En Sıcak Konular

Türkiye ile ilgili ezber bozan rapor

15 Mart 2010 15:19 tsi
Deloitte, son günlerde Türkiye'nin sıcak gündem maddelerinden birini oluşturan ilaç konusunda yaşanan gelişmelere ışık tutan ayrıntılı bir rapor yayınladı.

'Türkiye'de ve Dünyada İlaç Sanayi: Gelişme Potansiyelleri' adlı rapor, Türk insanının ilaca sanıldığı kadar çok fazla harcama yapmadığını ortaya koyuyor.

İlaç giderlerinin toplam sağlık harcamalarının yaklaşık üçte birini oluşturduğu Türkiye 140 dolarlık kişi başına yıllık ilaç harcama seviyesiyle Batılı ülkelerin çok uzağında yer alıyor. Kişi başı ilaç harcaması ABD'de 680 doları bulurken kişi başı ilaç harcamaları İngiltere'de 257, Fransa'da 378 ve Almanya'da 301 dolar seviyesinde gerçekleşiyor.

Deloitte Türkiye Sağlık ve İlaç Endüstrisi Lideri ve Ortak Güler Hülya Yılmaz, raporun günümüzdeki sıcak tartışmalara somut verilerle katkıda bulunduğunu belirterek şunları söyledi: "Bütün gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki gibi Türkiye'de de üretilen ve satışa sunulan ilaçların en büyük alıcısı Devlet'tir. Türkiye'de kişi başına düşen ilaç harcaması halen OECD ülkeleri içinde oldukça düşük olmasına rağmen gelecek yıllarda kişi başına düşen ilaç harcamalarında artış beklenmelidir. Ülkemizde ortalama insan ömrü halihazırda Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin gerisinde olsa da, sağlık alanındaki hizmetlerin geliştirilmesi, refah düzeyinin artması ile artış gösteriyor. Ayrıca son yıllarda nüfusta azalma eğiliminin görülmesi, gelecekte daha yaşlı bir nüfus yapısının ortaya çıkması için zemin hazırlıyor. Yükselen yaş ortalaması sonucu artan sağlık hizmetleri ihtiyacı ile daha fazla ilaç tüketimi ve dolayısıyla talebinin söz konusu olmasını bekliyoruz. Sağlık sektörü ile ilgilenen yönetici ve uzmanlar için referans olabilecek bu raporu yayınlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz."

Yüksek katma değeri nedeniyle dünyadaki gözde sanayilerden biri olan ilaç aynı zamanda insan sağlığını doğrudan ilgilendirmesi nedeniyle stratejik bir öneme sahip. Köklü bir geçmişe sahip Türkiye ilaç sanayinde bugün 53'ü üretim tesisine sahip olan yaklaşık 300 firma faaliyet gösteriyor.

Deloitte'un raporuna göre dünyanın 15 büyük pazarından biri olan Türkiye, 8 gelişmiş ülkenin ardından gelen ve Çin, Hindistan, Rusya, Brezilya, Meksika ve Güney Kore'nin de yer aldığı gelişmekte olan ülkeler kategorisinde bulunuyor. Türkiye'de ilaç arzı yaklaşık 23 bin eczane ve 500'e yakın ecza deposu tarafından sağlanıyor.

Türkiye'de eczanelerin ve eczacıların ilaç arzında hastaları doğru yönlendirmede önemli işlevleri var. Eğitim düzeyinin yetersizliği ve kendi kendine tedavi yöntemlerinin henüz gelişmemiş olduğu göz önüne alındığında, ilaçların eczanelerden satılmasının kamu sağlığına katkıları bulunuyor.

2008 yılı itibariyle 12,1 milyar TL olan Türkiye reçeteli ilaç pazarının büyüklüğü 2003 yılında 6,2 milyar TL düzeyindeydi. Dolayısıyla, 2003-2008 yılları arasında Türkiye ilaç pazarının TL bazında yaklaşık iki kat büyüdüğü anlaşılıyor. OECD Sağlık Sistemi İncelemeleri 2008 Türkiye Raporu'na göre Türkiye'nin ilaç giderleri, toplam sağlık harcamalarının yaklaşık üçte birini oluşturuyor.

(CİHAN) 

 



Bu haber 704 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,720 µs