anayasa isyanı | " /> anayasa isyanı | "/>

En Sıcak Konular

Demokrat Yargı'dan anayasa isyanı

16 Mart 2010 09:05 tsi
Demokrat Yargı'dan anayasa isyanı Demokrat Yargı Derneği Eşbaşkanı Doç. Dr. Osman Can, Türkiye'de sivil bir anayasa yapılması gerektiğini belirterek, "Anayasamız darbe anayasası, yargıya ilişkin tüm yasalar darbe yasası." dedi.

Demokrat Yargı Derneği Eşbaşkanı Doç. Dr. Osman Can, Türkiye'de sivil bir anayasa yapılması gerektiğini belirterek, ''Anayasamız darbe anayasası, yargıya ilişkin tüm yasalar darbe yasası. Hukuk sistemimiz böyle oluşturulmuş. Sistem bunun üzerine kurulmuşken hukukun üstünlüğünü, adaleti ve özgürlüğü ifade etmez'' dedi.

Anadolu Fikir Platformunca, İhtiyaç Akademi Kocatepe Şubesi'nde düzenlenen söyleşide konuşan Can, adalet ve hukuk hakkında konuşmak için hukukçu olmanın gerekmediğini, herkesin bu konularda görüşünü söyleyebileceğini kaydetti.

ABD ve İngiltere olmak üzere Avrupa'nın pek çok ülkesinde adaleti vatandaşların sağladığını örneklerle anlatan Can, ''Avrupa'da çoğu ülkede yargıçlar siyasi parti üyesi olabiliyor. Siyasi partilere mensup hakimler daha iyi kararlar veriyor. Türkiye'de böyle bir duruma yargının siyasallaşması diyorlar. Bizde her şey ters. Orada adaleti mümkün kılacak mekanizmalar, Türkiye'de adaletsizliği kılıyor'' dedi.

Türkiye'nin henüz ''bir anayasası olmadığını'' savunan Can, şunları söyledi:

''Darbe anayasaları vardır. Bir tek 1921 Anayasamız vardı toplumun ürettiği. Türkiye'nin temel, hayati bir sorununa bu anayasayla çözüm bulunabilir. Ama şimdiki anayasa ile toplumun en ufak bir sorunu bile çözülemez. Bütün diktatörlüklerde anayasa, hukuk sistemi vardır. Bir anayasanın, hukuk düzeninin var olması özgürlüğün garantisi değildir. Anayasal düzen bütün unsurlarıyla halk tarafından yapılmalı. Özgürlük halkın talebidir. Biz sistemi bu şekilde kurmadığımız zaman hukuk sistemi bir anlam ifade etmiyor. Anayasamız darbe anayasası, yargıya ilişkin tüm yasalar darbe yasası. Hukuk sistemimiz böyle oluşturulmuş. Yargı sistemiyle ilgili ne kadar yasa varsa darbeyle yapılmış. Sistem bunun üzerine kurulmuşken hukukun üstünlüğünü, adaleti ve özgürlüğü ifade etmez. Türkiye'nin insan hakları ihlali nereden geliyor?

Hukukun üstünlüğü bize kötü şeyler ifade eder. Hukuk kavramları içine yerleşmiş bir darbe ideolojisidir. Hukukun içine gizlenmiş ulusal irade, özgürlük talebi değildir. Türk yargı tarihinde özgürlükleri göremezsiniz. Siyasi partilerin kapatılmasına bakın. Partiler, demokrasiye ve insan haklarına aykırılık nedeniyle kapatılmamış.''

Türkiye'de hukuk sistemini toplumun yaratmadığını ifade eden Can, ''Türkiye sivil anayasa yapmalı. Siyasiler bu tabloyu çok net ortaya koymalı. Aksi takdirde bundan sadece iktidar partisi değil, tüm partiler zarar görür. Siyaset yargıyı Avrupa standartlarına yerleştiremediği sürece Türkiye çok büyük zarar görür. Sivil anayasa şart, bizim anayasamız yok'' dedi.

Can, dinleyicilerden birinin ''AK Parti'ye kapatma davası açılabilir mi? Beklentiniz nedir?'' sorusuna, ''Siyasi parti kapatma davalarının demokrasi, insan hakları, özgürlükle ilgisi yok. Bu politik bir savaştır ve Türkiye iyice giriyor. Hukuk, politik savaşın bir aracı haline dönüştürülmeye çalışılıyor'' yanıtını verdi.

aa



Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,095 µs