En Sıcak Konular

Kiralık infaz timi

16 Mart 2010 09:16 tsi
Kiralık infaz timi Amerikan The New York Times Gazetesi, Pentagon’un bir yetkilisinin, Afganistan ve Pakistan’daki İslamcı militanların izini sürmek ve onları öldürmek üzere özel sözleşmelilerden oluşan bir infaz timi kurduğunu yazdı.

Gazeteye göre, orduda halen üst düzey sivil görevli olarak çalışan emekli Hava Kuvvetleri subayı Michael Furlong, CIA ve Özel Kuvvetlerin eski elemanlarının çalıştığı özel güvenlik şirketlerinden sözleşmeli personel kiraladı. Yönetim yetkilileri, Furlong’un, Afganistan ve Pakistan’da militanların ele geçirilmesine yönelik gizli faaliyetler için, Amerikalı komutanların Afganistan’ın sosyal ve aşiret yapısıyla ilgili bilgi edinmesi amacıyla kullanılan bir programdan para aktarmış olabileceğini ifade etti.

Adı açıklanmayan Amerikan askeri ve istihbarat yetkilileri ile bölgedeki iş adamlarıyla yapılan röportajlara dayanan haberde, özel güvenlikçilerin, şüpheli militanların ve militan kamplarının yerleri konusunda topladığı istihbaratın, Afganistan ve Pakistan’da olası bir öldürücü hamle için askeri birimlere ve istihbarat yetkililerine gönderildiği belirtildi.

Rahatsızlık yarattı

New York Times’ın görüştüğü bazı yetkililer ise Furlong’un kayıt dışı casusluk faaliyeti yürüttüğü izlenimlerinden rahatsızlık duyduklarını söyledi. Bir hükümet yetkilisi, meşru istihbarat faaliyetleri bozulmadan bir savaş bölgesinde James Bond edasındakileri çalıştırmanın kötü bir fikir olduğunu belirtti. Bir Pentagon yetkilisi de Furlong hakkında soruşturma başlatıldığını, operasyonun da şimdiye dek durdurulmuş olabileceğini söyledi.

ABD yönetimi için Afganistan konusunda bilgi toplamak üzere çalıştığını söyleyen yazar Robert Young Pelton da New York Times’a, kendisini hükümetin görevlendirdiğini, ancak Furlong’un çalışmasını doğru olmayan amaçlar için kullandığını öne sürdü. Pelton, “Afganistan’daki durumu daha iyi anlayabilmeleri için bilgi topluyoruz, ancak bu bilgiler insanları öldürmek için kullanılıyor” dedi.

‘Jason Bourne’ benzetmesi

MICHAEL Furlong’un kurduğu timde görev alan ajanları, “Benim Jason Bourne’larım” diye adlandırıyormuş. Başrolünü Matt Damon’ın oynadığı, Jason Bourne’un hayat hikayesinin anlatıldığı film üçlemesini hatırlatıyor. Filmlerde Bourne, özel kuvvetler tarafından eğitildikten sonra hafızası silinir ve Pentagon’a bağlı gizli bir birim tarafından yasalara pek de uygun olmayan bir şekilde kullanılmaya başlanır.



Bu haber 492 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,074 µs