En Sıcak Konular

Saadet Partisi'nden açılıma destek

12 Mart 2010 20:09 tsi
Saadet Partisi lideri Numan Kurtulmuş, mevcut parlamentonun Türkiye'nin meşru parlamentosu olduğunu vurgulayarak, parlamentonun son güne kadar değişiklik yapmaya yetkili olduğunu savundu.

Abant Platformu'nun bu yılki "Yeni Bir Toplumsal Mutabakat İçin Demokratikleşme" konulu toplantısı Ankara Rixos Otel'de başladı.

Toplantının açılışında konuşan Saadet Partisi Genel Başkanı Kurtulmuş, Türkiye'nin temel meselesinin anayasa değişikliği ile başlayacak bir restorasyon sorunu olduğunu belirterek, Türkiye'de kapsamlı, köklü bir anayasa değişikliği yapılması gerektiğini kaydetti.

Kurtulmuş, "Mevcut parlamento Türkiye'nin meşru parlamentosudur. Son güne kadar bu parlamento anayasa değişikliği, yasa değişikliği yapmaya yetkili organdır. Milletin meclisidir" dedi.

Anayasa Mahkemesinin kendisini fiili bir senato konumuna getirdiğini savunan Kurtulmuş, TBMM'nin bu durumu değiştirebileceğini kendilerinin de bu değişikliğe destek verebileceğini söyledi.

Türkiye'deki siyasi sistemin adı demokrasi gibi görünse de "bürokratik oligarşi" ve "vesayet sistemi" olduğunu iddia eden Kurtulmuş, "Türkiye'de son dönemde yapılanlar önemli adımlardır. Takdir ediyoruz" dedi.

Milletin anayasa yapma sürecine dahil edilmesi gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, doğrudan halk tarafından seçilen ve yeni anayasayı yapacak olan bir anayasa meclisi oluşturulması görüşünü dile getirdi. Kurtulmuş, "(Anayasayı halk yapmasın) diyecek bir partiyi düşünemiyorum" diye konuştu.

BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu da parti olarak "24 saat kesintisiz demokrasi" istediklerini söyledi.

Bireysel özgürlüklerin ve hukuk devletinin önemine işaret eden Topçu, bu konuda atılacak adımlara destek vereceklerini kaydetti. Topçu, bölücü terörün sona ermesinin yolunu açacak gelişmelerin olmasını temenni ettiklerini de vurguladı.

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu da hükümet tarafından atılan adımlar sonrasında, bazı odakların, "toplumsal uyanışın kontrolleri dışında olmasından endişe duyduğunu" söyledi.

Türkiye'de hukuksal anlamda bir karmaşa yaşandığını ve yaşanan karmaşayı çözmesi gerekenin TBMM olduğunu ifade eden Uslu, TBMM'nin evrensel değerlere ve standartlara uygun bir anayasa yapması gerektiğini savundu.

Uslu, herkesin hukukun önünde kendini savunması ve hukukun temel ilkelerine uygun bir şekilde yargılanması gerektiğine de işaret etti.

aa



Bu haber 631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,469 µs