En Sıcak Konular

Bakan Eker: Kırmızı et fiyatları düşme eğilimine girdi

16 Mart 2010 13:22 tsi
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, kırmızı et fiyatlarının son haftalarda düşme eğilimine girdiğini hatırlatarak, üretimini uzun vadede artırmaya yönelik tedbirler alacaklarını söyledi.

Bakan Mehdi Eker, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği (TDSYM)'nin yeni hizmet binasının açılışında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Bakan Eker, et fiyatlarının tekrar artacağı spekülasyonlarıyla ilgili olarak, "Et fiyatları son haftalarda düşme eğilimine girdi. Kırmızı etin Türkiye'de gerçek anlamda üretimini uzun vadede sağlayacak tedbirler alıyoruz. Türkiye'de kırmızı etin fiyatını ucuzlatmanın yolu daha çok et üretimini sağlamaktır." diye konuştu. Başka türlü tedbirlerle kısa vadede et fiyatlarını düşürülebileceğini ancak uzun vadede et fiyatları ve hayvancılıkla ilgili olumsuz durumların ortaya çıkabileceğini dile getiren Eker, 80 ve 90'lı yıllarda yapılan yanlış ithalat politikalarıyla hayvancılığın olumsuz durumlara sokulduğunu ifade etti. Eker, geçmişte yapılan hataları tekrar etme düşüncesinde olmadıklarını, hayvancılığa ilgiyi artırmanın çalışması içerisinde olduklarını söyledi.

DAP ve GAP illerinde hayvancılığa yatırım yapanlara yüzde 40 oranında hibe destek sağladıklarını belirten Eker, "O bölgeye ve hayvancılığa yönelik desteklerimiz sürecek. Bu projeler uzun vadede et fiyatlarını düşürecek. Spekülatifler çıkabilir. Bu durumu istismar edenler olabilir. Geçen haftalarda et fiyatlarında ortaya çıkan durumu biraz buna bağlıyorum. Rekabet Kurumu ve Maliye Bakanlığı gerekli çalışmaları yapıyor. Bunun da etkisini görmeye başladık." dedi.

Hayvan yetiştiriciliğinde kayıt dışının önüne geçmek için büyükbaş hayvanlarda kayıt işleminin tamamlandığına dikkat çeken Bakan Eker, küçükbaş hayvanların da kayıt işlemine başladıklarını dile getirdi. Yalnız küçük beldelerdeki kombinasyonlarda ve mezbahalarda ayrıca yol kenarlarındaki 'kendin pişir kendin ye' alanlarında kayıt dışı kesimlerin olduğunu söyleyen Eker, bununla ilgili birimlerin koordinasyon içerisinde çalışma yürüttüğünü ifade etti. Bakan, "Besiciler para kazanmaya başladı. Bunu kıskanmayalım." diye konuştu.

CHP'li Milletvekili Ensar Öğüt'ün Hindistan ve Afganistan'dan hörgüçlü ineğin kaçak olarak Türkiye'ye sokulduğu iddialarına ise Bakan Eker, "Kendisi yıllardır bunu konuşuyor. Ensar Bey 7 -8 senedir bunu söylüyor. Nerede bulduysa tespit etsin. Bize de göstersin." şeklinde cevap verdi.

cihan




Bu haber 481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,730 µs