En Sıcak Konular

'Afrika açılımı sürüyor'

15 Mart 2010 14:14 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin Afrika ile ilişkilerinin samimi duygulara dayandığını belirterek, “Türkiye'nin Afrika açılımı devam ediyor. Kongo ile ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Joseph Kabila tarafından resmi törenle karşılandı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki resmi karşılama töreninde iki ülkenin ulusal marşları çalındı. Gül, daha sonra tören kıtasını denetledi.

Törenin ardından baş başa görüşmeye geçen Gül ve Kabila daha sonra heyetler arası görüşmelere başkanlık ettiler. Bu sırada Türkiye ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti Dışişleri bakanlıkları arasında “Siyasi İstişare Mekanizması Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı” imzalandı. Zapta Türkiye adına Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ünal Çeviköz, Kongo Demokratik Cumhuriyeti adına Dışişleri Bakanı Alexis Thambue Muwamba imza attı.

Görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine “Türk halkının Kongo halkına selamlarını iletiyorum” diyerek başladı. Türkiye'den Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne ilk kez cumhurbaşkanı düzeyinde bir ziyaret gerçekleştiğini ifade eden Gül, ziyaretin iki ülke ilişkilerinde yeni sayfalar açacağına dair inancını dile getirdi.

Türkiye'nin Afrika ile ilişkilere büyük önem verdiğinin altını çizen Gül, “Türkiye'nin Afrika açılımı devam ediyor. Kongo ile ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Kinşasa'da 34 yıldır daimi büyükelçiliği bulunduğuna dikkati çekerek, bunun da ilişkilere verilen önemi gösterdiğini kaydetti.

Kabila ile yaptığı görüşmede ikili ilişkileri bütün alanlarda geliştirme kararlığını karşılıklı olarak ifade ettiklerini vurgulayan Gül, bölgesel konularda da görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin son yıllarda önemli bir dönüşüm sergilediğini ifade etti. Kendisine eşlik eden Türk iş adamlarının ekonomik ilişkilerin gelişmesiyle ilgili önemli görüşmeler yapacağına inandığını dile getiren Gül, Türkiye ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin bu yönde siyasi iradeye sahip olduğunu söyledi.

Kabila da Türkiye ile ilişkilerin daha da ileriye götürülmesi için Ankara'da büyükelçilik açmaya karar verdiklerini bildirdi. Kabila, Ankara'da açacakları büyükelçiliğin yanı sıra Dışişleri Bakanlıkları arasında imzalanan mutabakat zaptının ilişkilerin geliştirilmesine katkı yapacağını belirtti.

TÜRKİYE, AFRİKA'NIN SESİ

Gül ve Kabila açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladılar. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin yeniden inşasına nasıl bir katkıda bulunabileceğine ilişkin soru üzerine, Türkiye'nin Afrika ile ilişkilerinin samimi duygulara dayandığını söyledi. “Türkiye, dünyanın Afrika'ya karşı borcu olduğuna inanıyor” diyen Gül, Türkiye'nin gerek BM'de gerek diğer uluslararası kuruluşlarda “Afrika'nın sesi” olduğunu ve bu çağrıyı tekrarladığını vurguladı.

Türkiye'nin Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne TİKA vasıtasıyla karşılık beklemeden teknik ve insani yardımlar yaptığını anlatan Gül, yardımların sağlık ve tıbbi malzeme alanında yoğunlaştığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Kongo gibi kaynakları zengin bir ülkenin bu kaynaklarını kendi kalkınması için seferber etmesi gerektiğinin önemini vurguladı.

Gül, iş toplantılarında bir çok Türk iş adamının Kongolu muhataplarıyla ortaklıklar kuracağına ve istihdam yaratacağına inandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, bir başka soru üzerine, Türk iş adamlarının Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde özellikle orman ürünleri fabrikası kurmaya niyeti olduğunu, tıbbi malzeme üretmek isteyen iş adamları bulunduğunu bunun dışında madencilik ve müteahhitlik sektörlerinde yatırım yapabileceklerini ifade etti.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Kabila da, Türkiye'den ülkedeki BM askerlerinin çekilmesi konusunda herhangi bir talebi olup olmadığına ilişkin soru üzerine, bu konunun görüşmede gündeme gelmediğini belirtti. BM askerlerinin ülkelerinden çekilmesi gibi bir durumun şu an için söz konusu olmadığını ifade eden Kabila, Cumhurbaşkanı Gül'e mevcut durum hakkında bilgi verdiğini kaydetti.

Kabila, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için iki ülke arasında herhangi bir mekanizma kurulmasının söz konusu olup olmadığı sorusunu yanıtlarken de ilişkilerin güçlenmesi için doğrudan temasın önemi hakkında konuştuklarını aktardı. Türkiye'nin Afrika açılımını desteklediklerini kaydeden Kabila, kurulacak bir ekonomik istişare mekanizmasıyla işbirliği alanlarının daha somut bir şekilde belirlenebileceğini söyledi.

A.A



Bu haber 715 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,103 µs