En Sıcak Konular

'Hukuk devletinde olacak şeyler değil'

16 Mart 2010 08:29 tsi
'Hukuk devletinde olacak şeyler değil' Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, başbakanlığı döneminde hazırlanan Balyoz Darbe Planı'na sert çıktı.

Kalabalık bir işadamları heyetiyle Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne giden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gündemdeki konulara ilişkin gazetecilere çarpıcı açıklamalarda bulundu. Gül, Başbakanlık yaptığı dönemde hazırlanan Balyoz Darbe Planı iddialarına ilişkin "Bir hukuk devletinde olacak şeyler değil. Balyoz ciddi bir konu. Ciddi gerçekten" diye konuştu. Gazetecilerin "Ergenekon ve Balyoz gibi önemli davalar var. Hadiseleri olağanüstü buluyor musunuz" sorusuna "Türkiye şeffaflaşıyor" cevabını veren Gül, devamında şu değerlendirmelerde bulundu:

“KENARA KOYACAK”

"İlk defa bütün bunlar normalleşme süreci diyen benim. İlk defa Türkiye şeffaflaşıyor diyen benim. Tabii ki bunların içinde hukuk devletine yakışmayan şeyler var. Bunlarla ilgili de savcılar, mahkemeler, mevcut hukuk bunlara bakıyor. Her kurum kendi içerisinde yanlış yapanı ayıracak. Çok açık. Büyük kurumların içerisinde tabii ki yanlış yapanlar olabilir, olacaktır. Alacak kenara koyacak o kadar."

“TAVSİYELERİMİ SÖYLEDİM”

Soruşturmaları yürüten özel yetkili savcılık ve mahkemelere ilişkin eleştirileri de değerlendiren Gül, "Bu mahkemeler, eski DGM'lerdir. DGM'leri benim başbakanlığımda değiştirirken açın bakın o gün kim ne demiş? Bu savcılar, özel yetkili savcılar. Eski DGM'lerin ismi değişti, askeri üyeler ayrıldı, sivil üyeler kondu, ihtisas mahkemeleri oldu. Bu savcılar bunlara bakarken normal savcılardan farklı özel yetkileri var. Bu tip konuları didik didik edecek" diye konuştu. Çankaya Köşkü'ndeki zirvenin yargıya müdahale tartışması başlattığının hatırlatılması üzerine Cumhurbaşkanı Gül şunları anlattı: "Normal hukuki sürece kim ne yapabilir ki? Türkiye'de mahkemelere hiç kimse bir şey diyemez. Tabii ki biz kendimiz konuştuk. Bu tip işler bizim açımızdan olağanüstü değil. Bir gün önce de toplayabilirdim. O zaman daha çok olağanüstü diyecektiniz. Bizim her yaptığımız hareketin neticesini düşünmemiz lazım. Gayet güzel bir değerlendirme oldu. Herkes nasıl gördüğünü söyledi, Başbakan, Genelkurmay Başkanı... Ben tavsiyelerimi yaptım. Parti başkanlarını kabul ettiğimde de onlara olup biteni anlattım."

“KİMSE MECLİS'İ KÜÇÜLTEMEZ”

"Siyasi parti liderlerini zirveye ilişkin eleştirileri oldu mu" şeklindeki bir soruya ise Gül "Hepsi de çok memnundu. 'Çok iyi yaptınız' dediler" şeklinde cevap verdi. Cumhurbaşkanı Gül gazetecilerin "Türkiye yeni bir anayasa fırsatını kaçırdı mealinde bir açıklamanız oldu" demesi üzerine " Öyle bir şey demedim. Farklı yorumlandı. TBMM her zaman gündemine hakimdir. Çok kıymetli Meclis’tir. Türkiye'nin önemli siyasi akımları temsil edilmektedir. Geçen Meclis böyle değildi. Temsil kabiliyeti açısından belki de bulunmaz bir Meclis. Kimse bu Meclis’i küçültemez, kimse bu meclisi küçük göremez, önemsiz göremez" karşılığını verdi. Deniz Baykal'la yaptığı görüşmeye ilişkin soruya ise Gül "Anayasa ve Yargı Reformu konusunda Baykal, bana karşı olduğunu söyledi. Kategorik olarak karşılar. Yeni meclise bırakılması gerektiğini düşünüyorlar. Yüksek yargı temsilcilerinin ise çeşitli kaygıları var. Onları da hükümetle paylaştım" dedi.

