muhalefet atakta | " /> muhalefet atakta | "/>

En Sıcak Konular

Putin'in partisi geriledi, muhalefet atakta

15 Mart 2010 11:54 tsi
Putin'in partisi geriledi, muhalefet atakta  
Rusya'da dün gerçekleşen kısmi yerel seçimleri Rusya Başbakanı Vladimir Putin'ın partisi Birleşik Rusya önde götürüyor.

Sandıkların yarıdan fazlasından çıkan sonuçlara göre iktidar partisi kısmen kan kaybederken, muhalefetin atağa geçtiği görülüyor. Artan işsizlik, konut giderlerine yapılan zam ve ekonomik kriz sürecinde gerçekleşen seçimler, iktidar partisi Birleşik Rusya için güvenoyu testi olarak görülüyor. 
 
Rusya'nın uzak doğusundaki Habarovski, Kurgan, Altay Cumhuriyeti, Yamalo-Nenets Otonom Bölge, Sverdlovsk bölgesi ile Rusya'nın merkezindeki Riazan ve Kaluga bölgeleri yerel parlamentolarını yenilerken, Krasnodar, Irkutsk, Omsk, Rostov-Don ve Ulyanovsk şehirleri de belediye başkanlarını seçiyor. 83 bölgeden 76'sında yerel parlamentolar ve belediye başkanlıkları için yapılan seçimlere katılımın da yüksek olduğu belirtiliyor.

Habarovski'de sandıkların yüzde 98,74'ü sayılırken, Birleşik Rusya yüzde 47,93 oy aldı. Komünist Parti yüzde 18,97, Liberal Demokrat Parti yüzde 13,62 ve Adaletli Rusya da yüzde 15,42'i destek buldu. Sandıkların yüzde 82'sinin sayıldığı Sverdlovsk bölgesinde ise Birleşik Rusya oyların yüzde 39,46'sını, Komünist Parti yüzde 22'sini, Liberal Demokrat Parti yüzde 16,9'sını ve Adaletli Rusya da yüzde 19,2'sini aldı. Diğer bölgelerde de benzer sonuçların ortaya çıktığı görülürken, hükümet karşıtı gösterilerin yoğunlukta olduğu İrkutsk belediye başkanlığını Birleşik Rusya'nın kaybetmesi bekleniyor.

Seçimlere iktidar partisinin yanı sıra Komünist Parti, Liberal Demokrat Parti ve Adaletli Rusya Partisi de katılıyor. Yüzde 7 bölge barajının olduğu yerel seçimlerde bazı bölgelerde Rusya Vatanseverleri ve diğer muhalif partiler de yer alıyor.

Geçen yıl 11 Kasım'da gerçekleşen kısmi yerel seçimlerde iktidar partisinin yerel parlamentolarda yüzde 70'lere varan çoğunluk elde etmesi ve belediye başkanlıklarının tamamını kazanması muhalefetin sert eleştirisine neden olmuştu. Parlamentoyu terk ederek protesto gösterisinde bulunan muhalefet partilerini Kremlin ikna etmişti. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ülkenin daha adil bir seçim yapılanmasına ihtiyacı olduğunu söylemişti.

cihan



Bu haber 343 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,592 µs