'profesyonel ordu'ya geçiş tarihi | " /> 'profesyonel ordu'ya geçiş tarihi | "/>

En Sıcak Konular

Başbuğ'dan 'profesyonel ordu'ya geçiş tarihi

16 Mart 2010 08:44 tsi
Başbuğ'dan 'profesyonel ordu'ya geçiş tarihi

Genelkurmay Başkanı Orgeneral, Küresel Terörizm ve Uluslararası İşbirliği Sempozyumu'nda gazetecilerle sohbette profesyonel orduya geçişle ilgili soruya da cevap verdi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, ''14 Nisan 2009'da sivil asker ilişkileriyle ilgili olarak ne söylediysem bugün de aynı noktadayım. Bir sorun da görmüyorum, sivil asker ilişkileriyle ilgili olarak'' dedi.

Orgeneral Başbuğ, Küresel Terörizm ve Uluslararası İşbirliği Sempozyumunun Merkez Orduevi'nde yapılan resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

DİYARBAKIRSPOR

Bir gazetecinin, Diyarbakırspor maçlarında yaşanan olaylarla ilgili sorusu üzerine, Orgeneral Başbuğ, ''Bence olmaması gereken olaylar. Açıkçası çok yakın takip etmiyorum olayı ama tabii ki, hele ki bu bir spor müsabakası. Diyarbakırspor'un 1. Lig'de olmasını tabii ki arzu ederiz. Karşı görüşte olan olur mu? Olması çok açıdan mutlaka yararlı bir şey. Tabii bu son olaylarla ne olur bilmiyorum. Çünkü iki maçı hükmen kaybederse ligden otomatikman düşüyor. Ama hoş bir şey değil. Birileri bir şey mi istiyor? Onu da bilmiyorum açıkçası'' diye konuştu.

PROFESYONEL ORDUYA GEÇİŞ

Orgeneral Başbuğ, verdikleri sözleri hep tuttuklarını ifade ederek, TSK üniformasını 1957 yılında askeri liseye girdiğinden bu yana 53 yıldır giydiğini söyledi. Subaylığa 1962 yılında terfi ettiğini ve fiili hizmet olarak 48 yıldır görev yaptığını anlatan Orgeneral Başbuğ, bunun bir rekor olduğunu belirtti.

Orgeneral Başbuğ, şöyle devam etti:

''Bakın isterseniz bir arayın, yok. 47 var, 46 var. Niye bunu, rakamı söylüyorum; 53 yılın da arkasındayım, 48 yılın da arkasındayım. Söz verdik, söylediklerimizin arkasındayım. Ne dedim geçen iki sene evvel 'Komando tugaylarını profesyonel yapacağız.' Toplam 6 tugay zaten. Türk ordusunun tamamını profesyonel yaparsanız maaşınız kalmaz, yapamazsınız, mümkün değil. Ne dedik, '6 komando tugayını profesyonel yapacağız' dedik. Bunu söyledik, deklare ettik. Eğirdir'de söyledik. Şu an neredeyiz? Şırnak Akçay'da tugayımız var. Çakırsöğüt'te Jandarma Komando Tugayımız var. Şu anda bir jandarma komando tugayımız yüzde 100 profesyonel. Geriye kaldı 5 tugayımız. Bunlar da bugün itibarıyla yüzde 88 profesyonel oldu. Ümit ediyorum ki Temmuzda bu projeyi tamamlayacağız. Diğer 5'ini de tamamlayacağız.''

''Tugayların profesyonelleşmesi terörle mücadelede nasıl bir etki yaratacak?'' sorusuna Orgeneral Başbuğ, ''Önemli. Ben her zaman söylüyorum Mehmetçiğin motivasyonunu profesyonelde bulamazsınız. Bu gerçek. Bizim Mehmetçik başka. Mehmetçik geliyor motivasyonu muazzam. Söylememe gerek var mı? Bu mücadelede süreklilik de tecrübe de çok önemli. Dolayısıyla bu projeyi söz verdik bitiriyoruz'' yanıtını verdi.

TERÖRLE MÜCADELE

Bir gazetecinin, ''Terör eylemlerinde bir azalma görülüyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusunu Orgeneral Başbuğ, ''Bu aslında normal bir süreçtir. Kış dönemi biraz daha sakindir. Mart, Nisan bakın eski dönemlerde de bu normal, rutin süreç diyelim'' diye yanıtladı.

Orgeneral Başbuğ, ''Bütün bu itiş kakışlar iktidarla cephedeki terörle mücadele eden askeri olumsuz yönde etkiliyor mu?'' sorusu üzerine şöyle konuştu:

''Bakın hep aynı suali soruyorsunuz. Benim prensiplerimde bölük komutanı, bölük komutanlığını yapacak, tabur komutanı, tabur komutanlığını, tugay, tugay. Herkesin sorumluluğu, yetkisi farklı. Ben hiçbir zaman bölük komutanının Genelkurmay Başkanlığı yapmasını kabul etmem. Herkes kendi görevini yapacak. Herkes kendi sorumluğunu bilecek. Ama onların bir üstü de onları bilgilendirecek. Tabii ki onların da kafasında bazı sualler olacak, onları da bilgilendirmek lazım.''

aa



Bu haber 879 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,610 µs