En Sıcak Konular

Ergenekon sanığı, ikinci kez AİHM'e başvurdu

15 Mart 2010 14:57 tsi
Birinci ''Ergenekon'' davasının tutuksuz sanığı Noel Baba Barış Konseyi Başkanı Muammer Karabulut'un avukatı Süleyman Çetin, ''görevli mahkemelerin adil yargılanma hakkını ihlal ettiği ve insan haklarına aykırı olduğu'' gerekçesiyle Avrupa İnsan

Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, müvekkilinin 20 Haziran 2009 tarihinde, yargılandığı CMK'nın 250. maddesiyle görevlendirilen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasında bulunarak davanın geri bırakılmasını talep ettiğini, mahkemenin kabul etmemesi üzerine İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine itiraz ettiğini ve itirazın da reddedildiğini hatırlattı.

Bunun üzerine, CMK'nın 250. maddesiyle görevli mahkemelerle ilgili AİHM'e başvurulduğu anlatılan açıklamada, başvuruda, ''İlk önce Avrupa Konseyi'nin uyarıları, daha sonra da AB Uyum Yasaları çerçevesinde 2004 yılında Türkiye'de kapatılan DGM'lerin, aynı illerde, aynı binalarda, aynı yargıçlarla ve aynı yöntemlerle devamının sağlanarak, CMK'nın 250. maddesi ile görevli savcı ve hakimlerin verdiği kararlarla Muammer Karabulut'un mağdur edildiği'' ifadelerine yer verildiği kaydedildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yürütülen kovuşturmada, Anayasa'daki ''hukuk devleti ilkesi'', ''yargı yetkisi'', ''eşitlik ilkesi'', ''temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılması'', ''düşünce ve kanaat hürriyeti'', ''hak arama hürriyeti'' şeklindeki bazı yasal hakların ihlal edildiği savunulan açıklamada, savcılık ve mahkemenin uygulamalarının insan haklarına, hukuk tekniğine, Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarına aykırı bir şekilde uygulamalara neden olduğu ileri sürüldü.

Açıklamada, CMK'nın 250. maddesi ile görevli savcı ve hakimlerin, ''adil yargılanma hakkı başta olmak üzere temel insan haklarına uygun olmayan bir yapıda yetki kullandığı'' ifade edilerek, Türkiye'de DGM'lerin kaldırıldığının doğru olmadığı, DGM'lerdeki usul ile bugünkü yargılamadaki usulün aynı olduğu savunuldu.

Açıklamada, ''Ergenekon'' sürecindeki ihlalin tek nedeninin CMK'nın 250. maddesi ile yetkili olan özel mahkemelerin varlığı olduğu belirtildi.

Avukat Çetin, AİHM'e yaptıkları başvuruyla 30 bin Avro tazminat talep ettiklerini ifade ederek, daha önce yaptıkları tutukluluk süreciyle ilgili başvurunun da AİHM tarafından incelemeye alındığını bildirdi.

A.A



Bu haber 573 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,455 µs