Peygamber coşkusu salona sığmadı | " /> Peygamber coşkusu salona sığmadı | "/>

En Sıcak Konular

Peygamber coşkusu salona sığmadı

15 Mart 2010 13:11 tsi
Peygamber coşkusu salona sığmadı Rusya'nın başkenti Moskova'da dördüncüsü düzenlenen "Mevlit Nebi-2010" büyük coşkuyla kutlandı.

Moskova'nın Kosmos Oteli'de gerçekleşen törene; Rus, Tatar, Dağıstanlı, Türk, Türkmen, Kırgız, Azeri, Kazak, Karaçay ve Çeçen vatandaşlardan oluşan binden fazla kişi katıldı. Kalabalık otelin salonuna sığmayınca, bazı vatandaşlar programı ayakta izlemek zorunda kaldı.

Rusya Müftüler Konseyi ve Nadejda Vakfı'nın düzenlediği şiirli ve müzikli programda Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma milletvekilleri, Türkiye Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı, Büyükelçilik Din Müşaviri Bekir Gerek ve yabancı büyükelçi ve diplomatlar katıldı. Törenin sunucusu Rusya Halk Sanatçısı Vladimir Berezin, Hz. Muhammed'in insanlara barış, sevgi ve huzur getirdiğini belirtti.

Daha sonra konuşmak üzere kürsüye çıkan Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynudin, Hz. Muhammed'i anlatırken ünlü Rus yazar Lev Tolstoy'un sözlerine atıfta bulundu: "Tolstoy Peygamberimizi 'Büyük yönetici ve insanlara barış ve sevgiyi armağan eden Peygamber' olarak tanıtmıştı. Bugün dünyanın her yerinde Hz. Muhammed'in (sas) doğum günü çeşitli şekilde kutlanıyor. Örneğin Türkiye, Mısır, Lübnan, İran ve başka ülkelerde Mevlit kandili ile ilgili bilimsel konferanslar yapılıyor." ifadesini kullandı.

RUSYA'NIN HER BÖLGESİNDE HZ. MUHAMMED ANILIYOR

Müftü Gaynutdin, Rusya'da Hz. Muhammed'in doğum gününün coşkuyla kutlandığının altını çizerek, "Rusya'nın Çeçenistan, Tataristan, Başkırdistan ve Dağıstan gibi Müslüman cumhuriyetlerinde Hz. Muhammed'in doğum günü bayram havasında kutlandı. Burada Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov'un büyük katkıları oldu. Artık Moskova'da değil, Rusya'nın diğer kentlerinde de bu bayram büyük coşkuyla kutlanıyor. Biz Rusya Müftüler Konseyi olarak ülkenin çeşitli kent ve bölgelerine ekip gönderiyoruz. Örneğin Saratov kentinde bu bayram vesilesiyle güzel tören gerçekleştirdik. Buradaki amacımız, çok uluslu ve çok dinli Rus toplumunda kardeşliği, karşılıklı anlayışı, sevgiyi ve dayanışmanın artırılmasına ciddi katkı sağlamak" diye konuştu.

Törene Rusya Parlamentosu üst kanadı Federal Konseyi Başkanı Sergey Mironov da kutlama mesajı göndererek, Hz. Muhammed'in önemli tarihi bir lider olduğunu belirtti. Mironov, "Kendisi dini tolerans ve yüksek ahlakın temsilcisi" dedi.

Daha sonra sahneye çıkan Dağıstan, Tataristan ve Kırgızistan müzik toplulukları ilahiler söyledi. Müzikli programın ardından Hz.Muhammed'in hayatını anlatan görüntü sunuldu. Programda Rusya Halk Sanatçısı Tatar kökenli Renat İbrahimov'un şiir okuması da katılımcıları tarafından büyük ilgi gördü. Lazer gösterisinin de yapıldığı programda hac ibadeti için de kuralar çekildi.

DİNİMİZİ ARTIK DAHA GÜZEL YAŞAYABİLİYORUZ

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından İslamiyet'i daha iyi yaşabildiklerini ifade eden emekli Gufar Yakparov program ile ilgili duygularını şöyle anlattı: "O zamanlar bu tür etkinlikler yoktu. Şu anda bunların olması bize büyük mutluluk veriyor. Bence Mevlit Nebi ile Peygamber Efendimiz'e olan sevgimizi ve saygımızı göstermiş oluyoruz. Maalesef bu güzel etkinliği herkes göremiyor. Daha fazla insanın buradaki atmosferi solumasını isterdim."

Şamil Hafizov da programda tüm Müslüman kardeşleriyle birlikte özel bir hissiyat yakaladığını ifade etti. Hafizov, "Peygamber Efendimiz'e olan sevgimiz her geçen gün artıyor. Bugün de böyle bir kalabalık içinde O'nu anmak ve yaşamak ayrı bir duygu" şeklinde konuştu.

Üniversite öğrencisi Galiya Hayrulina ise programın öncelikle kendisine moral verdiğini kaydederek, "Manevi bir huzur bulduk. Tüm Müslümanlarla birlikte sevinç, mutluluk duyguları paylaştık. Bu ayın Arapça anlamı erken bahar. Dışarıda da bahar havası var. Moskova'da ilk güneşli günlerin bu aya denk gelmesi bizi çok mutlu ediyor" dedi.

cihan



Bu haber 658 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,005 µs