En Sıcak Konular

Yunanistan'a yardımda gönülsüzler...

15 Mart 2010 18:11 tsi
Euro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanları, Yunanistan'ın borç krizini görüşmek için toplanırken, Almanya ve Fransa'dan gelen açıklamalar AB'nin somut yardım paketi hazırlayacağı beklentisini zayıflattı.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble ve Fransız meslektaşı Christine Lagarde, hafta sonunda yaptıkları açıklamalarda Yunanistan'a yardım paketinin gündemlerinde olmadığını belirtmişlerdi.

AB Dönem Başkanı İspanya'nın Ekonomi Bakanı Elena Salgado, Euro Bölgesi bakanlarının bugünkü toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın kurtarılması için değerlendirdikleri alternatiflerden birinin; diğer AB üyelerinin koordinasyon içinde Yunan tahvillerine hazine garantisi sunması olduğunu söylese de bu ülkeden resmi bir talep gelmediği için somut yardım miktarını tartışmayacaklarını bildirdi.

AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu Üyesi Olli Rehn ise, Euro Bölgesi bakanlarının toplantısına girişinde basına yaptığı açıklamada, Yunanistan'a koordineli ve koşullu yardım çerçevesi için öneri sunmaya hazır olduklarını ifade etti.

Diplomatik kaynaklar, Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi çalışacak bir Avrupa Para Fonu kurmak için çalışan Almanya ve Fransa'nın bu aşamada Yunanistan'a somut yardım paketine yeşil ışık yakmasını beklemiyor.

Bütçe açığı geçen yıl Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının yüzde 12,7'sine ulaşarak Euro Bölgesi tarihinde rekor kıran Yunanistan, AB'ye taahhüt ettiği şekilde açığı bu yıl yüzde 8,7'ye düşürmek için, sendikaların direnişine rağmen 2 önlem paketi açıklamıştı.

Alman yatırım bankası Deutsche Bank, geçen hafta yayımladığı bir analizde, kemer sıkma önlemlerinin bu yıl Yunan ekonomisinin yüzde 4'e kadar küçülmesine ve işsizlik oranının yüzde 20'ye kadar ulaşmasına neden olabileceği uyarısında bulundu.

Yunan hükümeti ise ekonominin yüzde 0,8 daralacağını ve işsizlik oranının yüzde 10'da kalacağını tahmin ediyor.

Yunan ekonomisindeki hızlı bir daralmanın, ülkenin hali hazırda yüzde 120'ye dayanarak piyasaları ürküten borçluluk oranını daha da kötüleştirmesi ve dış yardımsız borç krizini aşma umutlarını iyice zayıflatması kaçınılmaz görünüyor



Bu haber 661 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,977 µs