En Sıcak Konular

Rusya, Hindistan'da 12 nükleer santral inşa edecek

12 Mart 2010 19:20 tsi
Günü birlik resmi ziyaretler için Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de bulunan Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Hintli meslektaşı Manmohan Singh bir araya geldi. Putin ve Singh, Rusya'nın Hindistan'da en az 12 nükleer santral inşa etmesi için anlaşma im

Putin'in heyetinde bulunan Rusya Atom Ajansı Başkanı Sergei Kiriyenko, Yeni Delhi'de yaptığı açıklamada, inşa edilecek santral sayısının en az 12 olduğunu ifade etti. Kiriyenko santrallerden 6 tanesinin 2012-17 yılları arasında inşa edileceğini, Batı Bengal'deki Haripur santralinin inşasına ise 2017'den sonra başlanacağını dile getirdi.

Putin'in Hindistan ziyaretinde imzalanan anlaşmaların arasında Rusya'nın Hindistan'ın nükleer atıklarının yok edilmesinde yardım etmesi de bulunuyor. Rusya'daki nükleerdeki güvenliği santrallerin 1986 Çernobil faciasından sonra çok üst seviyeye çıkarıldığını dile getiren Putin, Hindistan'daki nükleer santrallerdeki güvenlikle alakalı olarak Hindistan ile ortak çalışmalarının da olacağına değindi. Rus firmalarının inşa ettiği nükleer santrallerin orta seviye bir yolcu uçağının çarpmasında bile güvende olacağını söyleyen Putin, 11 Eylül benzeri saldırılar karşısında bile nükleer santrallerin güvende olacağının altını çizdi.

Rusya halihazırda Hindistan'ın Tamil Nadu eyaletindeki Kudamkulam bölgesindeki nükleer santral inşasına yardım ederken, Rusya'nın dört ayrı santral inşasına katılması da bitme aşamasında.

İmza töreninde konuşan Putin, Hindistan ile Rusya'nın uzun yıllar dayanan stratejik dostluğunun olduğunu dile getirdi. 8 milyar dolar olan ticaret hacimlerini 2015 yılına kadar 20 milyar dolara çıkarmayı amaçladıklarını söyleyen Rusya Başbakanı Putin, Hindistan ve Rusya'nın siyasi çıkarlarının da çoğu noktada birleştiğinin altını çizdi.

Hindistan ile soğuk savaş döneminde çok sıkı bir yakınlıklarının olduğunu belirten Putin, bankacılık ve teknoloji sahalarında iki eski dostun daha sıkı ortaklıklar içinde olması gerektiğini dile getirdi.

2008 yılında ABD ile çok kapsamlı bir nükleer anlaşmaya imza atan Hindistan'ın ABD eksenine kaymasının Rusya tarafında endişeye sebep olduğu yorumları yapılmıştı. Rus savunma sanayinin en önde gelen müşterilerinden olan Hindistan'ın ordusunun yüzde 70'i Rus silah ve mühimmatlarından oluşuyor.

İki ülke arasında imzalanan anlaşmaların başında gelen güvenlik anlaşmaları şemsiyesi altında nükleer santral inşaatı ve güvenliği, silah modernizasyonu, savaş uçağı alımı ve modernizasyonu gibi önemli anlaşmalar bulunuyor. Putin ve Singh'in bu anlaşmalarla beraber imzaladığı ticaret, teknoloji, bilim ve uzay araştırmaları anlaşmalarının toplam değerinin 10 milyar doları aştığı tahmin ediliyor.

cihan



Bu haber 673 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,900 µs