En Sıcak Konular

İsrail, Arapların kovduğu Yahudileri masaya getirmek istiyor

12 Mart 2010 16:05 tsi
Ortadoğu barış sürecinin çıkmaza girdiği bir dönemde İsrail şimdi de İsrail devletinin kurulmasıyla birlikte yaşadıkları Arap topraklarını terk eden Yahudilerin haklarını masaya getirmeye hazırlanıyor.

Konuyla ilgili olarak İsrail Parlamentosu'nun 22 Şubat'ta aldığı karara 10 Yahudi topluluğunun da destek vermek amacıyla işbirliği yapma kararı aldığı belirtiliyor.

İşbirliği kararının gerekçesinde, Ortadoğu barış sürecinde 856 bin Yahudi'nin haklarının hiçbir şekilde tartışılmaması gösteriliyor.

22 Şubat tarihli İsrail Parlamentosu'nun kararına göre barış sürecine katılacak herhangi bir İsrail hükümeti, aynı zamanda yerlerinden edilen Yahudilerin de haklarını masaya getirecek.

Ancak bu tür bir konuyu masaya getirmenin Yahudilerin lehine mi yoksa aleyhine mi olacağı büyük bir belirsizlik. Çünkü böyle bir konunun masaya getirilmesi durumunda çoğu İsrail'de yaşayan bu insanların mülteci olarak anılması anlamına gelecek, bu da Siyonizmin ruhuna aykırı.

Diğer önemli bir konu ise bu tür bir olayın Filistinlilerle hiçbir ilgisinin olmaması. İsrail Filistin toprakları üzerinde kurulurken, Yahudileri kovduğu öne sürülen Arap ülkelerinin Filistin'le Arap olmasının dışında hiçbir ilgisi yok.

En önemlisi ise böyle bir konu Filistinlilerin vatanlarına dönüş hakkını doğurur ki, buna İsrail'in yeşil ışık yakması mümkün görünmüyor.

Birleşmiş Milletler raporlarına göre, 1948 yılında İsrail devletinin kurulmasıyla yaklaşık 726 bin Filistinli topraklarını terk etmek zorunda kaldı. Yahudi ajansları ise bu dönemde 856 bin Yahudi yaşadıkları Arap topraklarından kovuldu ya da İsrail'e göç etti. Yerlerini terk eden Yahudilerin üçte ikisi İsrail'e diğerleri ise başta Fransa, ABD ve Kanada olmak üzere Batılı ülkelere yerleşti.

Ortadoğu barış sürecini takip eden uzmanlardan Gadi Baltiansky'ye göre Arap ülkelerini terk eden Yahudilerle, topraklarından kovulan Filistinlileri karşılaştırmanın tamamen suni bir çaba olarak değerlendiriyor.

Ancak bu tür bir çabaya destek çıkan Yahudilerin ortak duruşu ise bu şekilde yerlerinden edilen Yahudiler ve Filistinlileri değiş tokuş yaparak, yerlerine dönmek isteyen Filistinlileri durdurmak.

Diğer bir çaba ise yerlerinden edilen Filistinli ve Yahudilere bir tazminat verilmesinin sağlanması ve bu şekilde herkesin bulunduğu şartlara razı edilmesi.

İsrail kaynaklarına göre tazminat için oluşturulacak havuzdan 4.5 milyon Filistinli ile 2-3 milyon Yahudi faydalanacak.

Topraklarından kovulan Filistinlilerin çok büyük çoğunluğu Ürdün, Lübnan, Suriye, Irak, Mısır ve diğer ülkelerde çok zor şartlar altında yaşamaya çalışırken, çoğu kendi rızasıyla Arap ülkelerini terk eden Yahudiler ise İsrail hükümeti ve Yahudi diasporasının desteğini alıyor.

(CİHAN)



Bu haber 676 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,290 µs