En Sıcak Konular

Rusya'da muhalefet, iktidar partisini oyları satın almakla suçluyor

12 Mart 2010 16:42 tsi
Rusya'da kısmı yerel seçim öncesi, iktidar ile muhalefet arasında seçmenleri satın alma tartışması başladı.

Muhalefetin iddiasına göre, Tula kentinde pazar günü yapılacak seçimler için iktidar partisi Birleşik Rusya kesenin ağzını açtı. Muhalefet, iktidar partisinin kendisine oy vereceği sözünü veren her vatandaşa 500 ruble (20 dolar) dağıttığını iddia etti.

Muhalefet'teki Yabloko Partisi Tula İl Başkanı Sergey Filatov'un iddiasına göre, iktidar partisi yetkilileri seçim bölgelerinde vatandaşa 500'er ruble dağıtarak "erken seçim" başlattı. Filatov, ellerinde bu iddiaları kanıtlayacak fotoğraf ve görüntü kaydı da bulunduğunu belirtiyor.

Yabloko partisinin iddiasına göre ise Adaletli Rusya Partisi'ne oy vermenin 'mükâfatı' 100 ruble.

Yabloko Partisi'nin şikayeti üzerine ifadesi alınan vatandaşların para aldıkları doğrulandı. Gelişmeler üzerine seçmene rüşvet iddiası mahkemeye intikal etti.

Kommersant gazetesi de, kendi muhabirinin evine gelen Birleşik Rusya Partisi propaganda görevlilerinin oy karşılığında 300 ruble verecekleri vaadinde bulunduğunu yazdı. Gazeteye konuşan iktidar partisi merkez icra kurulu yetkilisi, bölgelerde çok kötü çalıştıklarını itiraf etti. Yetkili, "Partimizin her şeyi var; para, kaynak, ama seçim karargahımızın çalışmaları etkili değil. Her şey aptalca ve ilgi çekmiyor. Seçim kampanyalarına bakış açımızı değiştirmek lazım, yoksa bu işin sonu kötü." Dedi.

Aşırı sağcı Liberal Demokrat Partisi Başkanı Vladimir Jirinovski de ülke seçimlerinin kötü yapıldığını savunarak İçişleri Bakanı Raşid Nurgaliyev'in ve Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Vladimir Çurov'un görevden alınmasını talep etti. Jirinovski, "Dünyanın hiçbir yerinde bizdeki gibi böyle bir iğrenç seçim yok. Tüm bölgelerde seçim için iğrenç uygulama, dolandırıcılık şemaları, satın alma ve şantaj kullanılmış." dedi.

Rusya'nın sekiz bölgesinde ve 40 bin yerleşim alanında yapılacak oylama kısmi yerel seçim niteliğini taşıyor. Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Çurov, seçimlere 32 milyon Rus vatandaşın katılacağını belirtti. Birleşik Rusya Partisi bu seçimlere 35 bin adayı ile çıkıyor. Bağımsız aday sayısı 30 bin. Komünist Parti seçimlerde yüzde 13, Adaletli Rusya Partisi yüzde 12,3, Liberal Demokrat Partisi ise yüzde 11 oranında aday gösterebildi.

(CİHAN)



Bu haber 731 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,440 µs