En Sıcak Konular

Çin Asya-Avrupa demiryolu şebekesi oluşturmak istiyor

15 Mart 2010 14:48 tsi
Çin'in hızlı demiryolu hattı şebekesini 17 ülkeye ulaştırmak için görüşmeleri sürdürdüğü bildirildi.

Çin'in başlıca demiryolu projelerinde yer alan uzmanlardan Pekin Jiaotong Üniversitesi'nden Prof. Vang Mengşu, bu ülkelerin çoğunluğunun Güneydoğu Asya ve Orta Asya'da bulunduklarını belirtti.

Aynı zamanda Çin Mühendislik Akademisi öğretim üyesi olan Prof. Vang, bu ülkelerin yeteri kadar gelişmediklerine, ancak zengin maden ve enerji kaynaklarına sahip olduklarına dikkati çekerek, görüşmelerin teknoloji ticareti olanaklarını da içerdiğini ifade etti.

-ÜÇ ANA HAT-

Prof. Vang, Hong Kong'da yayımlanan South China Morning Post gazetesindeki açıklamasında, Çin'in bu ülkelere üç hızlı tren projesi sunduğunu kaydetti.

Güneydoğu Asya'da planlanan hat ülkenin güneybatısındaki Yunnan eyaletinin merkezi Kunming'i Singapur'a bağlayacak. Bu hat Vietnam, Tayland, Myanmar ve Malezya'dan da geçecek.

Diğer bir hattın ise kuzeybatıdaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin merkezi Urumçi'den başlayıp Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan gibi Orta Asya ülkelerinden geçerek Almanya'ya ulaşması planlanıyor.

Üçüncü hat ise kuzeydoğudaki Heylongciang eyaletinden başlayıp Rusya'yı geçtikten sonra Batı Avrupa'ya varacak.

Çin'in hızlı tren standartlarıyla yapılacak bu hatlarda trenler en ekonomik hız olan saatte 200 kilometre hızla seyrederken, azami hız saatte 350 kilometre olacak.

-İNŞAAT KARŞILIĞINDA DOĞAL KAYNAK-

Çin'in teknoloji, donatım ve hızlı tren sağlamayı taahhüt ettiğini söyleyen Prof. Vang, hatta Çin tarafının doğal kaynaklarını verecek ülkelerde inşaat masraflarını da üstleneceğini ileri sürdü. Örneğin Myanmar, inşaat konusundaki mali desteğe karşılık olarak lityum vermeyi kabul etti.

Çin ile Rusya arasında Sibirya'da hızlı demiryolu hattı yapımı için anlaşmaya varıldı. İran, Pakistan ve Hindistan aynı konuda Çin ile görüşmeleri sürdürüyor.

Prof. Vang halen aşılması gereken bazı teknik sorunlar bulunduğuna da işaret etti. Örneğin Kırgızistan'ın demiryolu hattı Çin'inkinden dar. Çin, hızlı demiryolu hattının bu ülkelerde de aynı genişlikte olmasını istiyor. Pekin makamları bu konuda Vietnam'ı ikna etti, ancak bazı ülkelerle henüz anlaşmaya varılamadı.

Bu tür sorunların görüşme sürecini uzattığını kaydeden Prof. Wang, bu hatların 2025 yılına kadar bitirilebileceğini savundu.

-''HIZLI TREN DİPLOMASİSİ''-

Çin'in yurt dışındaki demiryolu projelerinin iki amacı olduğunu anlatan Prof. Wang, bunların birincisinin ülkenin batı kesimini kalkındırma ihtiyacı, diğerinin ise doğal kaynaklara duyulan ihtiyaç olduğunu belirtti.

Prof. Wang, ''Önümüzdeki yıllarda yüz milyonlarca insanın toprakların boş, kaynakların kullanılmamış olduğu batı kesimine göç edeceğini tahmin ediyoruz'' dedi. Hızlı ulaşım sayesinde insanların batı kesiminde maden, fabrika ve iş merkezleri kuracaklarını ileri süren Prof. Vang, bu insanların Orta Asya ve Doğu Avrupa ülkeleriyle ticaret yapacaklarını kaydetti.

''Bu arada bu ülkelerden Çin'e gelişmesini sürdürmesi için kaynak akacak'' diyen Prof. Vang, ''Ben bunu hızlı tren diplomasisi diye adlandırıyorum'' diye konuştu.



Bu haber 786 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,145 µs