz para kazanmaya başladı. Onu da çok fazla kıskanmayalım'' dedi.

Bakan Eker, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt'ün Türkiye'ye kaçak yollardan Hindistan ve Afganistan'dan hörgüçlü inek getirildiği yönündeki iddialarına ilişkin bir soruya, ''Nerede bulduysa onu tespit etsin, bize de göstersin. Ensar bey onu yıllardır söylüyor. 7-8 sene önce söylüyordu'' yanıtını verdi.

-''DİYARBAKIRSPOR LİGDEN, KÜMEDEN DÜŞÜRÜLMEK İSTENİYOR''-

Diyarbakırspor'a ilişkin bir başka soruya Bakan Eker, olayların tasvip edilemeyeceğini belirterek, şunları söyledi:

''Ne Diyarbakırspor-Bursaspor maçında ne İstanbul Büyükşehir Belediyespor maçında olan olaylar, hatta daha geriye gidelim Bursaspor stadında olan olaylar tasvip edilecek değil. Diyarbakırspor'a belki bazıları zarar vermek istiyor. Ligden, kümeden düşürmek istiyor. Ben, Federasyonun bu konuda dikkatli ve hassas davranacağını düşünüyorum. Bu tür olumsuz düşünce ve eğilimlere fırsat vermeyeceğini düşünüyorum. Sonuçta eğer seyirciler yapmışsa, seyirciler nedeniyle veya bazı provokatörler nedeniyle bir kulübü, bir şehri cezalandırmak doğru değildir. Bundan zannediyorum toplumun vicdanı da rahatsız olur. O nedenle ben herkesi bu tür kararları alırken de hakkaniyet ölçüsüyle, adaletle ve daha geniş bir çerçeveden bakmasını tavsiye ediyorum.''

aa



Bu haber 587 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,968 µs