Kongo Ankara’da büyükelçilik açıyor

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Afrika ile ilişkilerinin samimi duygulara dayandığını belirterek, ''Türkiye'nin Afrika açılımı devam ediyor. İlişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz'' dedi. Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Joseph Kabila ile görüşen Gül'ün ziyareti sırasında iki ülke Dışişleri bakanlıkları arasında ''Siyasi İstişare Mekanizması Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı'' imzalandı.

İLİŞKİLERİN GÜÇLENMESİ İÇİN...

Ortak basın toplantısında konuşan Gül, Türkiye'nin Afrika ile ilişkilere büyük önem verdiğinin altını çizerek, ''Türkiye'nin Afrika açılımı devam ediyor. Kongo ile ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz'' dedi. Gül, Türkiye'nin Kinşasa'da 34 yıldır daimi büyükelçiliği bulunduğuna dikkati çekerek, bunun da ilişkilere verilen önemi gösterdiğini kaydetti. Kabila ile yaptığı görüşmede ikili ilişkileri bütün alanlarda geliştirme kararlığını karşılıklı olarak ifade ettiklerini vurgulayan Gül, bölgesel konularda da konuştuklarını kaydetti. Kabila da Türkiye ile ilişkilerin daha da ileriye götürülmesi için Ankara'da büyükelçilik açmaya karar verdiklerini bildirdi. Kabila, Ankara'da açacakları büyükelçiliğin yanı sıra dışişleri bakanlıkları arasında imzalanan mutabakat zaptının ilişkilerin geliştirilmesine katkı yapacağını belirtti.

Bütün dünyanın Afrika’ya borcu var

Cumhurbaşkanı Gül ve kongola mevkidaşı Joseph Kabila ile gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gül, Türkiye'nin Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin yeniden inşasına nasıl bir katkıda bulunabileceğine ilişkin soru üzerine, Türkiye'nin Afrika ile ilişkilerinin samimi duygulara dayandığını söyledi. ''Türkiye, dünyanın Afrika'ya karşı borcu olduğuna inanıyor'' diyen Gül, Türkiye'nin gerek BM'de gerek diğer uluslararası kuruluşlarda ''Afrika'nın sesi'' olduğunu vurguladı.

AÇILIMI DESTEKLİYORUZ

Türkiye'nin Kongo’ya TİKA vasıtasıyla karşılık beklemeden teknik ve insani yardımlar yaptığını anlatan Gül, yardımların sağlık ve tıbbi malzeme alanında yoğunlaştığını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Gül, Kongo gibi kaynakları zengin bir ülkenin bu kaynaklarını kendi kalkınması için seferber etmesi gerektiğinin önemini vurguladı. Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Kabila da Türkiye'nin Afrika açılımını desteklediklerini kaydetti ve kurulacak bir ekonomik istişare mekanizmasıyla işbirliği alanlarının daha somut bir şekilde belirlenebileceğini söyledi.

Bizde sömürgecilik geleneği yoktur

Başkent Kinşasa'da konakladığı Grand Otel'de, heyetinde yer alan ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren Türk işadamlarıyla bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül, "Geçmişimizde sömürgecilik olmadığı için buralara alnımız ak geliyoruz" dedi. Türk işadamlarının Afrika ülkelerinde iş yapmalarını desteklediğini dile getiren Gül, "Havaalanından gelirken gördüğünüz manzaralar kimseyi aldatmasın. Burada büyük iş potansiyeli var" dedi.

TÜRKİYE’YE TAM DESTEK VAR

Afrika ülkelerini tanımak için buralara gelip görmek gerektiğini belirten Gül, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin ekonomik açıdan büyük potansiyele sahip olduğuna dikkati çekti. Gül, "Buraların değeri önümüzdeki yıllarda daha iyi anlaşılacak" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Gül, Afrika ülkelerinin Türkiye'ye karşı iyi duygular beslediğini ifade ederek, BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği seçiminde, bir ülke dışındaki tüm Afrika ülkelerinden oy almanın bu güvenin en somut göstergesi olduğunu vurguladı. Gül, işadamlarının görüşlerini almadan önce, “Türkler’in sömürgeci geçmişi olmadığı için Türkiye-Afrika ilişkileri halisanedir. Geçmişimizde sömürgecilik olmadığı için buralara alnımız ak geliyoruz. O bakımdan Türkler’in kıymeti biliniyor. Buralarda Türkiye'ye destek var" diyerek sözlerini tamamladı.

Adem Yavuz Arslan - Bugün



Bu haber 482 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,882 µs